Julian- moje sporo mniejsze, ale kształt i kolor bardzo podobny. Zrobiłam zupę dyniowa, u nas wszyscy uwielbiają Lubię też placuszki z dyni ale moją dynka okazała się mega dojrzałą i sok aż z niej płynął więc szkoda mi było jej zscierac na placki..
Ja również mam dynię podobną do tej na zdjęciu kompozycji i potwierdzam, super słodki smak, jak dla mnie najlepsza do tej pory jaką jadłam.
Moje co prawda urosły mniejsze, ale nie wiem czy to wina ogrodnika czy ilości, bo na krzaku było kilkanaście sztuk.
Wykorzystuję do wszystkiego; do zupy dyniowej, do wszystkich zup jako dodatek do włoszczyzny, robię również surówkę bo na surowo jest mega i sałatkę do słoików.
Jak duże rosną u was dynie Bambino? Do tej pory uprawiałem Hokkaido i byłem z niej smakowo bardzo zadowolony, ale rodzina domaga się czegoś większego na hallowin. Miejsca mam na max 2 krzewy, więc wolę posiać tylko jedną odmianę. Na jednych stronach piszą, że Bambino osiąga 5-8kg, na innych że około 15kg, a znalazłem nawet informację, że może dobić 30-40kg. Szukam czegoś w okolicach 15-20kg właśnie i gdyby tak było, to chętnie bym tę odmianę wypróbował.
Według mnie to Bambino dorasta do 15 kg. Większa rośnie Melonowa Żółta (25-30 kg). Ciekawą odmianą z oferty Vilmorin jest Golias (18-30 kg choć może dorastać do 70 kg).
U mnie dziś niespodzianka! Wykiełkowało parę dyniek na kompoście, z resztek zeszłorocznej dynki. Nie ruszam ich na razie. Zobaczymy czy przetrwają chłodne noce.
Do doniczek juz tez wysialam, ale jeszcze poczekają zanim trafią do gruntu. W tym roku oprocz mojej standardowej duzej dyni No Name z akcji wymiany, stawiam na Butternut
Ja z dynią pospieszyłam ale nie żałuję, bo udało się mi dużo odmian. Oddychać z ulgą, bo są ładne. W tamtym roku mało że wszystko się powyciągało to jeszcze coś się z listkami działo. Teraz odpukać.
Będę je sadzić przed wyjazdem z domku, nie wiem kiedy to nastąpi ale myślę że wbije się w początek maja.
Sądzę na zupełnie nowej grządce, nasypu z gliniastej ziemi. Po zrobieniu posypałam ją nawozem, potem trocinami i kpiną ziemią. Planuję jeszcze do dołka jej dać coś naturalnego, w tym celu przejrzałam kompost ale jakoś na wszystko kręcę nosem, dużo tam obierkow z ziemniaków i cytrusów, a tego nie chce dawać.
Czekam więc na jakąś lepszą porcję odpadów . Normalnie bym dała jeszcze trawy ale jest taka susza że trawy brak...
Przeglądam wątek i widzę, że niektórzy pod dynie podkładają doniczki. Jaki jest tego cel?
W innym miejscu czytałam o ściółkowaniu wokół dyni kartonami - ma to jakieś uzasadnienie?