Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p
Od: 24 cze 2009, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kinia22 pisze:Ukorzeniałam w ziemi, dwa się nie ukorzeniły :( ale czytałam , że tak bywa. Mam jeszcze dużego fiołka(różowego) ale nie kwitnie :( W domu mam troche roślinek, ostatnio ukorzenił mi się aeszynantus :D
Fiołki zazwyczaj ukorzeniam w ziemi - wydaje mi się, ze jest to bardziej szybki sposób... Ostatnio 4 ukorzeniałam w wodzie i puściły korzonki rewelacyjnie szybko, więc już sama nie wiem co o tym myśleć...
Teraz ukorzeniam hoję i dracenę w wodzie. Hoja już się puszcza po 9 dniach a dracena 2 tygodnie siedzi i nic...
Pozdrawiam, Maryla
Pracuję nad kolekcją hoi, ficusów, storczyków i syngonium:)
Spis treści
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie próbowałam nigdy w wodzie rozmnażać fiołków, raz rozmnażałam z pisaku. Ucięłam listek i włożyłam do doniczki w piaskiem, podlewałam co jakiś czas i efekty też były, szybko wypuścił korzenie ale niestety nie doczekałam się listów bo wyjechałam :? i nikt go nie podlewał :evil:
Ja odmładzałam swoja dracene w kwietniu i dopiero niedawno puściła korzenie, to troche potrwa więc cierpliwości :)
Moje roślinki-Kinia
Poszukuje różne gatunki fikusów
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

metoda z piaskiem to dla mnie nowość:) Chętnie sama wypróbuję:)
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Mam pytanie, co to znaczy ''sport fiołka afrykańskiego''? Wiem co to jest chimera ale nigdzie nie mogę znaleźć co to są sporty :D
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

To ja ci zacytuje co nam niedawno napisała Gardeniaa :D
gardeniaa pisze: To może ja Wam zacytuję :)

"Czasem zdarza się, że fiołek kwitnie inaczej, niż powinien - a przynajmniej inaczej, niż byśmy tego oczekiwali na podstawie fotografii i opisów danej odmiany.
Normalnie roślina rozmnażana wegetatywnie (w tym przypadku z liścia) powinna posiadać wszystkie cechy rośliny macierzystej - mamy przecież do czynienia z identycznym genotypem. Teoretycznie młoda roślina powinna kwitnąć identycznie, jak roślina macierzysta - jednak czasem praktyka nie idzie z tą teorią w parze. Dlaczego?
Czasem może się zdarzyć tak, że gdzieś tam następuje mutacja, zmiana w kodzie DNA - i wtedy mamy do czynienia ze "sportem". Taka roślina - znowu, przynajmniej teoretycznie - będzie przekazywać swoje cechy roślinom potomnym (mówimy cały czas o rozmnażaniu wegetatywnym). Czyli, innymi słowy, taka roślina jest jakby zaczątkiem pododmiany."

Mnie zesporcił się Relel's Splatter Kake
Nie mam pojęcia co było tego przyczyną...
Ukorzeniałam go w okresie jesienno-zimowym. Być może przyczyniły się do tego warunki uprawy (może miał zbyt ciepło, albo miał za mało światła)
Według opisu odmiany i zdjęć powinien wyglądać tak
http://www.donnaflora.ru/main.cgi?photo=44316

Najczęściej sporty zdarzają się właśnie u fiołków typu "fantazy" (chodzi o te kreseczki, ciapki, kropki itp,)
U mojego zdominował kolor niebieski (widziałyście go już). I następne jego pokolenia prawdopodobnie już takie pozostaną
Z jego liści nie uzyska się już oryginalnej odmiany
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

To u mnie zesporciła się roslina macierzysta... nie mam pojęcia czemu. Była bielutka jakby osypana brokatem, a zrobiła się biała z różowymi plamami.. No trudno. Zobaczymy jak zaczną kwitnąć maluchy z jej liści...
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Dzięki Agunia - teraz już wszystko wiem :)
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

Mam pytanie: czy nawozicie fiołeczki? jeśli tak to czym? moje jakoś słabo kwitną, zawsze był gąszcz kwiatów a w tym roku kilka na krzyż... może dlatego, że je trochę odmłodziłam???
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Ja biohumusem dla kwitnących.
Awatar użytkownika
Taccanivea
1000p
1000p

Post »

Ok., czyli nie potrzebują jakiegoś specjalnego fiołkowego nawozu? Dobrze, spróbujemy :) Dziękuję za odpowiedź:)
Pozdrawiam, Maryla
Spis treści
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kupiłam jakiś rok temu na allegro kilka listków -5 z czego 3 przetrwały i miały być odmianowe-ale nie są i tak się zastanawiałam czy się zesporciły ale nawet nie są podobne ani trochę do tych co były na zdjęciu :( więc to raczej niemożliwe-listki niby były podobne(choć i tak są ładne)
Awatar użytkownika
Marta A.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 cze 2009, o 15:27

Post »

pati1311 pisze:kupiłam jakiś rok temu na allegro kilka listków -5 z czego 3 przetrwały i miały być odmianowe-ale nie są i tak się zastanawiałam czy się zesporciły ale nawet nie są podobne ani trochę do tych co były na zdjęciu :( więc to raczej niemożliwe-listki niby były podobne(choć i tak są ładne)
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że trafiłaś na oszusta.
A tak w ogóle jak poznać, że fiołek jest odmianowy a nie jakiś kundelek ?
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

pati1311 pisze:kupiłam jakiś rok temu na allegro kilka listków -5 z czego 3 przetrwały i miały być odmianowe-ale nie są i tak się zastanawiałam czy się zesporciły ale nawet nie są podobne ani trochę do tych co były na zdjęciu :( więc to raczej niemożliwe-listki niby były podobne(choć i tak są ładne)
Witaj. Możesz powiedziec kto Ciebie oszukał? Mam zamiar kupic na All listki i boje sie ze też zostane oszukana. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hszonszcz
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 mar 2008, o 22:43

Post »

Pati 1311 czy mozesz wstawic zdjecia tych kwitnacych fiolkow??Jezeli "nie sa podobne ani troche"to raczej zostalas oszukana.Byc moze trafilas na ogolnie znana oszustke ( zaklada ciagle nowe konta) ktora sprzedaje wlasnie takie podrabiane listki.
Jak sie ma listek ode mnie? on na pewno zakwitnie tak jak powinien :)
Marta A
Odmianowy czy kundelek mozna poznac dopiero jak zakwitnie.Oszusci allegrowi wlasnie na to licza.Komentarz zwykle wystawiamy po otrzymaniu przesylki a nie po zakwitnieciu fiolka wiec taki oszust ma duzo pozytywnych opinii (ktore w sumie naleza sie poczcie polskiej :P)Jak ma za duzo negatywnych ocen to otwiera nowe konto i dalej oszukuje ludzi.
Awatar użytkownika
pati1311
500p
500p
Od: 11 cze 2009, o 01:16

Post »

Hszonszcz nie mogę niestety wkleić zdjęcia tego jaki miał być bo to jest jakaś mapa bitowa.jeden jest buraczkowy jak to kundelki a miał być nakrapiany taki fiolet z ciemniejszym wyglądał bombowo-myślę ,że na pewno zostałam oszukana.
Ania76 ten u którego kupiłam ma konto zawieszone.mam nauczkę.choć kupiłam też gdzie indziej i jestem zadowolona-małe roślinki wyrastają(typu girl liść) .[/b]
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”