Moja domowa piekarnia - AnaKa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Wyobrażam sobie ten wspaniały zapach i smak ale to nie to samo, co spróbować na żywo ;:108
Wspaniały wypiek Aniu ;:138 ;:138 ;:138
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Kasiu, nie szkodzi. Kiedyś wyjdzie bez zakalca :uszy

Asiu
, polecam ten słodki chlebek ;:108
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 8473
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Śląsk

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Jak tylko się dowiedziałam od razu przyszłam.
Aniu całą godzinę czekać :?: aż wystygie....zapewniam Cię, że to niemożliwe. ;:224
Co do tych orzechów...jakie dajesz laskowe czy włoskie?
Wydaje się proste bo nie ma zakwasu.....ale te drożdże instant...przyznam, że zawsze robię ze świeżych.
W przeliczeniu na świeże to gdzieś 3 dkg będzie co Aniu ( na trzy szklanki mąki tak by wychodziło).
Mikołajkowe życzenia. ;:168
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Elżbietko, ja też zawsze preferowałam świeże drożdże i trochę czasu upłynęło zanim przekonałam się do instant. :wink:
Jeżeli szkoda Ci czasu na zakwas, to instant też będą dla Ciebie wygodniejsze, bo po prostu się je sypie do pozostałych składników. Ze świeżych natomiast najpierw trzeba zrobić rozczyn i odczekać z 10 minut aż ,ruszą'.
Ale dopóki się nie przyzwyczaisz, to na 3 szklanki mąki 3 łyżeczki świeżych drożdży jest akurat :D
Zapraszam
Moje wątki
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

MIkołajkowy prezent od Córki - Wyznania francuskiego piekarza.
Urocza książeczka o słynnym francuskim rodzie piekarniczym Auzet. Zawiera porady,ciekawe przepisy na różne pieczywo.
Dawno chciałam ją mieć, a tu mikołajkowy prezent :heja

Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu widać że mikołaj zna Cię na wylot :tan
Moje linki
KATARZYNA
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Oj tak Kasiu, trochę się znamy :wink:
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

;:138 ;:138 ;:138 Córka super się spisała, bo prezent rewelacyjny ;:108
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

A to z rana upieczony chleb pszenno -żytni ze starterem Tang Zhong

Metoda Tang Zhong jest popularna w Azji, zwłaszcza wśród piekarzy w Japonii i Chinach.Chleb pieczony z tym starterem jest niezwykle delikatny, smaczny i długo utrzymuje świeżość.
Polecam tym,którzy mają opory przed zakwasem.
Jeżeli będą chętni, podam przepis na starter i chleb ;:137

Tak wyglądał wczoraj wieczorem po pierwszym wyrośnięciu i uformowaniu w wałeczki. Powędrował do foremki i wyrastał ponownie całą noc w lodówce

Obrazek

A tu po upieczeniu

Obrazek Obrazek
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu ja poproszę o przepisy ;:180
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Ja też, ja też ;:180 ;:180 ;:180
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Bardzo proszę :D

ThangZhong

50 g mąki
250 g wody

Mąkę i wodę dokładnie wymieszać w garnuszku / używam trzepaczki balonowej/.POstawić na małym ogniu i cały cas mieszając wolniutko podgrzewać. Masa powinna osiagnąć temperaturę 65 stopni. Ja nie mam termometru piekarniczego i mieszam masę tak długo aż stanie się szklista, a po zamieszaniu widać dno.
Wystudzić i jest gotowa do użycia.
Można ją prechowywać w lodówce 3 dni. Przed pieczeniem po wyjęciu z lodówki musi osiągnąć temperaturą pokojową.

Przepis na chleb z Thang Zhong

Składniki na dwa 20 cm chlebki.
- suche:
280 g maki chlebowej / dałam pszenną/
200 g maki razowej/ dałam pszenną razową/
10 g drożdży instant /dałam pół łyżeczki świeżych/
50 g cukru
7 g soli

- mokre:
1 duże jajko
140 ml mleka w temperaturze pokojowej
120 g ThangZhong w temperaturze pokojowej

50 g miękkiego masła

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre /oprócz masła/. Mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy a stanie się gładkie i elastyczne. Dodajemy masło i znowu wyrabiamy. Wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość / u mnie 2 i 1/2 godziny/.
Wyrośnięte wykładamy ba blat i dzielimy na pół. Każdą połówkę na cztery.
Każdą część wałkujemy delikatnie na placek na szerokość foremki, zwijamy do środka wszystkie brzegi i formujemy wałek. Do wysmarowanych foremek wkładamy po cztery wałki ciasta i odstawiamy ,żeby wyrosły. Powinny wypełnić foremkę w 80 %.
/Ja wstawiłam foremki do wyrastania na noc do lodówki i piekłam rano/.
Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.Studzimy i jemy na śniadanie ze świeżym masełkiem ;:138
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6999
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Dzięki Aniu :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2515
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Tczew

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Aniu, bardzo dziękuję ;:180
Postaram się zrobić w tym tygodniu, dzisiaj przygotuję ThangZhong, to na czwartek i piątek będzie świeżutki chlebek :tan
Jak upiekę, to wstawię fotkę ;:108
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3892
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa

Post »

Super! Czekam na fotki Waszych wypieków ;:65
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”