Wspaniały wypiek Aniu
Moja domowa piekarnia - AnaKa
- Haim
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 cze 2009, o 01:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja domowa piekarnia - AnaKa
Wyobrażam sobie ten wspaniały zapach i smak ale to nie to samo, co spróbować na żywo
Wspaniały wypiek Aniu

Wspaniały wypiek Aniu
-
Anaka

- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Kasiu, nie szkodzi. Kiedyś wyjdzie bez zakalca
Asiu, polecam ten słodki chlebek
Asiu, polecam ten słodki chlebek
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Jak tylko się dowiedziałam od razu przyszłam.
Aniu całą godzinę czekać
aż wystygie....zapewniam Cię, że to niemożliwe.
Co do tych orzechów...jakie dajesz laskowe czy włoskie?
Wydaje się proste bo nie ma zakwasu.....ale te drożdże instant...przyznam, że zawsze robię ze świeżych.
W przeliczeniu na świeże to gdzieś 3 dkg będzie co Aniu ( na trzy szklanki mąki tak by wychodziło).
Mikołajkowe życzenia.
Aniu całą godzinę czekać
Co do tych orzechów...jakie dajesz laskowe czy włoskie?
Wydaje się proste bo nie ma zakwasu.....ale te drożdże instant...przyznam, że zawsze robię ze świeżych.
W przeliczeniu na świeże to gdzieś 3 dkg będzie co Aniu ( na trzy szklanki mąki tak by wychodziło).
Mikołajkowe życzenia.
-
Anaka

Elżbietko, ja też zawsze preferowałam świeże drożdże i trochę czasu upłynęło zanim przekonałam się do instant. 
Jeżeli szkoda Ci czasu na zakwas, to instant też będą dla Ciebie wygodniejsze, bo po prostu się je sypie do pozostałych składników. Ze świeżych natomiast najpierw trzeba zrobić rozczyn i odczekać z 10 minut aż ,ruszą'.
Ale dopóki się nie przyzwyczaisz, to na 3 szklanki mąki 3 łyżeczki świeżych drożdży jest akurat
Jeżeli szkoda Ci czasu na zakwas, to instant też będą dla Ciebie wygodniejsze, bo po prostu się je sypie do pozostałych składników. Ze świeżych natomiast najpierw trzeba zrobić rozczyn i odczekać z 10 minut aż ,ruszą'.
Ale dopóki się nie przyzwyczaisz, to na 3 szklanki mąki 3 łyżeczki świeżych drożdży jest akurat
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

MIkołajkowy prezent od Córki - Wyznania francuskiego piekarza.
Urocza książeczka o słynnym francuskim rodzie piekarniczym Auzet. Zawiera porady,ciekawe przepisy na różne pieczywo.
Dawno chciałam ją mieć, a tu mikołajkowy prezent

Urocza książeczka o słynnym francuskim rodzie piekarniczym Auzet. Zawiera porady,ciekawe przepisy na różne pieczywo.
Dawno chciałam ją mieć, a tu mikołajkowy prezent

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Haim

-
Anaka

A to z rana upieczony chleb pszenno -żytni ze starterem Tang Zhong
Metoda Tang Zhong jest popularna w Azji, zwłaszcza wśród piekarzy w Japonii i Chinach.Chleb pieczony z tym starterem jest niezwykle delikatny, smaczny i długo utrzymuje świeżość.
Polecam tym,którzy mają opory przed zakwasem.
Jeżeli będą chętni, podam przepis na starter i chleb
Tak wyglądał wczoraj wieczorem po pierwszym wyrośnięciu i uformowaniu w wałeczki. Powędrował do foremki i wyrastał ponownie całą noc w lodówce

A tu po upieczeniu

Metoda Tang Zhong jest popularna w Azji, zwłaszcza wśród piekarzy w Japonii i Chinach.Chleb pieczony z tym starterem jest niezwykle delikatny, smaczny i długo utrzymuje świeżość.
Polecam tym,którzy mają opory przed zakwasem.
Jeżeli będą chętni, podam przepis na starter i chleb
Tak wyglądał wczoraj wieczorem po pierwszym wyrośnięciu i uformowaniu w wałeczki. Powędrował do foremki i wyrastał ponownie całą noc w lodówce

A tu po upieczeniu

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
Anaka

Bardzo proszę
ThangZhong
50 g mąki
250 g wody
Mąkę i wodę dokładnie wymieszać w garnuszku / używam trzepaczki balonowej/.POstawić na małym ogniu i cały cas mieszając wolniutko podgrzewać. Masa powinna osiagnąć temperaturę 65 stopni. Ja nie mam termometru piekarniczego i mieszam masę tak długo aż stanie się szklista, a po zamieszaniu widać dno.
Wystudzić i jest gotowa do użycia.
Można ją prechowywać w lodówce 3 dni. Przed pieczeniem po wyjęciu z lodówki musi osiągnąć temperaturą pokojową.
Przepis na chleb z Thang Zhong
Składniki na dwa 20 cm chlebki.
- suche:
280 g maki chlebowej / dałam pszenną/
200 g maki razowej/ dałam pszenną razową/
10 g drożdży instant /dałam pół łyżeczki świeżych/
50 g cukru
7 g soli
- mokre:
1 duże jajko
140 ml mleka w temperaturze pokojowej
120 g ThangZhong w temperaturze pokojowej
50 g miękkiego masła
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre /oprócz masła/. Mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy a stanie się gładkie i elastyczne. Dodajemy masło i znowu wyrabiamy. Wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość / u mnie 2 i 1/2 godziny/.
Wyrośnięte wykładamy ba blat i dzielimy na pół. Każdą połówkę na cztery.
Każdą część wałkujemy delikatnie na placek na szerokość foremki, zwijamy do środka wszystkie brzegi i formujemy wałek. Do wysmarowanych foremek wkładamy po cztery wałki ciasta i odstawiamy ,żeby wyrosły. Powinny wypełnić foremkę w 80 %.
/Ja wstawiłam foremki do wyrastania na noc do lodówki i piekłam rano/.
Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.Studzimy i jemy na śniadanie ze świeżym masełkiem
ThangZhong
50 g mąki
250 g wody
Mąkę i wodę dokładnie wymieszać w garnuszku / używam trzepaczki balonowej/.POstawić na małym ogniu i cały cas mieszając wolniutko podgrzewać. Masa powinna osiagnąć temperaturę 65 stopni. Ja nie mam termometru piekarniczego i mieszam masę tak długo aż stanie się szklista, a po zamieszaniu widać dno.
Wystudzić i jest gotowa do użycia.
Można ją prechowywać w lodówce 3 dni. Przed pieczeniem po wyjęciu z lodówki musi osiągnąć temperaturą pokojową.
Przepis na chleb z Thang Zhong
Składniki na dwa 20 cm chlebki.
- suche:
280 g maki chlebowej / dałam pszenną/
200 g maki razowej/ dałam pszenną razową/
10 g drożdży instant /dałam pół łyżeczki świeżych/
50 g cukru
7 g soli
- mokre:
1 duże jajko
140 ml mleka w temperaturze pokojowej
120 g ThangZhong w temperaturze pokojowej
50 g miękkiego masła
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre /oprócz masła/. Mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Ciasto wykładamy na blat i wyrabiamy a stanie się gładkie i elastyczne. Dodajemy masło i znowu wyrabiamy. Wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość / u mnie 2 i 1/2 godziny/.
Wyrośnięte wykładamy ba blat i dzielimy na pół. Każdą połówkę na cztery.
Każdą część wałkujemy delikatnie na placek na szerokość foremki, zwijamy do środka wszystkie brzegi i formujemy wałek. Do wysmarowanych foremek wkładamy po cztery wałki ciasta i odstawiamy ,żeby wyrosły. Powinny wypełnić foremkę w 80 %.
/Ja wstawiłam foremki do wyrastania na noc do lodówki i piekłam rano/.
Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.Studzimy i jemy na śniadanie ze świeżym masełkiem
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Haim

Aniu, bardzo dziękuję
Postaram się zrobić w tym tygodniu, dzisiaj przygotuję ThangZhong, to na czwartek i piątek będzie świeżutki chlebek
Jak upiekę, to wstawię fotkę
Postaram się zrobić w tym tygodniu, dzisiaj przygotuję ThangZhong, to na czwartek i piątek będzie świeżutki chlebek
Jak upiekę, to wstawię fotkę