Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 2

Post »

Witaj Ago, hortensja Pink Diamond ma kwiatostany zawsze złożone z kwiatów płonnych ( takie z płatkami, większe) i z drobnych kwiatów płodnych. Przez to wygląda trochę koronkowo. Przebarwiają się tylko kwiaty płonne, te płatkowe.
Limelight, nie ma kwiatów płodnych tylko same płonne i tworzy zwarty kwiatostan. :)
Na zdjęciu kwiatostany są bardziej koronkowe, ale nie może nie wszystkie kwiaty w kwiatostanie się rozwinęły. A w ogóle, to bardzo podobna jest to Grandiflory :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie, tak mi się wydawało, że Limelight ma tylko płonne kwiaty, a Agusiowa h. ma wyraźnie trochę płodnych. . Ja bym przy tej Phantom trwała, nie wiem czemu :lol: ...
EDIT: Faktycznie do Grandiflory podobna :P
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

dziewczęta :) oglądam Phantom i Grandiflorę (oczopląsu już dostaję ;)) i coraz bliżej mi do Phantoma ;)

podoba mi się ten opis:
A stunning recent introduction to the family of panicle hydrangeas with extremely large flower panicles that resemble Hydrangea 'Limelight', but are 3 times the size! We're talking literally basketball sized flowers here! In other words, it's a Limelight Hydrangea on steriods. Phantom is a vigorous grower, quickly shooting up to a height and spread of 5-6 ft. in no time. Flowers appear in late summer, are very abundant, and start out lime green, quickly turning creamy white with age. Stems are much sturdier and thicker than other past hydrangea introductions that have literally "flopped" under the heavy weight of oversized blooms. We have noticed very minimal stem flopping or splitting on Phantom while holding up these huge monster blooms, even after heavy rain storms. This is a can't miss plant, Phantom is one hydrangea guaranteed to blow you away!

:)
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najfajniejsze jest on steriods :;230 . Masz może zdjęcie z pierwszej fazy kwitnienia?
x-ag-a
---

Post »

prawda? :D

mam, znalazłam:

Obrazek
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga, piszesz że twoja "różana pasja została obudzona i rozwija się ze zdwojona siła..." ;) A co ja mam powiedzieć...? ;) :lol: Teraz ja zostawiam "na potem" rabatę krzewiastą, bo znów róże mi w głowie "urosły" :lol: Wszytko przez Ciebie... ;:224 :;230
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Znowu wstawiłaś piękność, hortensję, która jest tak ukwiecona, że oczy zrywa.
A. nie odwodzę Cię od zakupu A.D., u niektórych osób jest wspaniałym dużym krzewem, p. Melania28, może coś robię nie tak, że u mnie mu nie pasuje. Jak Ci się podoba to zaryzykuj, najwyżej dasz go "do kąta ".
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
x-ag-a
---

Post »

Małgosiu, rabata różana wzdłuż frontowej alejki aż się prosi o zrobienie ;-) przymierzyłyśmy wczoraj wstępnie - przecież wiesz, że będzie to bosko wyglądało, z pergolą zapraszającą wgłąb ogrodu, obrosniętą cudnymi pnącymi różycami.... ach! dalej już nic nie powiem, żeby nie zdradzać zbyt wiele ;)
nie, że wszystko przeze mnie... możesz mieć pretensje do siebie, że ulegasz wpływom ;) ale czyż nie jest to przyjemna presja? :D
Heniu, dziękuję - tez uważam, że ta hortensja jest cudowna i wspaniale obrodziła kwieciem... problem w tym, żeby ją teraz zidentyfikować, bo przez 4 lata nazywałam ją Limelight, zgodnie z etykietą, a w tym roku mam poważne wątpliwości, że to inna odmiana :)
Abrahama kupię więc i będę dla niego troskliwą mamusią ;) może mu będzie dobrze ;)
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Agus moja Limelight tez się zaróżowiła :roll: Czyli co to nie ta :?: Cóz muszę kupiś następną ,bardzo mi sie podobają i nie ma znaczenia jaka to odmiana wszystkie są cudowne ;:167
Co do listy zakupów to też ostatnio mam fioła różanego ;:108 i tak sie zastanawiam ile moja głowa pomieści jeszcze tych fiołów :wink:
Róże cudowne ....a u mnie cos im zjada liście nic nie widze.... co to moze być ?Gąsienic nie ma, mszyc też nie, ani ślimaków :shock:
Pomocy!!!!
marzenia się spełniają! Dana
x-ag-a
---

Post »

Danusiu, nawet nie wiem, czy będę dalej dociekać identyfikacji mojej hortensji... ważne że nam pięknie rosną, obficie kwitną, dają radość, prawda? nazwa pozostaje drugorzędną sprawą, aczkolwiek nie powiem, ciekawi mnie 'kto zacz' ;-)
co do różanego fioła, to już nic więcej nie napiszę, bo wertuję właśnie w te i wewte katalog róż ;-) podaję Ci łapkę ;-)
do listy dodałam właśnie Golden Celebration :)
nie wiem, co zjada Ci listki róż, ale na moich dwóch, schowanych bardziej w cieniu też to obserwuję :/
x-ag-a
---

Post »

trzy różyczki - jedna piękniejsza od drugiej:

China Girl, cieszę się że zaczyna rozkwitać, ma intensywny kolor, jednak kwalifikuje się do oprysku:
Obrazek

kwiaty Chopina są ogromne:
Obrazek

Bonica - cudo, po prostu cudo:
Obrazek
x-ag-a
---

Post »

i jeszcze kilka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zagadkowy Limelight
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakos tak nie moge sobie przypomniec ale wydaje mi sie ze na dziurkowatosc lisci choruja tylko drzewa pestkowe. Jezeli dzieje sie to na ozdobnych, to chyba jednak slimaki :evil: Bo to ze slimakow nie widac nic nie znaczy, sa slimaki ktore zeruja i laza w dzien ale sa tez te skubance male, obslizgle, bezskorupkowe ktore zra w nocy a w dzien, siedza zakopane w ziemi bleee

Chinka, to nie moja bajka ale Bonica ma taki roz ktory lubie najbardziej 8-) Szczegolnie jak sie calkiem rozwije i jeszcze ciut zblednie porcelanowo. Chopina nie będę komentowac, bo każdy widzi jaki jest ;:167
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

Agnieszko,

Zdjęcie z oczkiem - cudo. Ależ naturalnie się prezentuje.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu, przepraszam, że tak bezceremonialnie ale kiedyś MUSZĘ zobaczyć te cuda ze zdjęć na własne oczy :oops:
Chopin przepiękny - dziś dowiedziałam się że został wybrany najpiękniejsza różą na "Święcie róż" w Końskowoli ;:138
A hortensja... oj, chyba nie Limelight, nieeeee... ;:224
ZWYCIĘSKI CHOPIN
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”