Bardzo proszę
ThangZhong
50 g mąki
250 g wody
Mąkę i wodę dokładnie wymieszać w garnuszku / używam trzepaczki balonowej/.POstawić na małym ogniu i cały cas mieszając wolniutko podgrzewać. Masa powinna osiagnąć temperaturę 65 stopni. Ja nie mam termometru piekarniczego i mieszam masę tak długo aż stanie się szklista, a po zamieszaniu widać dno.
Wystudzić i jest gotowa do użycia.
Można ją prechowywać w lodówce 3 dni. Przed pieczeniem po wyjęciu z lodówki musi osiągnąć temperaturą pokojową.
Przepis na chleb z Thang Zhong
Składniki na dwa 20 cm chlebki.
- suche:
280 g maki chlebowej / dałam pszenną/
200 g maki razowej/ dałam pszenną razową/
10 g drożdży instant /dałam pół łyżeczki świeżych/
50 g cukru
7 g soli
- mokre:
1 duże jajko
140 ml mleka w temperaturze pokojowej
120 g ThangZhong w temperaturze pokojowej
50 g miękkiego masła
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre /oprócz masła/. Mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy a stanie się gładkie i elastyczne. Dodajemy masło i znowu wyrabiamy. Wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość / u mnie 2 i 1/2 godziny/.
Wyrośnięte wykładamy ba blat i dzielimy na pół. Każdą połówkę na cztery.
Każdą część wałkujemy delikatnie na placek na szerokość foremki, zwijamy do środka wszystkie brzegi i formujemy wałek. Do wysmarowanych foremek wkładamy po cztery wałki ciasta i odstawiamy ,żeby wyrosły. Powinny wypełnić foremkę w 80 %.
/Ja wstawiłam foremki do wyrastania na noc do lodówki i piekłam rano/.
Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.Studzimy i jemy na śniadanie ze świeżym masełkiem