Galeria.Dalie Stanisława cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
holka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sie 2010, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Stanisława

Post »

Dziękuję za fotograficzną relację z wystawy w Rydze.
W dużym bukiecie brak liści nie jest tak widoczny.
Ja preferuję bukiet z zieleniną.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdjęcie dalii Ayers-Mable
http://ayersdahlias.com/gallery/Ayers-Mable-II.html

Stanisławie czy to o tej dalii wspomniałeś?
Wygląda zachęcająco! Fajnie, że będzie w Twojej kolekcji - wielkość kwiatu ok. 20 cm

A propos Rygi: Wystawa duża i atrakcyjna - dla mnie jednak prezentacja dalii z ulistnieniem wydaje się bardziej pełna. Kwiaty wyglądają o wiele piękniej w połączeniu z zielenią.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Panie Stanisławie dziękuje za odpowiedź.
Ja też uważam , że wystawa kwiatów bez zielonego jest niepełna ;to tak jak potrawa bez przypraw
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niezły zestaw pięknych dalii możecie obejrzeć na tej stronie:

http://www.janscountrygarden.com/garden2013_002.htm

klikając oczywiście na kolejne litery alfabetu. Powiększenia kwiatów trochę wolno się wgrywają, ale cóż za przyjemność je oglądać!
Spora część z tej oferty znajduje się w kolekcji Stanisława. Przynajmniej zorientujecie się czego szukać, co zamawiać.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Panie Stanisławie dziękuję.
To sie narobiło z moja "gloryjką " ... :;230
Widzisz Basiu jak to jest - uprawiasz latami odmianę A a po wielu latach okazuje się ,że to nie A lecz B lub C lub D ... taka sobie zgadywanka.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu,
teraz to doszłam do wniosku, że mogłaby to być Ace Summer Sunset, ale nie pasuje mi wysokość (!), bo podano, że ona rośnie na ok. 110 cm, a Twoja na 180? Ale ze zdjęciami na http://www.dahlie.net się zgadza...
Tak to widzisz jest ze zgadywaniem ze zdjęć...
Z daliami jak z kobietami - wszystkiemu winien makijaż!
Pozdrawiam
Barbara
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

BarbaraR pisze:Z daliami jak z kobietami - wszystkiemu winien makijaż!
:D

Witacie,

Czy jest możliwość otrzymania na maila katalogu Pana Stanisława?
Jest tyle odmian, że być może, ale tylko być może, zdążę coś wybrać do wiosny :wink:

Pozdrawiam,

Tomek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku,
na razie nie ma jeszcze katalogu. Zwykle pojawia się na początku grudnia. Stanisław nie zakończył jeszcze wykopywania, a więc tym bardziej inwentaryzacji.
Pozdrawiam
Barbara
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Barbaro,
Dziękuję :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Świetne zdjęcia z wystawy! Wytężałem wzrok, by choć część nazw odczytać ale i tak super! Jestem zdumiony ilością odmian z krajów nadbałtyckich :shock: I te bez nazw tylko z samymi numerami też pewnie od lokalnych hodowców? ;:180
Czasem przydałaby się zielenina, bo kwiaty źle dobrane do naczynia z wodą (za mało, za długie, za duża szerokość szyjki naczynia itp) ale ogólnie dobrze ułożone w wazonie obywają się bez dodatków.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu u mnie ta dalia Ace Summer Sunset bo jestem na 99 % pewna ,że to jest właśnie ta .
W zeszłym roku osiągnęła wysokość 2 m ,a w tym miała ok 1,5m .U mnie wszystkie dalie i kwiaty są dużo wyższe .
Myślę ,że Krysia ma tę samą,nie mam w tej chwili zdjęcia ,żeby pokazać.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu,
Ace Summer Sunset ma numer 206. Może rozpoznasz w ten sposób, że to właśnie ta? Układ płatków i kolorystyka się zgadza. Skoro Ala twierdzi, że u niej jest wysoka...
Alu,
jaka szkoda, że nie masz zdjęcia.
Poprosimy Stanisława, aby w następnym roku ją sfotografował, specjalnie dla Ciebie, Krysiu - może rozwiąże się wtedy problem, chociaż to nie jest takie pewne. U mnie w tym roku nie zakwitła, jak wiele innych zresztą. Nie wiem więc, czy jeszcze ją mam. Kiedyś miałam...
Jacku, masz rację - wyjątkowo dużo odmian "lokalnych" było na wystawie w Rydze - Stanisław ma na Łotwie dobre kontakty, więc zapewne wiele spośród nich znajdzie się w przyszłości w jego kolekcji - prawda Stanisławie?
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najwyraźniej wszyscy delektują się tym pięknym latem tej jesieni i nikt tu nie zagląda...
Rozmawiałam dziś telefonicznie ze Stanisławem. Jeszcze prowadzi wykopki - zostało mu 6 rzędów do wykopania, co oznacza mniej więcej 6 dni roboczych do zakończenia tej żmudnej pracy. Ale "dokopał" się nareszcie do swoich nowinek! - okazuje się, że są wśród nich dwa piękne okazy Walta Wynns'a:
Wynn's Farmer John
http://www.cruger.com/pk/wyn%27s%20farmer%20john.jpg

oraz Harvey Koop (zapewne pamiętacie, że to sport od Spartacusa)
http://www.tscott.net/Tim%27s%202011%20 ... 0Koop.html

Oprócz tego jeszcze dwie inne piękności: Penhill Watermelon i Penhill Yellow Queen

http://dahliasuppliers.com/accent/2010- ... ON_jpg.htm

http://www.janscountrygarden.com/linked ... een-31.jpg

Stanisław obiecał, że wszystkie te cudeńka będą namnażane na nowy sezon daliowy 2014 - jasne, że nie w dużych ilościach, ale zawsze jakaś szansa, że się na nie doczekamy, jest.
zainteresowanych dalią Ace Summer Sunset mam obowiązkowo poinformować, że oryginalna odmiana wygląda tak:
https://picasaweb.google.com/1009351460 ... 2569639874

Od przyjaciół z Łotwy Stanisław pozyskał jeszcze jedną, piękną kaktuskę: Hollyhill Candy Stripe

https://picasaweb.google.com/1009351460 ... 6778222418

Żałuję, że nie mamy oryginalnych zdjęć tych piękności od Stanisława - niestety, żadna z nich nie zakwitła u niego tego lata, bo było za suche, ale cóż - albo się ma ekstra kanikułę, albo pięknie kwitnące dalie...
Ale trudny wybór nas czeka, bo daliowa oferta zapowiada się w nadchodzącym sezonie niezwykle obiecująco...
Oczywiście ta ostatnia dalia nie pojawi się jeszcze w najbliższej ofercie, ale może w następnym roku.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu dziękuję za informację .Nowinki daliowe ładne będę na nie ''polować''.
To się pan Stanisław napracuje tyle sztuk wykopać ....
Szkoda ,że tak bardzo daleko mieszkam bo bym pomogła.
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

CHRISTIN KRYSIA
Przestudiowałem na wątku dalie cz. II Twoje parzenie bulw, ale to nic nie daje dalia ze swej natury jest zmienna. Ale muszę Cię poinformować, że istnieje podobna operacja do Twojej to szczepienie dalii.
Wybieramy jedną średnią bulwę i wsadzamy do doniczki przykrywamy ziemią gdzieś na 3/4 bulwa musi wystawać. Po kilku dniach jak bulwa się ukorzeni przystępujemy do szczepienia. Ucinamy koronę bulwy i bulwę nacinamy na szczelinę lub klin.
Zraz bierzemy z innej odmiany już podpędzonej, tzn. sadzonki zielnej gdzieś 5 cm, musi być z piętką.
Zraz do bulwy przywiązujemy nitka lnianą i całe szczepienie zasypujemy piaskiem aby się nie kiwało przykrywamy słoikiem lub ucięta butelką.
Po 3 tygodniach szczepienie powinno dać efekt i roślina rosnąć. Tej metody się nie stosuje jest już lepsza in vitro, a tak na marginesie sam nie wiem w jakim celu się szczepi.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”