Zuza Caralluma sprengeri - wydaje mi się, że ciut za głęboko w mieszankę je zanurzyłaś
U mnie pod mieszanką były tylko korzonki a mam u nich bardzo luźną i lekką mieszankę ale stały grzecznie i prosto . Na początek możesz ew. podeprzeć jakimś większym "kamolkiem"
Pachypchytum bracteosum - pierwsze swoje listki też włożyłem tak głęboko w ziemię i... i myślałem, że nigdy nie doczekam się maluszków... i niestety ale nie wszystkie listki się "rozmnożyły" i to na dodatek po ponad 2 miesiącach. Wyjmij listek, w mieszance niech zostaną tylko korzonki a listek oprzyj o brzeg doniczki
Długi i dziwny ten pąk. Z garbem Ale roślina bombowa! Też ją lubię. I co najfajniejsze, to choćby nie wiem, jak podlewać, zawsze pozostaje taki płaski. Twój duży? Ja mam tak ze 2,5cm, z czego te pół urosło przez 2 lata
G. ragonesei super. Też mam dwa jeden mniejszy ma 2 cm i większy 3cm .
Pączki jednak ma mniejszy .Ma trzy pączki ,ale jak na razie tylko jeden rośnie .Może te dwa zasuszy ,zobaczymy
Aby było więcej
Dzięki Markowi Mgr spełniło się moje marzenie Zdobyłam najpiękniejszą mamilarkę - Mamillopsis senilis oraz trzy inne, oryginalne roślinki.
Na początek Orbea dummeri i O. gemugofana Wyglądają świetnie nawet bez kwiatków
Pterocactus australis (dzieli doniczkę z matukanką). Mały skubaniec już mnie potraktował cierniami.
W dodatku przyjedzie G. asterium i hybryda Echinopsis....więc generalnie jest
A jednak udało się z asterium Czekam na foto. Pterocactusa to Ci zazdroszczę Naoglądałam się jego zdjęć z natury i bardzo mi się spodobał. Ale w kolekcjach już tak ładnie nie wygląda.
Kwiaty pterokaktusów są bardzo oryginalne, ciekawie kontrastują z samym wyglądem roślinki, ale podobno rzadko kwitną w hodowlach.
Mój zakwitnie, tylko najpierw musi podrosnąć
Wieczorna impresja
I siewki M. senilis Uwielbiam kaktusy z jasnymi cierniami i czerwonymi kwiatami