Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
No proszę jakie wpaniałe nabytki
cedry póki takie malutkie trzeba będzie zabezpieczyć 
Jestem tego świadoma- myslisz, że agrowłóknina starczy? Czy zabezpieczyc je podobnie jak sośnicę, zostawiając jej przestrzeń, czy ściśle owinąć?
-
tadeusz48
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj ANETKO, piękne roślinki kupiłaś, ale, ale ,co to za roślina pokazana pomiędzy cedrem a jodłą "Luminetta", to "coś" szczepione na wysokiej nóżce,mnie przypomina "sznurki" cyprysika groszkowego "Sungold".Myślę że Twoja "Luminetta" ciut jest większa od mojej.
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
I kto tu mówił coś o nabywaniu roślin
Super zakupy i mopik się trafił
Ostatnio rozmawiałam o zabezpieczaniu roślin i niestety zbyt mocne okręcanie włókniną grozi chorobami grzybowymi.
Ostatnio rozmawiałam o zabezpieczaniu roślin i niestety zbyt mocne okręcanie włókniną grozi chorobami grzybowymi.
dzięki-jakoś wydawało ,że ok 3 m-ale 2 m to ok 
Tadeuszu, witaj w moich ogrodowych progach
Ten mop na sztamie to tuja plicata Whipcord. Ten zakup to niechybnie wpływ Joli i Pawła
Ponieważ nasze jodły zostały zakupione niemal w jednym czasie, będziemy mogli porównywać jej przyrostu- to samo drzewko, mniej więcej podobne gabaryty startowe, dwie różne strony Polski... To może być ciekawe doświadczenie
Jolu, tak myślałam, że bez dostępu powietrza może coś nie tak być potem... Zobaczymy po zimie... Oby tylko nie powtórzył się scenariusz z tegorocznej zimy...
Jolu, tak myślałam, że bez dostępu powietrza może coś nie tak być potem... Zobaczymy po zimie... Oby tylko nie powtórzył się scenariusz z tegorocznej zimy...
Z tym okręcaniem włókniną to i tak źle i tak niedobrze. Okręcisz za mocno - choroby grzybowe, okręcisz za słabo - wiatr będzie ją szarpał i powyłamuje pąki
Chyba lepiej jednak wybrać drugie rozwiązanie, ale z jakimś wypełniaczem w środku (np słoma).
- pamelka

O właśnie z wypełniaczem słomianym
Ja przez agrowłokninę straciłam cudne olbrzymie rh pienne
Taka strata 
Moje tarasowe roślinki. Tuja 4-ever Goldy,

a przed nią tuja Miky

jałowiec płożący variegata

kwitną wciąż pelargonie

a przed nią tuja Miky

jałowiec płożący variegata

kwitną wciąż pelargonie

Piękne te tujki
To tegoroczne nabytki?
P.S. już doczytałem, że zeszłoroczna
Dużo urosła w ciągu roku?
P.S. już doczytałem, że zeszłoroczna
- pamelka

Anetko, a tę variegatę płożącą zamierzasz trzymać w donicy? Tez mam takiego i nie powiem, żeby bardzo szybko się rozrastał. Za to 4ever Goldy mam całkiem małą za jedyne 10 złociszy
Ciekawe, jak szybko rośnie?
Ciekawe, jak szybko rośnie?
Pawle, sporo, to yuja plicata, więc i przyrost był w granicach 20 cm. No właśnie- to sporo?
Jolu, moja była po 20 zł, ciut większa. Na razie wszystkie te iglaki mam zamiar trzyamć w donicy. Ponieważ taras jest dość duży, brakuje mi tam zieloności
Jolu, moja była po 20 zł, ciut większa. Na razie wszystkie te iglaki mam zamiar trzyamć w donicy. Ponieważ taras jest dość duży, brakuje mi tam zieloności
- pamelka

Dzisiaj sprawdziłam, u mnie większe po 18 zł.
I oczywiście nabyłam coś tam niedorogiego za 13 zł, cóż to jest
thuja sznurkowa Filiformis
Taaa, a mialo juz być koniec z zakupami w tym roku
I oczywiście nabyłam coś tam niedorogiego za 13 zł, cóż to jest
Taaa, a mialo juz być koniec z zakupami w tym roku
OJ, to trudne przedsięwzięcie
Ja jeszcze nastawiam się na targi w przyszły weekend- mam nadzieję, że tylko poglądowo, ale niczego nie wykluczam
Nabyłam teraz sosnę Wiethorsta
i Tiny Kurls
Są już u mnie i pewnie jutro pójdą do gruntu. Pozostałe nabytki chyba poczekają do wiosny, bo w tej chwili musiałabym pozbyć się jednorocznych kwiatów, które jeszcze są piękne 
Świetne te ostatnie zakupy
Oj, miło tak poszaleć, prawda? Wiethorst to jedna z pierwszych moich sosen i ulubiona
Ale i te klony bardzo fajne, oby nam przezimowały bez żadnego uszczerbku...Sadź już teraz, żeby się jeszcze przed zimą trochę ukorzeniły, wbrew temu, co tu niektórzy o nadejściu rychłym zimy wieszczą, jeszcze zdążą
Ale i te klony bardzo fajne, oby nam przezimowały bez żadnego uszczerbku...Sadź już teraz, żeby się jeszcze przed zimą trochę ukorzeniły, wbrew temu, co tu niektórzy o nadejściu rychłym zimy wieszczą, jeszcze zdążą