A Ty je trzymasz w donicach czy w ziemi?
Ogródkowe rozmaitości cz.2
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródkowe rozmaitości cz.2
Neluniu, ależ pikne hortensje masz, i do tego dwa kolorki na jednym krzaczku
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Alionuszka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 cze 2009, o 23:21
Izuś dzięki za zdjęcia ,to już mam obraz róży ...zdecydowanie podoba mi się Twoja lidlowa.Ale biale ,kremowe już mam ...nie wiem ,piękna jest...
Rozsądek chyba będzie musiał przeważyć ,no i co najważniejsze ziemia,wolny plac ziemi...A tyle róż ma przyjść...
Witaj Mati
dużo gliny jej dać ,wtedy tak szybko nie wysycha,moje rosną(te co pokazałam) na wschodniej stronie,gdy mocniej słonko przygrzeje,wtedy nie ma wyjścia trzeba podlewać.Te co mam po stronie zachodniej są bardziej w cieniu,bo jak wiesz pewnie, tam mam dopiero gąszcz...
ale w sumie też muszę podlewać ,tylko trochę mniej.
Dzięki Wiesiu za pochwały
.Wszystkie rosną w ziemi.Podsypuję je nawozem do hortensji,który powoduje zmianę koloru na niebieski...ale widocznie nie całość korzenia skorzystało z dobrodziejstw,jakie niesie za sobą nawóz... 
Witaj Mati
Dzięki Wiesiu za pochwały
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
Nelu oby róże jeszcze nie przyszły bo trzeba by ich sadzić do donic albo dołować w szklarni.
Była by to podwójna robota.
Była by to podwójna robota.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Myślę, że wysyłkę róż przenieśli na inny termin. Przynajmniej u mnie wszystkie inne krzaczki są przesunięte.
Nelu pytałam u mnie co sądzicie o różach Aloha i Moonlight.? Albo o Ghislaine de feligonde.
Nelu pytałam u mnie co sądzicie o różach Aloha i Moonlight.? Albo o Ghislaine de feligonde.
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Nelu dziękuję Ci kochana
ale Cię zaskoczę
ja też posiałam dalie, szałwię różową i niebieską
i nawet ładnie powschodziły
a to wszystko przez Ciebie

ale Cię zaskoczę
ja też posiałam dalie, szałwię różową i niebieską
i nawet ładnie powschodziły
a to wszystko przez Ciebie
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ta Lidlowa baardzo do mnie przemawia
Nelu, szukaj nazwy tej drugiej hortensji...
- Alionuszka

Danka przygotowana jestem na to ,że najpierw róże do donic trafią,wszystkich na raz nie zdołam wkopać,trzeba najpierw zagospodarować dla nich miejsce.Niektóre już mają swoją działkę zaklepaną,ale pozostałe to już gorsza sprawa ... 
Małgosiu termin wysyłki musi się przesunąć ,bo by zmarzły niebogi w transporcie...,ale to do uzgodnienia
Pewnie chodzi Ci o Alohę Kordesa jeżeli chcesz ją posadzić z różą Moonlight,Nic z własnego doświadczenia nie mogę Ci polecić ,Aloha Kordesa dopiero co wkopana u mnie,a Moonlight nie posiadam...
Aloha w HMF http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.39802
Do Alohy wg mnie pasowałaby Blaze Superior ,albo inna wiśniowo czerwona ,Sympathia,albo Paul Transon ,można podsadzić różą krzaczastą Rhapsody in Blue.Ale to mój gust...
Ghislaine de Féligonde rośnie u mnie dopiero przez jeden sezon,ale mogę powiedzieć ,że charakteryzuje się żywotnością ,zdrowiem,kwiaty zaczynają od barwy ciemnej moreli ,przez łagodny róż,i kończą na kremie,kwitną w gronach.Prawdziwe jej piękno będzie tak naprawdę widoczne po 3 latach ,kiedy się odpowiednio rozrośnie... :)Kolorystycznie te dwie róże czyli Aloha i GF byłyby bardzo zbliżone kolorystyką ,ja bym dała jakąś kontrastująca Patrz wyżej
Małgosiu termin wysyłki musi się przesunąć ,bo by zmarzły niebogi w transporcie...,ale to do uzgodnienia
Pewnie chodzi Ci o Alohę Kordesa jeżeli chcesz ją posadzić z różą Moonlight,Nic z własnego doświadczenia nie mogę Ci polecić ,Aloha Kordesa dopiero co wkopana u mnie,a Moonlight nie posiadam...
Do Alohy wg mnie pasowałaby Blaze Superior ,albo inna wiśniowo czerwona ,Sympathia,albo Paul Transon ,można podsadzić różą krzaczastą Rhapsody in Blue.Ale to mój gust...
Ghislaine de Féligonde rośnie u mnie dopiero przez jeden sezon,ale mogę powiedzieć ,że charakteryzuje się żywotnością ,zdrowiem,kwiaty zaczynają od barwy ciemnej moreli ,przez łagodny róż,i kończą na kremie,kwitną w gronach.Prawdziwe jej piękno będzie tak naprawdę widoczne po 3 latach ,kiedy się odpowiednio rozrośnie... :)Kolorystycznie te dwie róże czyli Aloha i GF byłyby bardzo zbliżone kolorystyką ,ja bym dała jakąś kontrastująca Patrz wyżej
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Alionuszka

Dzidziu ale Fascination na pewno nie masz...Zabeczka101059 pisze:Nelu dziękuję Ci kochana![]()
ale Cię zaskoczę![]()
ja też posiałam dalie, szałwię różową i niebieską![]()
i nawet ładnie powschodziły![]()
a to wszystko przez Ciebie![]()
![]()
Aniu w takim razie mamy podobne gusta...AniaDS pisze:Ta Lidlowa baardzo do mnie przemawia![]()
A z nazwą hortensji będzie ciężko...trzeba szukać
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Margo2

Nelu ja dla kontrastu chciałam posadzić powojniki. Te róże będą oddzielone od siebie słupkiem klinkierowym. Dlatego chciałam 2 różne róże o podobnej kolorystyce. I do tego jakieś fioletowe albo bordowe powojniki. Podsadzić dużymi krzewami nie mogę, bo pergole będą stały 1,5 - 2 m. od żywopłotu. Najwyżej małe bylinki.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Jak to dobrze, że do Ciebie Neluś wstąpiłam....Iza Liska zaś o różach.

- Alionuszka

Rozumiem Gosiu ,jeżeli będziesz miała w tym miejscu trochę cienia to polecam Buff Beauty,piękna ,pachnąca hybryd musk http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.13360
a do tego powojnik fioletowy Etoile Violet lub Polish Spirit,albo z ciemnoróżowych Carmencita tutaj masz idealny duet Twojej Alohy i...http://www.helpmefind.com/clematis/l.php?l=21.126276
a do tego powojnik fioletowy Etoile Violet lub Polish Spirit,albo z ciemnoróżowych Carmencita tutaj masz idealny duet Twojej Alohy i...http://www.helpmefind.com/clematis/l.php?l=21.126276
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Alionuszka

Eluś z Anką zdążyłyśmy migiem zareagować i skończyło się to nowym nabytkiem w postaci piennej The Fairy... 
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Margo2

Neluś właśnie o takie połączenia mi chodziło, ale niestety to jest wystawa południowa. Na jesieni albo w przyszłym roku będę szukała róży do półcienia.
- Alionuszka

A może zacienić troszkę tamaryszkiem... 
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- Margo2

Nie da rady. Za wąsko. Muszę posadzić róże lubiące słoneczko.