Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Miodownik, kurierem taniej i wygodniej. Wysyłałam znajomej dynie. Każdą pakowałam w folię streczową, układałam w kartonie. Jego ścianki wzmocniłam jeszcze kartonem, potem całość mąż owinął folią streczową. Wysłałam kurierem (Tani kurier z netu), paczka 29 kg kosztowała ok 21 zł. Bardzo wygodne, bo drukujesz sobie w domu karteczkę wysyłkową, taką do naklejenia na paczkę, płacisz od razu przez net, kurier przychodzi tylko po paczkę. A jakie miałeś odmiany?
Tomku, coś mi się wydaje ,że to pytanie nie było do Ciebie a do Miodownika. Wytłuszczony nick Miodownik może być pewną wskazówką...
Forumowiczka Kasia...;)
ponieważ mam trochę miejsca miałam dużo odmian,50% to Melonowa żółta i Bambino -mają największe powodzenie-
20% ozdobna z wolnego zapylenia ,a,reszta to :polskie Justynka,Olga-bezłupinowa-b.plenna-doskonałe pestki.
Garbo, Melonette...,Tetsukabuto,Jumbo PInk Banana,Chesnut,Chirimen,Buttercup,Australian Butter,Węgierska,Baby Blue,Jarrahdale,Waltham Butternut,Whangaparoa Crown,Queensland Blue,Sweet Dumpling,Hokkaido.
20% ozdobna z wolnego zapylenia ,a,reszta to :polskie Justynka,Olga-bezłupinowa-b.plenna-doskonałe pestki.
Garbo, Melonette...,Tetsukabuto,Jumbo PInk Banana,Chesnut,Chirimen,Buttercup,Australian Butter,Węgierska,Baby Blue,Jarrahdale,Waltham Butternut,Whangaparoa Crown,Queensland Blue,Sweet Dumpling,Hokkaido.
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To dużo masz odmian. Dobrze że masz gdzie je uprawiać. Co robisz z Melonowymi i Bambino?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Wysyłam dużo paczek przeważnie pocztą-pocztę mam bardzo blisko-tak że z pakowaniem i wysyłką nie mam problemów
nie wszystkie dynie zjadam sama, dużo sprzedaję,część rozdaję, ale staram się poznać smak każdej z nich.
Melonowa,Bambino są bardzo atrakcyjne do sprzedaży,ponieważ można je rozkroić i pięknie zaprezentować wnętrze.
Gorzej jest z tymi nowymi odmianami są niewielkie i aż szkoda je kroic bo całe mogą dłużej poleżeć.
pozdrawiam G.M.
nie wszystkie dynie zjadam sama, dużo sprzedaję,część rozdaję, ale staram się poznać smak każdej z nich.
Melonowa,Bambino są bardzo atrakcyjne do sprzedaży,ponieważ można je rozkroić i pięknie zaprezentować wnętrze.
Gorzej jest z tymi nowymi odmianami są niewielkie i aż szkoda je kroic bo całe mogą dłużej poleżeć.
pozdrawiam G.M.
ganio4proszę o kontakt na maila
nie mogę odpowiedzieć na PW-jestem nowa
nie mogę odpowiedzieć na PW-jestem nowa
Co robicie ze swoimi dyniami?
Ja w tym roku wypróbowałem super przepis, podpatrzony w jakimś programie kulinarnym na BBC. I muszę przyznać że w moim domu zagościł na stałe.
Dynię, marchewkę, pietruszkę, cukinię (bez obierania) ucieramy na grubej tarce. Do tego ziemniaka na drobnej na papkę. Ale dynia musi stanowić ok. 50% mieszanki, bo to ona ma być tematem przewodnim.
Wszystko wymieszane, sól, pieprz i jajko.
Formuje się placuszki i smaży.
Super smakuje i widać strukturę. Na talerzu jest smacznie i kolorowo. Jest to danie samo w sobie.
Ew. pasuje do tego na wierzch sos jogurtowo/czosnkowy.
Ja w tym roku wypróbowałem super przepis, podpatrzony w jakimś programie kulinarnym na BBC. I muszę przyznać że w moim domu zagościł na stałe.
Dynię, marchewkę, pietruszkę, cukinię (bez obierania) ucieramy na grubej tarce. Do tego ziemniaka na drobnej na papkę. Ale dynia musi stanowić ok. 50% mieszanki, bo to ona ma być tematem przewodnim.
Wszystko wymieszane, sól, pieprz i jajko.
Formuje się placuszki i smaży.
Super smakuje i widać strukturę. Na talerzu jest smacznie i kolorowo. Jest to danie samo w sobie.
Ew. pasuje do tego na wierzch sos jogurtowo/czosnkowy.
Z dyni robię frytki, zupy, piure, ciasta, muffiny, placki, dżem, bułki, marynatę i chyba tyle. 

Najczęściej robię zupę -przynajmniej raz w tygodniu-
zrobiłam dżem i marynatę, dżemu już nie ma ,a marynata też się kończy.Z braku czasu nie próbowałam nic innego,ale zimą będę miała więcej luzu to spróbuję.
pozdrawiam GM
zrobiłam dżem i marynatę, dżemu już nie ma ,a marynata też się kończy.Z braku czasu nie próbowałam nic innego,ale zimą będę miała więcej luzu to spróbuję.
pozdrawiam GM
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myśmy skonsumowali marinę di Chioggia. Dojrzała, słodziutka. Było risotto, ciasto dyniowo-marchwiowe i połowę dyni oddałam szwagierce. Jak na risotto to była trochę zbyt słodka.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Mojej rodzince nie podeszła dynia Chirimen, taka nijaka chociaż surowa pięknie pachnie. Dam jej jeszcze szansę, bo mam jeszcze kilka owoców, ale na razie jesteśmy na nie. 

Aria, spróbuj zrobić z niej zupę łącząc ją z Hokkaido, tak po połowie. Taka zupa ma fantastyczną konsystencję, kremową. Moja kuzynka stwierdziła, ze taka gładkość jest idealna do zrobienia delikatnego deseru.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
W sklepie ze zdrową żywnościa udało mi się dopaść dynię Hokkaido - juz upieczona, i fantastyczna w smaku!! Inna niż piżmowa, ale nadal pyszna jako zastępstwo ziemniaków
I smakuje jak kasztany!!

Cattleyomaniaczka
Marta
Marta
Kasztanowy smak mają też dynie Chestnut, Buttercup i Green Delicious, to moje tegoroczne faworytki / Hokkaido oczywiście też ale to już od kilku lat/.