Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
-
gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa
To na 100% nornice. U nas w Polsce na działce robiły dokładnie to samo, z selera zostawała tylko skorupa, karczowników u nas nie ma. Dziwne są gusta zwierzyny, Tutaj z kolei pod szopką były myszy, najpierw doszczętnie zjadły liście irysa, potem dobrały mi się do cebuli. Dwa pierwsze rządki (dł. około 3m) wcięły calutki szczypior. Porozkładałam wokól irysa łapki z klejem na myszy, po jakimś czasie pułapki były przysypane ziemią i irysy wykończone. Sprytne bestie! Jak mi się już dobrały do marchewki pozakładałam tradycyjne pułapki z serem, złapałam trzy, więcej ich na razie nie widzę. Na bezczelnego sobie poczynały, pracuję przy pomidorach a one "pracują" w marchewce
Czwartą utłukłam grabkami, wlazła do szopki i kręćka jakiegoś dostała, biegała w kółeczko a grabie akurat miałam pod ręką
.
Pozdrawiam! Gienia.
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
gienia1230 łapek nie nastawia się na ser
, to tylko bajkowa metoda tylko na skórkę z chleba (jeśli jest dobrze założona to wyschnie i nie ma siły aby objadła bez zatrzaśnięcia łapki, ale mam na myśli typ z haczykiem nie zapadnią, bo te łapki są beznadziejne i nieczułe na drgania, dodatkowo można łapać na tą samą skórkę bez końca
).
Ogólnie dziwne że się zabrały za seler, może szukają wody, teraz gryzonie buszują na polach bo żniwa (ale to też zależy od miejsca).
Ogólnie dziwne że się zabrały za seler, może szukają wody, teraz gryzonie buszują na polach bo żniwa (ale to też zależy od miejsca).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- zuzia55

- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gienia u mnie ten szkodnik nawet nie zostawia skorupki.Może ,to rzeczywiście karczownik, jak pisały Ela i Ginka.?
,albo wszystko razem 
- Ginka

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Jak się dzisiaj okazało również mam "gościa" ale w kompostowniku, korytarze spore więc zapewne kret
.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Ginka, faktycznie, ser zżarły mrówki a myszki połapały się za nóżki (musiałam je dobić, jak to było w piosence chłop.... a właściwie baba żywemu nie przepuści), pułapki położyłam na trasie ich przemarszu. Jedną z pułapek miałam odrzuconą dosyć daleko i wykopaną norę pod szopkę. Prawdopodobnie zrobił to lis , widziałam jak spacerował sobie po ogrodzie i gdyby nie małe kocięta w domu, przygarnięte ze schroniska zostawiłabym tę norę w spokoju ze względu na mnóstwo dzikich królików. Lis musiał sobie poszukać innego miejsca. Norę zawaliłam cegłami.
Pozdrawiam! Gienia.
Mój seler 'naciowy' Pikant (Polan) okazał się być listkowy
Selery naciowe zwykle mają długie, mięsiste ogonki do chrupania i nie tylko, a listkowe tworzą po prostu rozety liściowe.
Zasugerowałam się słowem 'naciowy', a tu powinno być 'listkowy', a ja czekam i czekam aż te ogonki zaczną iśc w górę
Czy ktoś z Was też kupił te nasiona i dał się nabrać? Czy to tylko ja taka.. pierdoła jestem
Tak wyglądał nie golony od początku uprawy. Dzisiaj wygoliłam wszystkie 6 rozet i zamroziłam już
Listki generalnie fajne, karbowane, bardzo aromatyczne.

Zasugerowałam się słowem 'naciowy', a tu powinno być 'listkowy', a ja czekam i czekam aż te ogonki zaczną iśc w górę
Czy ktoś z Was też kupił te nasiona i dał się nabrać? Czy to tylko ja taka.. pierdoła jestem
Tak wyglądał nie golony od początku uprawy. Dzisiaj wygoliłam wszystkie 6 rozet i zamroziłam już

-
limonkaa

- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Moje selery porosły tak wielkie , że jak je będę obierać to nic nie zostanie
Pocieszam się tym jednak ,że liście mam do suszenia
Pocieszam się tym jednak ,że liście mam do suszenia
Bożena
- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Nie jesteś samaAmanita pisze:
Czy ktoś z Was też kupił te nasiona i dał się nabrać? Czy to tylko ja taka.. pierdoła jestem![]()
![]()
![]()
![]()
Z tym, że ja mam Zefira listkowego i się cały czas zastanawiałam co on taki "chudy"
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja do niedawna nie wiedziałam,ze istnieje seler listkowy
A tu jeszcze czytam,że oprócz listkowego jest naciowy
Przecież w przypadku selera liście i nać to to samo
Ja rozróżniam tylko korzeniowe i łodygowe. I listków czy też naci u nich pod dostatkiem
Ja rozróżniam tylko korzeniowe i łodygowe. I listków czy też naci u nich pod dostatkiem
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Rybka, uf - to mnie pociesza 
krynka, naciowe = łodygowe
Widać, że różnie piszą na opakowaniach. Można się pomylić 
krynka, naciowe = łodygowe
-
Dorcinda
- 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Sensownie by było: naciowe dzielą się na łodygowe i listkowe, w końcu pietruszka naciowa to ta na zielone listki.
Jednak tu: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2715 dzielą tak jak, Amanita.
Jednak tu: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2715 dzielą tak jak, Amanita.
Dorota
Masz rację Dorcinda
W ogóle ktoś na początku pewnie popełnił błąd nazywając ten łodygowy - naciowym, bo skoro teraz popularny jest listkowy/liściasty, to właśnie ten powinien być nazywany naciowym, analogicznie do pietruszki naciowej 
-
Dorcinda
- 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Musimy się pogodzić z tym co jest, tylko przy zakupach trzeba dokładnie czytać etykiety i oglądać obrazki. Póki co mój korzeniowy (kupiony z gotowej rozsady) wygląda "listkowo-korzeniowy"
, ale może mu się jeszcze odmieni.
Dorota
-
zielonaplaneta
- 200p

- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Moja pierwsza uprawa selera i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony i zadowolony.
Wysiałem Zagłobę korzeniową i porosły wielkie kule. Bardzo zdrowy,nie okazuje żadnych chorób,nać też zdrowa,nawet listka uschniętego nie oberwałem . Polecam tą odmianę
Wysiałem Zagłobę korzeniową i porosły wielkie kule. Bardzo zdrowy,nie okazuje żadnych chorób,nać też zdrowa,nawet listka uschniętego nie oberwałem . Polecam tą odmianę
-
kali
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 1 wrz 2013, o 15:36
Mi też ta odmiana najlepiej rosła