Moja różanka - rok 2011 - Gosia.

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja różanka - rok 2011 - Gosia.

Post »

Abraham...albo nie, Pilgrim...,albo First Lady... Zaczyna mi brakować miejsca na rabatach (tych planowanych :D ). Na razie w niebo wspięła się Dolce Vita, ale pąki się jeszcze nie rozwinęły. Jeden kwiat na normalnym pędzie chciał kwitnąć, ale opadły płatki-po deszczach :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu, ;:100 jak zobaczę kwitnące nagielki, to aż mi się oczy śmieją same do nich.
Co za uroda Cottage Rose i Englantyne - już choruję na nie. ;:108
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Ok - by nie było potem na mnie pokaże Wam jak one wyglądają - na początek cały krzew Cottage Rose:

Obrazek

Przy nim w nogach jest posadzona Roseninsel - Cottage ma nogi gołe z powodu plamistości, w przyszłym roku będę musiała go podeprzeć. Ruszyła mi z nowym pędem z lutym - czym mnie przeraziła ale była zakopczykowana podłożem z torfem, potem musiałam okrywać włókniną - dzięki temu nie zmarzł ten nowy pęd.
Tak wygląda The Pilgrim

Obrazek

Obrazek

To ten krzew z podpartym pędem - widać ile będzie mieć jeszcze kwiatów. Na całe szczęście jest zdrowy i na razie nie ma plamistości.
Następna angielka - Queen of Sweden

Obrazek

Obrazek

Pat Austin - ma jeszcze jeden kwiat.

Obrazek

Abraham

Obrazek

Englantyne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

By nie było - Othello wypuścił pędy o wysokości 200 cm - przebił tym Herkulesa - w zeszłym roku miałam jeden pęd o wysokości 170 cm.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gosiu, no tak wielkie dzięki. To tak jest kwiat cudo, ale całość nie koniecznie powalająca. Cottage Rose - jestem wyleczona. Englantyne - to też ten przypadek co CR ? :;230
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Inna o których wcześniej nie pisałam:
Clair

Obrazek

Red Leonardo da Vinci

Obrazek

Została mi się ta pomylona Grafin - kwiaty ma jak z atłasu:

Obrazek

Obrazek

Bracia Grimm - ma w tym roku pędy o wysokości ponad 150 cm.

Obrazek

Christian Schultheis - przyglądałam się róży - ma płatki białe z różową obwódką.

Obrazek

Obrazek

Sophia renesansowa

Obrazek

W domu kwitnie Encyclia

Obrazek

W ogrodzie ciekawy kosmos podwójny

Obrazek
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cottage mam już chyba 5 lat - już kiedyś napisałam że ma wiotkie pędy, które wymagają podwiązywania. Krzew jest jak dla mnie ładny - muszę mu zakupić bambusy - zwykle używam tych półokrągłych jak dla powojników - co do kwiatów - kwitł w czerwcu bardzo obficie. Wcześniej był obsypany kwiatami - nie było widać łodyg - teraz ma kilka kwiatów. Co do Englantyne - nie pomogę - kupiłam ją wiosną u Schultheisa - za wcześnie by coś powiedzieć o niej.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, dziękuję
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu to Herkules też potrafi wyskoczyć w górę,bo mój raczej ma równe i niezbyt wysokie pędy :?: :roll: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu, wracam do Ciebie z tego nowego, różanego wątku o odbiegających parametrach wielkości róż od danych katalogowych, już wcześniej też gdzieś pisałaś o swojej ogromnej Aspirynie, Chopinie i in. nurtuje mnie ta sprawa od dawna dlatego chcę zapytać czy stosujesz jakieś specjalne nawożenie róż, że tak Ci rosną, bo też mam i Aspirynę i Chopina ale ich wielkości u mnie są katalogowe, podobnie jak u innych wypowiadających się na forum. Wprawdzie mam je dopiero rok i może jeszcze kiedyś upodobnią się do Twoich ale coś w to wątpię, choć bardzo bym chciała.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

To że Cottage ma taką tendencję do przewieszania to dowiedziałam się u kogoś na forum i wiedziałam jak ją kupowałam że musi mieć podparcie ale mnie się podoba. Eglantynę mam od czerwca i już jestem nią zachwycona, zobaczę co pokaże za rok.
Takiego kosmosa też mam ale sam kwiatek mnie nie zachwycił, ale cała roślinka na rabacie wśród innych dodaje koloru i lekkości bo ładnie faluje pod wpływem wiaterku. :D
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henia - Chopin jesienią dostaje porcje kompostu, jest okrywany włókniną na zimę. Ta róża ma dobry wigor i szybko rośnie, nowe pędy mają wielkość co najmniej metra - stąd te duże rozmiary. U mnie rośnie już około 8 lub 10 lat - to stara róża, mam też inną osobę która ma tą róże w ogrodzie i też jest tak wysoka. Mój sąsiad ma 3 sztuki młode - mniej więcej dwu letnie i jego Chopin osiąga na razie 120 cm. Stąd też myśl że te rozmiary osiąga z biegiem czasu. Co do Aspiryny - posadziłam ją koło żywopłotu z Tuji - to miała być towarzyszka dla Piano a teraz zarasta mi Gartentraume. Nawet na zimę miała tylko mały kopczyk - nic specjalnego z nią nie robię - ma u mnie 3 lub 4 lata.
Halinko - Herkulesa mam już trochę - poczekaj to wyskoczy - jeszcze się zdziwisz.
Majka - kosmos kupiłam bo ładnie wygląda, chyba tylko kolor miał być inny, ten pomarańcz strasznie daje po oczach.
Wczoraj była u nas straszna burza, przez jakiś czas była ściana deszczu - potem chmury szybko przeszły w kierunku Poznania.
Może pokaże jeszcze róże - Robin Hood - drobiazg z R. w ramach gratisu, róża fajna, półpełne małe kwiaty ułożone w dużych gronach. W tym roku będzie porządnie kwitła bo przesadziłam ją i w końcu zadbałam o nią.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inna piżmówka - Queen of the Musk - kupiona od Sipa, bardzo ładnie się rozrasta.

Obrazek

Obrazek

Uwielbiam piżmówki bo gdy kwitną wyglądają bardzo ładnie - oglądałam już pewne odmiany np - Thisbe, Trier, Merle Blanc - może w przyszłym roku dokupię sobie jeszcze jedną odmianę.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczorajsze i dzisiejsze kwiaty:
Cottage Rose - jeszcze o niej - to że u mnie tak choruje nie znaczy że będzie chorować w innym ogrodzie, po prostu widać że nie odpowiada jej stanowisko u mnie.

Obrazek

Herkules - po długim czasie znów zabiera się do kwitnienia.

Obrazek

Aspiryna

Obrazek

Isabela Renesansowa

Obrazek

Obrazek

Gloira de Dijon - jesienią muszę przesadzić ją w inne miejsce, w tym roku strasznie choruje, nie ma liści ale ma dużo kwiatów.

Obrazek

Obrazek

Marie A. - mały krzaczek bo nie chce rosnąć, po mikoryzie trochę się zagęścił niestety pędy są wiotkie, pod ciężarem kwiatów pokładają się na ziemię.

Obrazek

Kolor kwiaty mają ciekawe, czasem są kremowe czasem bardziej brzoskwiniowe.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Gosiu a na jakim stanowisku rośnie u Ciebie Cottage Rose bo jeszcze nie zdecydowałam gdzie moją posadzić :?
Isabela R. ma cudny kwiat no i ten śliczny czerwony kolor jaki uwielbiam. ;:167
Zastanawiałam się nad Marie Antoinette bo to chyba ona ale może pokuszę się na nią dopiero jak nazbieram Souvenirów i będę miała miejsce. :;230
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

O! Trier jest szczególnie piękny.
Mnie coś ostatnio też zauroczyły piżmowe i chińskie.
Mają jakiś nieodparty urok.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Izabella ma piękne kwiaty ,ale to już kiedyś pisałam a jak wysoka ona rośnie . Mnie ona zauroczyła to samo Marie A.i to samo pytanie czy nie chorują obie czy potrzebują słonecznego miejsca . Gosiu ślicznotki a mchowe róże też mnie zauroczyły gdy je zobaczyłam u Halinki [hal]
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”