Hipek00985, ojoj ojoj oj, co też się tu wydarzyło?

pytanie jest takie - czy wdała się zgnilizna, która została usunięta czy to są jakieś wygryzienia cebul? nie wiem do końca co też na zdjęciach jest widoczne...
ale najlepsze co można zrobić w tym wypadku to zasuszenie cebul. Jeśli wystąpiła zgnilizna to trzeba cebulę oczyścić, można wykąpać w środku przeciwgrzybowym, posypać cynamonem, cokolwiek i zostawić w jasnym miejscu do obeschnięcia, można je później wsadzić do doniczki ale z suchą ziemią lub przechowywać w suchym miejscu. Za kilka miesięcy albo się wybudza same albo je wybudzić. Nie ma sensu ich sadzenie teraz i podlewanie ponieważ im to może tylko zaszkodzić.
A jako, że to wątek o zwartnicach to bardzo cenna uwaga dla osób, które wysiewają nasiona tych roślin.
J
Hippeastrum to jest naprawdę wytrzymała roślina (z wyjątkami oczywiście) ale dużo łatwiej się jej pozbyć zalewając ją niż przesuszając. Jako, że mam cebul bardzo dużo, siewek jeszcze więcej to sobie różne obserwacje robię i lubię dzielić się informacjami, jeśli mogą komuś pomóc. Siewki utrzymywane w warunkach raczej suchych rosną dobrze, bez szału ale rosną. Rośliny podlewane regularnie, nie przesuszane ale też nie przelewane rosną bardzo szybko, mają czasem pióropusze z dużej liczby liści. Cebule przelewane, trzymane w warunkach wilgotnych rosną źle, znaczy właściwie to jakby się kurczyły, zrzucają liście, korzenie umierają (nie, nie gniją, po prostu obumierają). Cebula zamiast pióropusza liści ma wątłe 2 lub kilka listków. Ale żeby uśmiercić cebulę trzeba naprawdę dużo u długo te wodę dawać

Więc jeśli udało się komuś tak zabić zwartnice to chylę czoła

bo wody nie szczędził

Oczywiście mówię o przypadku gdy cebula nie gnije lub nie jest chora. Zwartnice są przystosowane do suszy więc nie przelewajcie cebul, najlepiej nie podlewajcie od góry jeśli nie macie wyczucia i boicie się przelania. I polecam wysokie, dość szerokie doniczki. Już kiedyś pisałem, że nieprawdą jest, że zwartnica wymaga doniczki o średnicy niewiele większej niż ma cebula - cebule świetnie kwitną kilka razy w roku w dużych donicach, w dużych skrzynkach balkonowych czy nawet posadzone w gruncie. Ale dając większe doniczki nie podlewajcie roślin obficie, raczej skromnie i raczej od spodu żeby ich nie przelewać.