Pelargonia - wysiew nasion Cz.2
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Tak tu masz rację, ale jeszcze tylko dodam, bo tam nie sprecyzowałam, że te słabe kiełkowanie przede wszystkim dotyczy nasion kwiatów pochodzących spoza Polski, naszej strefy klimatycznej...
Ja osobiście na pewno nadaj będę kupować od Legutko, ponieważ mają stosunkowo tańsze nasiona niż pozostałe firmy ...
Ja osobiście na pewno nadaj będę kupować od Legutko, ponieważ mają stosunkowo tańsze nasiona niż pozostałe firmy ...
- paprotka882
- 500p
- Od: 13 sty 2012, o 12:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ile nasionek jest w paczkach Legutko?? w PNOS było 10 i cena nie tak wiele wyższa, no ale jeśli tam jest jeszcze raz tyle albo i więcej to fakt bardziej się opłaca.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
No nieeeeeeeeeee
Nie rozpędzajmy się, w Legutkach jest 10 nasion, moim zdaniem konkretniejsze od Pnosowych.
Teraz właśnie sobie porównałam, co oczywiście nie świadczy o procencie wschodów
nie raz przekonałam się że marniejsze nasionko wzeszło, a te takie wypasione zgniło, w takich samych warunkach.
Widocznie puste było, tylko ładnie wysuszone i dlatego podpompowane.

Nie rozpędzajmy się, w Legutkach jest 10 nasion, moim zdaniem konkretniejsze od Pnosowych.
Teraz właśnie sobie porównałam, co oczywiście nie świadczy o procencie wschodów
nie raz przekonałam się że marniejsze nasionko wzeszło, a te takie wypasione zgniło, w takich samych warunkach.
Widocznie puste było, tylko ładnie wysuszone i dlatego podpompowane.
Pozdrawiam, Agata.
3 nasionka z 5 wzeszły

Opakowanie z firmy Rekwiat skoro mowa o markach
, ale więkoszść nasion mam z firmy Legutko i mam nadzieję, że się sprawdzą 

Opakowanie z firmy Rekwiat skoro mowa o markach

- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Mam w szklarence minidoniczki i w trzech z nich są po 2 pelasie - czy mogę po prostu po mniejszej, słabszej usunąć czy lepiej bedzie przesadzić na nowo po jednej w to samo miejsce z nową ziemią?
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To zależy ile masz ich w sumie i ile potrzebujesz. Ale ja bym poczekała jeszcze trochę, aż się wzmocnią i wypuszczą listki właściwe i przesadziła każdą do osobnej małej doniczki. I tak trzeba je posadzić głębiej - po liścienie. A jak potem wypuszczą dwie, trzy pary listków, to delikatnie sprawdzić korzenie i przełożyć do jeszcze większej doniczki
.

Może coś powiem tym, które nie mogą doczekać się wyjścia pelargonii z ziemi
Wczoraj wyszła mi pelargonia po 22 dniach od wysiania, Te które wyszły po paru dniach dostają już listeczki właściwe.
Siałam w krążki torfowe i nie wyrzuciłam go tylko dlatego, że nie bardzo mam co w tej chwili tam włożyć, ale widać, opłaciło się.

Siałam w krążki torfowe i nie wyrzuciłam go tylko dlatego, że nie bardzo mam co w tej chwili tam włożyć, ale widać, opłaciło się.

- Marmarelka
- Kontakt:
Jolu - potrzebuje tylko 4 a sadzonek mam ok 12... ;) Poczekam w takim razie jeszcze troszkę ;) Pozdrawiam!
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
ale uparta byłaglohal pisze:Wczoraj wyszła mi pelargonia po 22 dniach od wysiania,

Mam prosbe. Czy mozecie napisac jak głeboko siejecie nasionka i po ilu dniach wam wschodza. Po waszych wpisach będzie można wywnioskowac jaka głebokośc im służy.
Ja przed sianiem mocze nasionka 24godziny w mocnym naparze z rumianku (ostudzonym). Wyczytałam gdzies, ze to zapobiega chorobom.
Ja wysiałam na głebokość 1cm. Pierwsze wschody miałam po trzech dniach. W tej chwili mam 17 roslinek z 30 nasion - czekam na resztę. Nasiona mam z Ożarowa. Najlepiej wschodza łososiowe.
Ja przed sianiem mocze nasionka 24godziny w mocnym naparze z rumianku (ostudzonym). Wyczytałam gdzies, ze to zapobiega chorobom.
Ja wysiałam na głebokość 1cm. Pierwsze wschody miałam po trzech dniach. W tej chwili mam 17 roslinek z 30 nasion - czekam na resztę. Nasiona mam z Ożarowa. Najlepiej wschodza łososiowe.
- paprotka882
- 500p
Ja moczyłam w wodzie przez noc, zasiałam na głębokość 1mm tak tylko lekko wciskałam, 25-tego wysiałam i już widzę ewidentny jeden kiełek i parę pękniętych gotowych do startu. Ale jak widzisz i po 22 dniach, ostatnie niedobitki czasami wychodzą.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Nie były fioletowe, były ciemno czerwone, W niektórych można było dopatrzyć się lekkiej fioletowej poświaty:)paprotka882 pisze:Krystyna to jakie były te fioletowe? gdyż ja właśnie takie nasiona zakupiłam, czerwone i fioletowe
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Marmarelka
- Kontakt:
Sadziłam na głębokość niecałego centymetra - o kilka dni póżniej (4-5) Powychodziły te z torfowych 

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Moje pelargonie siane były 15.01 i tak wyglądają

Dziwnie te moje siewki wyglądają.
Nie obrażając nikogo przypominają mi one prędzej siewki ślazówki.
Co Wy o tym sądzicie?
Nie mam doświadczenia w sianiu pelasi.
Robię to po raz pierwszy.

Dziwnie te moje siewki wyglądają.
Nie obrażając nikogo przypominają mi one prędzej siewki ślazówki.

Co Wy o tym sądzicie?
Nie mam doświadczenia w sianiu pelasi.
Robię to po raz pierwszy.
- paprotka882
- 500p
Piękne, zdrowe i dorodne też już bym takie chciała
dokarmiałaś czymś ?