Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Hipek00985 - te czerwone siniaki u podstaw cebul mogą świadczyć o początkach gnicia - ale nie muszą. Takie żółknięcie liści może być również objawem gnicia :wink: ale może być po prostu reakcja na przesadzenie (choć cebule raczej nie zrzucają liści po przesadzeniu). Sprawdź proszę czy cebule nie miękną od spodu. Jeśli cebule nie gniją ale liście zrzucą to je zasusz zupełnie. Jeśli gniją to usuń gnijące łuski i zasusz. Jeśli nie gniją i zaczną wypuszczać nowe liście to nie masz się czym przejmować.

Ja mam jedną cebulę (teraz już 2 - wydała cebule potomną), którą już 2 razy dostałem od koleżanki na uratowanie. Cebula wypuszczała nowe liście, po czym prawie od razu żółkły i usychały, wypuszczała też liście prawie bezbarwne, które wyrastały na jakieś 2-3cm i usychały. Zrobiłem to, co wydawało mi się najrozsądniejsze czyli zasuszyłem cebule naokoło 2 miesiące po czym przesadzałem i podlewałem - liście rosły już normalnie. w tym roku ponownie ta cebula tak rosła i usychała więc przedłużyłem jej okres spoczynku po czym wyniosłem na balkon. Teraz ma ładne pióropusze liści.

Jeśli coś się dzieje z cebulą, i nie jest to mocny atak czerwonej plamistości ani wirus (czyli coś w stylu gnicie, żółknięcie liści bez powodu czy też brak wzrostu w ogóle) to warto wprowadzić roślinę w okres spoczynku lub ten okres wydłużyć - cebuli to nie zaszkodzi a może bardzo pomóc.
Awatar użytkownika
Hipek00985
50p
50p
Od: 19 gru 2015, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sauromatum - dziękuję za odpowiedz :) Czekałam na jakieś logiczne wytłumaczenie :)
Zastosuje się do wytycznych i zobaczymy co z tego wyniknie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli cebula nie zasusza liści, co, jak mówicie, nie jest konieczne do przechodzenia okresu spoczynku, to jak poznać, że właśnie chce odpocząć?
I jeżeli tych liści nie zrzuci, to przestać podlewać, czy jednak odrobinę od czasu do czasu podlać?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Moje tak miały w zeszłym sezonie. Zostawiłem zielone liście i nie podlewałem w ogóle od października do końca lutego. Co ciekawe liście uchowały się. Z tymże trzymałem je w temperaturze poniżej +10 stopni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2

Post »

No dobrze, ale skąd wiedziałeś, że one już chcą, żeby ich nie podlewać? ;:131
I po czym poznałeś, że trzeba zacząć. Nowe liście?

Moje kwitły od końca kwietnia do początku czerwca, pewnie jesienią będzie trzeba myśleć o odpoczynku.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jedna zakwitła, drugie zaczęły wypuszczać nowe liście. Wtedy zacząłem podlewanie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Hipek00985
50p
50p

Post »

sauromatum - zajrzałam to tych moich cebulek przybyszowych i niestety wygląda to nieciekawie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
I co teraz z tymi cebulkami począć ?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hipek00985, ojoj ojoj oj, co też się tu wydarzyło? :wink: pytanie jest takie - czy wdała się zgnilizna, która została usunięta czy to są jakieś wygryzienia cebul? nie wiem do końca co też na zdjęciach jest widoczne...
ale najlepsze co można zrobić w tym wypadku to zasuszenie cebul. Jeśli wystąpiła zgnilizna to trzeba cebulę oczyścić, można wykąpać w środku przeciwgrzybowym, posypać cynamonem, cokolwiek i zostawić w jasnym miejscu do obeschnięcia, można je później wsadzić do doniczki ale z suchą ziemią lub przechowywać w suchym miejscu. Za kilka miesięcy albo się wybudza same albo je wybudzić. Nie ma sensu ich sadzenie teraz i podlewanie ponieważ im to może tylko zaszkodzić.

A jako, że to wątek o zwartnicach to bardzo cenna uwaga dla osób, które wysiewają nasiona tych roślin.
JHippeastrum to jest naprawdę wytrzymała roślina (z wyjątkami oczywiście) ale dużo łatwiej się jej pozbyć zalewając ją niż przesuszając. Jako, że mam cebul bardzo dużo, siewek jeszcze więcej to sobie różne obserwacje robię i lubię dzielić się informacjami, jeśli mogą komuś pomóc. Siewki utrzymywane w warunkach raczej suchych rosną dobrze, bez szału ale rosną. Rośliny podlewane regularnie, nie przesuszane ale też nie przelewane rosną bardzo szybko, mają czasem pióropusze z dużej liczby liści. Cebule przelewane, trzymane w warunkach wilgotnych rosną źle, znaczy właściwie to jakby się kurczyły, zrzucają liście, korzenie umierają (nie, nie gniją, po prostu obumierają). Cebula zamiast pióropusza liści ma wątłe 2 lub kilka listków. Ale żeby uśmiercić cebulę trzeba naprawdę dużo u długo te wodę dawać :wink: Więc jeśli udało się komuś tak zabić zwartnice to chylę czoła :wink: bo wody nie szczędził :wink: Oczywiście mówię o przypadku gdy cebula nie gnije lub nie jest chora. Zwartnice są przystosowane do suszy więc nie przelewajcie cebul, najlepiej nie podlewajcie od góry jeśli nie macie wyczucia i boicie się przelania. I polecam wysokie, dość szerokie doniczki. Już kiedyś pisałem, że nieprawdą jest, że zwartnica wymaga doniczki o średnicy niewiele większej niż ma cebula - cebule świetnie kwitną kilka razy w roku w dużych donicach, w dużych skrzynkach balkonowych czy nawet posadzone w gruncie. Ale dając większe doniczki nie podlewajcie roślin obficie, raczej skromnie i raczej od spodu żeby ich nie przelewać.
Awatar użytkownika
Hipek00985
50p
50p

Post »

sauromatum W tych miejscach gdzie jest "wygryzienie" były zgnite warstwy cebulki, dotknęłam lekko palcem i samo odeszło...a wokoło zostały warstwy tego czegoś czerwonego...
Jak mam oczyścić cebulki? Nigdy tego nie robiłam wiec wole zapytać - niż im zrobić większą krzywdę...i tak mam wyrzuty sumienia ,że je tak szybko oddzieliłam od macierzystych cebul - może zaszybko?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cebule trzeba tylko oczyścić z gnijących części i martwych korzeni. To czerwone nie jest szkodliwe dla cebuli, jest to normalne dla starzejących sie łusek lub przy ranach. Posyp cebule cynamonem i zostaw je do obeschnięcia. Później zrób jak pisałem wcześniej
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopiero co był czerwony, aktualnie jest - biały

Obrazek
Lev779
100p
100p
Od: 12 lis 2011, o 04:12

Post »

Pod wpływem lektury tego wątku zakupiłam 3 hippeastra i posadziłam w dużej donicy. Teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłam, bo widzę, że Wy sadzicie je raczej osobno. Zamierzam zakupić jeszcze kilka odmian. Zatem sadzić w grupach czy pojedynczo?
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pojedynczo, cebule mają tendencję do rozmnażania się, czyli co jakiś czas może pojawić się nowa cebula. Poza tym, z tego co zauważyłem, rosnąc pojedynczo lepiej rośnie, bo wszystkie składniki mineralne idą do jednej cebuli, a nie do kilku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Lev779
100p
100p

Post »

Dzięki, następne posadzę pojedynczo, a te, co już mam, przesadzę na wiosnę do pojedynczych donic. :D
Pozdrawiam
Gosia
Lev779
100p
100p

Post »

Mam kolejne pytanie. Od jakiegoś czasu namiętnie czytam, co mi w ręce wpadnie, o hippeastrum. Bardzo podoba mi się Red Peacock. Znalazłam go tylko w jednym sklepie internetowym, cena mnie jednak poraziła, ponieważ na Al.. dorodne cebule można już kupić za kilkanaście złotych. Tu zaś koszt jednej cebuli to aż 59,90. Wiem, że w sklepach zagranicznych hippeastra są dość drogie, ale u nas nie aż tak. Zdaję sobie również sprawę, iż niektóre odmiany są rzadkie, więc droższe. Czy jednak, Waszym zdaniem, warto zainwestować wraz z przesyłką około 80 zł?
Oj, kusi mnie ;:145
Pozdrawiam
Gosia
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”