Na akcję chodź spóźniona wysyłam następujące nasiona pomidorów, obiecane Babcine malinówki MORANGO, oraz Koraliki MORANGO, dodatkowo kilka moich krzyżówek, być może znajdą się chętni na wytestowanie, oraz rosyjską odmianę pomidora 100 Pudov znakomitą sakiewkę, i odgrycie tego sezonu Muddy Mumba
1.
Odmiana:
Stara Babcina malinówka MORANGO
Pochodzenie: nieznane, prawdopodobnie Babcia przywiozła ją jeszcze z Kresów Wschodnich
Wcześność: średniowczesny
Pokrój rośliny: wysokorosnący, o niekończącym się wzroście
Typ liści: pomidorowe
Owoce: duże w typie beafsteak, koloru różowego, skórka cieńka, miąższ soczysty, bardzo mięsisty, w smaku słodkadwo-kwaskowy
Opis: Wspaniały pomidor o wyjątkowym smaku i aromacie, bardzo plenny, owoce o masie do 600g, wspomnienie mojego dzieciństwa, potem bardzo długo nie był uprawiany u mnie, wróciłam do jego uprawy po przeszło 10 latach, na szczęście ocalały nasiona, które babcia trzymała w szarej torebce w chłodnym miejscu. Od kilku lat jest to pomidor numer jeden u mnie.
Moja ocena: 10/10
2.
Odmiana:
Korale MORANGO
Pochodzenie: CHORWACJA NN
Wcześność: wczesny
Owoce: owoce małe w typie cherry koloru czerwonego, w kształcie jajowatym. Smak wyrazisty typowo pomidorowy kwaskowy bardzo soczysty. Skórka dość twarda.
Opis: Jest to odmiana pozyskana z owoców przywiezionych z Chorawcji, prawdopodobnie była to odmiana F1, która później w upraweie u wielu uległa rozszcepieniu (owoce kuliste). Uprawiam ją już od 6 lat, ostatnie trze sezony nie zauważyłam żadnego rozszcepienia, owoce są jajowate, powtarzają cechy. Liczę, że ustabilizuje się ten pomidor. Jest to koktajlówka do której mam szczególny sentyment, ze względy na pokrój rośliny, oraz przepiękne grona jakie zawiązuje, stanowi niezwykłą ozdobę ogrodu warzywnego. Dzięki pięknym gronom które przypominają korale, otrzymała nazwę Korale MORANGO. W smaku dobra soczysta, jedyną wadą jest dość twarda skórka. Znakomita odmiana do kiszenia. W gronie zawiązuje do 20 owoców o wadze 10-15g. U mnie zostaje na stałe w uprawie mimo że ma dość twardą skórkę
Moja ocena: 7/10
3.
Odmiana:
Muddy Mumba
Pochodzenie: ROSJA (wyselekcjonowany przez Tatiana Kouchnareva)
Owoce: średniej wielkości w typie beafsteak, koloru zielono- czarnego tzw bi- kolor , skórka cieńka, miąższ bardzo soczysty, mięsisty, w smaku wyrazisty słodkadwo-kwaskowy typowo owocowy.
Opis: Po raz pierwszy uprawiana przeze mnie odmiana okazała się dużą niespodzianką, szczególnie ze względu na smak owoców, niepozorne owoce zielonkawo czerwono czarne owoce po przekrojeniu ukazują swój wachlarz barw. W gronie zawiązuje do 3-4 owoców o wadze 200-300g. Plenność średnia. Nie przechowują się zbyt długo, ale ze względu na smak wart uprawy, na pewno powróce do uprawy tej odmiany.
Moja ocena: 7/10
4.
Odmiana:
100 Pudov
Pochodzenie: ROSJA
Pokrój rośliny: wysokorosnący, dorasta do wysokości 1,50-1,60 m
Owoce: duże w typie sakiewka, koloru intensywnie czerwonego, skórka średnio cieńka, miąższ soczysty, bardzo mięsisty, zwarty w smaku wyrazisty słodkadwo-kwaskowy
Opis: Jeden z moich ulubionych pomidorów. Ze względu na ładny pokrój roślin, wysoką plenność i smak owoców u mnie zostaje na zawsze. W gronie zawiązuje do 4-5 owoców o wadze do 300g. Smak, kolor oraz konsystencja miąższu jest jego największą zaletą. Jak na sakiewkę ma dość długi okres przechowywania, zerwany z lekkim rumiencem przechowuje się do 3 tygodni. Najlepszy jest oczywiscie w pełni dojrzały na krzaku. Jak dla mnie jest to najlepszy pomidor spośród sakiewek, które do tej pory uprawiałam.
Moja ocena: 9/10
Oraz krzyżówki:
M/1 Żółta copia x Ałtajski oranżewyj F1 / 2016
Kolorystycznie, może się okazać niespodzianka, jeśli nie w pokoleniu F1 to na pewno w następnych, może ujawnić się dominujący gen odpowiadający za barwę czerwoną, roślina tej krzyżówki na pewno będzie miała pokrój wysoki, liczę wiec, że i plenność będzie większa, liście typowo pomidorowe, owoce wielkości odpowiadającej Ałtajski oranżewyj, jestem ciekawa tej krzyżówki, bo obie odmiany są moimi ulubionymi, wiec i dzieciaki nie mogą być gorsze
M/2 Gold Medal x Cosmonaut Volcov F1/ 2016
W pokoleniu F1, możemy spodziewać się barwy czerwonej, wielkość owocu jak u Cosmonaut Volcov, czyli średni beafsteak, pokrój rośliny wysoki o niekończącym się wzroście liczę, że i plenność będzie taka jak u C.V, co przyniosą rozszczepienia tego nie wie nikt
M/3 Krakus x Korale MORANGO F1/ 2016
Tu była totalna improwizacja, nie miałam z czym pożenić krakusa i padło na korale, liczę na plenna koktajlówkę, która w rozszczepieniach pokaże coś fajnego
M/4 Sakharnyj Zeltyi x 100 Pudov F1/ 2016
W pokoleniu F1 możemy spodziewać się czerwonego owocu, po mamusi Sakharnyj Zeltyi pokroju wysokiego o niekończącym się wzroście, kształt owocu może być tu niespodzianką
M/5 Thessaloniki x Brandywine Sudduth Strain F1/ 2016
Tu może być najciekawsza z moich krzyżówek, w pokoleniu F1 spodziewam się czerwonych owoców, o pokroju wysokim i silnie rosnącym jak Tessaloniki, liscie typowo pomidorowe, chodź później w rozszczepieniach może ujawnić się gen recesywny i po Brandywine może pojawić się zmutowana forma ziemniaczanych liści

Liczę, na to że i smak będzie po Brandywine, bo Thessaloniki zaliczam do pomidorów o nijakim wręcz niezbyt smacznym miąższu, jedyne plusy tej odmiany to niezwykła plenność