MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
na pierwszym gniazdo z liści należące do miesierek- o ile nie zostało niepasożytowanie to się wygryzą ale znacznie później-,na drugim zdjęciu domki os albo z rodzaju Pompilidae albo Eumenes 3 zdjęcie larwy os z rodzaju Ancistrocerus http://www.rutkies.de/grabwespen-opfer/ ... rlarve.jpg
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki Swagman
Te rurki skleiłem z powrotem i zawiesiłem wśród pustych, z larwami nie bardzo wiedziałem co zrobić. Chyba też je zapakuję do rurki i czymś przytkam.
Kokony z liści są niesamowite, kojarzyłem, że miesierki takie robią, ale rozmiar mnie zmylił - te są w "murarkowej" 7 mm rurce..
Podobne osy jak na Twoim zdjęciu widywałem, mam jeszcze zaklejone przez nie 4 rurki o średnicy 5 mm czymś szarym włochatym. Do nich nie zaglądałem, niech sobie same radzą

Te rurki skleiłem z powrotem i zawiesiłem wśród pustych, z larwami nie bardzo wiedziałem co zrobić. Chyba też je zapakuję do rurki i czymś przytkam.
Kokony z liści są niesamowite, kojarzyłem, że miesierki takie robią, ale rozmiar mnie zmylił - te są w "murarkowej" 7 mm rurce..
Podobne osy jak na Twoim zdjęciu widywałem, mam jeszcze zaklejone przez nie 4 rurki o średnicy 5 mm czymś szarym włochatym. Do nich nie zaglądałem, niech sobie same radzą

Pozdrawiam, Maciek.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ja dalej się łudzę , że coś do mnie zawita - co z tego że lata mnóstwo samczyków skoro nigdzie ani jednej damy .....
Wpadłem ostatnio w euforię kiedy w naprędce zrobionym domku zobaczyłem wystające czułki , ale moja radość była przedwczesna - to samczyk grzał sobie odwłok ....
;:
Mam jeszcze pytanie co to za gatunek pszczoły , walczą na kwiatach agrestu , nieliczne , mało płochliwe , piękne i mocne rude ubarwienie :
...
Wpadłem ostatnio w euforię kiedy w naprędce zrobionym domku zobaczyłem wystające czułki , ale moja radość była przedwczesna - to samczyk grzał sobie odwłok ....

;:
Mam jeszcze pytanie co to za gatunek pszczoły , walczą na kwiatach agrestu , nieliczne , mało płochliwe , piękne i mocne rude ubarwienie :

-
andrena fulva- niestety te akurat mieszkają w ziemi http://www.tierundnatur.de/wildbienen/wbspeabc.htm polska nazwa tego rodzaju bardzo mi się podoba -pszczolinka 

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
dzięki Swagman -- szkoda że żyją pod ziemią , maja takie ładne okrycie... 

-
hodować w rurkach można by coś takiego: http://www.lucianabartolini.net/Immagin ... a-sp-2.jpg niestety nie ma za bardzo skąd wziąć kokonów na początek kolekcji- poza tym jest bardziej ciepłolubna i kokony sa bardziej podatne na przemarzanie
Ma jednak jedną zaletę otóż namnaża się lepiej niż O.rufa
mozna kupić od http://beekeeping.com.ua/html_en/about_en.html ale nie mam koncepcji jak to przez granicę przetransportować{unijne przepisy fitosanitarne sie klaniają} trzeba by jakoś przemycić albo samemu jechać

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
No nie wiem czy to dobry pomysł.Swagman pisze: trzeba by jakoś przemycić albo samemu jechać![]()

Po pierwsze, ostra kontrola celna na granicy ukraińsko polskiej, gdzie ostry kipisz robią tamożnicy ukraińscy, a następnie to samo polscy celnicy, szukają papierosów, alkoholu i narkotyków.
Po drugie, przypuśćmy że jakimś trafem przejdziemy przez oba cła, to mamy zero gwarancji na to że pszczoła się u nas zadomowi i będzie chciała wracać do naszych rurek, jeśli oczywiście przezimuje.
Po trzecie i chyba najważniejsze, łamiemy zakaz sprowadzania i introdukcji obcych naszej rodzimej faunie gatunków.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Kontakt:
No to jest dość poważny argument. Często już tak było że coś rodzimego wygineło (prawie) przez coś przywiezionego.Pawel Woynowski pisze:... łamiemy zakaz sprowadzania i introdukcji obcych naszej rodzimej faunie gatunków.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Dokładnie ! Kiedys słyszałem , naprzykład , że wędkarze wpuszczaja do rzek narybek jesiotra syberyjskiego :shock , a przecież taka ryba może osiągac z 7 metrów , jak nic ... Taki smok wszystko pozjada w rzece , a do tego jeszcze ten popłoch na plaży... Już to widzę : kąpiące się dzieci - atak potwora - panika ... No , ale nie uprzedzajmy wydarzeń !Space99 pisze:No to jest dość poważny argument. Często już tak było że coś rodzimego wygineło (prawie) przez coś przywiezionego.Pawel Woynowski pisze:... łamiemy zakaz sprowadzania i introdukcji obcych naszej rodzimej faunie gatunków.
-
Tyle ze murarka rogata była notowana w Polsce ,poza tym badania nad jej wprowadzeniem trwają od 2008 r http://www.opisik.pulawy.pl/pdf/matXLVI.pdf strona bodaj 128
Co do jesiotrów to ten syberyjski to pchełka w porównaniu z jesiotrem ostronosym http://www.hel.univ.gda.pl/images/sensac11.jpg 

-
- Kontakt:
Ale pojechałeś z tekstem.frant pisze: Dokładnie ! Kiedys słyszałem , na przykład , że wędkarze wpuszczaja do rzek narybek jesiotra syberyjskiego :shock , a przecież taka ryba może osiągac z 7 metrów , jak nic ... Taki smok wszystko pozjada w rzece , a do tego jeszcze ten popłoch na plaży... Już to widzę : kąpiące się dzieci - atak potwora - panika ... No , ale nie uprzedzajmy wydarzeń !
Jak ja to lubię, ktoś, coś, gdzieś, słyszał i straszy dzieci. Przede wszystkim nie chodzi o jesiotra syberyjskiego, a o 4 x większego od niego jesiotra zachodniego i mniejszego ostronosego. Zerknij Tutaj, a myślę że przestaniesz straszyć dzieci jesiotrem. Nie żyjemy w Australii, a jesiotr to nie rekin ludojad.
Młode jesiotry początkowo odżywiają się bezkręgowcami bentonicznymi, później fauną denną, którą wygrzebuje z miękkiego podłoża ryjkowatym pyskiem. Głównie są to mięczaki, skorupiaki, larwy owadów, niekiedy drobne ryby (babki i dobijaki). Taki z niego smok.
Jako ciekawostkę, powiem Ci o ostatnim złowionym jesiotrze w Wiśle, został złowiony we wsi Łęg k/ Chełmna 13.09.1965r. i mierzył dł. 136 cm, masa 280 kg, 120 cm obw., była to samica, złowiona w sieci przez rybaka. Pamiętam tę sensację, miałem wtedy 15 lat i już ostro wędkowałem na Wiśle, jeszcze wtedy w miarę czystej.
A nawiasem mówiąc, to ciesz się że wieloryby nie żyją Wiśle, są jeszcze większe od jesiotrów, wtedy miał byś czym straszyć dzieci.

Kurcze, zaraz Moderator będzie miał pretensję o offtopic, no ale nic, to taki wtręt był.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Jako ciekawostkę, powiem Ci o ostatnim złowionym jesiotrze w Wiśle, został złowiony we wsi Łęg k/ Chełmna 13.09.1965r. i mierzył dł. 136 cm, masa 280 kg, 120 cm obw., była to samica, złowiona w sieci przez rybaka. Pamiętam tę sensację.
Ta wioska Łęg to 4 km od mojej miejscowości
U mnie murarki już pracują wczoraj pierwsze samice już latały
Ta wioska Łęg to 4 km od mojej miejscowości

U mnie murarki już pracują wczoraj pierwsze samice już latały

-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Pawle , coś za mała długość tego jesiotra , juz tak na oko ... W relacji do masy wychodzi ponad 2kg na cm bieżący , nie mogę sobie tego wyobrazić . A obwód : 120cm , to znaczy średnica ok.40cm . W relacji do długości 136cm - proporcje okropne , to nie ryba , a baryła jakaś ! Jesiotra miałem na święta ok.4kg - długość ok.70cm , więc dobrze wiem ,że proporcje ma zgrabne , rzec można smukłe . Tak więc Pawle dorzuć jeszcze parę metrów i będzie kwita
. No i w ogóle nie chciałem straszyć nikogo , ale problem obcych gatunków ( może akurat ten przykład jesiotra był zły ..) istnieje . Podam zatem lepszy : karp ! Choć nie atakuje ludzi , to jednak zjada ikrę innych cennych rodzimych ryb ... Dno stawu opanowanego przez karpie to pustynia . No dobra , ale wróćmy do murarek ... U mnie też już latają bardzo ładnie , latają również trzmiele ziemne . Pięknie zapylają kwiatki truskawek w tunelu , moimi rurkami na razie się nie interesują , ale dajmy im czas
.

Lub słynne króliki w Australii. Barszcz So.... nie pamiętam nazwiska, jest wiele "pomyłek" w przenoszeniu roślin i zwierząt z ich naturalnego środowiska. Słynne skrzyżowanie pszczół afrykańskich! Sami się wykończymy swoją głupotą! (mam na myśli rodzaj ludzki}
Jest tak zimno, że pszczółki u nas jeszcze śpią!
Jest tak zimno, że pszczółki u nas jeszcze śpią!
Zielonym do góry!
-
- Kontakt:
frant pisze:Pawle , coś za mała długość tego jesiotra , już tak na oko ... W relacji do masy wychodzi ponad 2kg na cm bieżący , nie mogę sobie tego wyobrazić . A obwód : 120cm , to znaczy średnica ok.40cm . W relacji do długości 136cm - proporcje okropne , to nie ryba , a baryła jakaś ! Jesiotra miałem na święta ok.4kg - długość ok.70cm , więc dobrze wiem ,że proporcje ma zgrabne , rzec można smukłe . Tak więc Pawle dorzuć jeszcze parę metrów i będzie kwita .
To jest ta ryba - http://www.infish.com.pl/wydawnictwo/Wy ... iotry2.jpg - zdjęcie samo mówi za siebie, nic nie muszę dodawać.

źródło - http://www.infish.com.pl/wydawnictwo/Wy ... iotry.html
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne