Ogród Joli i Zbyszka cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
myszaxs
100p
100p
Od: 27 paź 2015, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.4

Post »

Jolu przepiękny masz ogród taka różnorodność i wszystko takie dopieszczone ;:63 Jestem pod wrażeniem i na pewno będę czerpać inspirację z Twojego królestwa. Zauważyłam na zdjęciach, że mamy psy tej samej rasy tylko moja sunia ma troszkę krótszy włos, ale też nazywa się Sara ;:306
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

myszaxs-Iwonko witaj i zaglądaj kiedy chcesz.

W ogrodzie szaleją narcyzy.Pierwsze koszenie trawnika już za mną w tym tygodniu już kolejne.Część rabatek obrobiona ale do końca jeszcze droga daleka.W ogrodzie ciągle mokro bo co podeschnie to popada deszcz i znowu przestój.Warzywnik jeszcze nie ruszony ale ja zawsze sieję na samym początku maja i w tym roku też tak będzie.
Jakiś miesiąc temu zauważyłam na F informację firmy Syngenta że dostarczają nasiona roślin miododajnych na obsianie 0,5 ha, wysłałam zgłoszenie w ostatniej chwili i w ubiegłym tygodniu dostałam wór nasion teraz tylko zasiać.Nasionka były rozprowadzane w ramach jakiegoś programu unijnego za darmo.Jestem ciekawa co wyrośnie.

No to na początek kolejne narcyzy, mam chyba z 15 odmian.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sangwinaria od Iwonki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Epimedium kwitnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Głodek
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj Ach te cudne łany narcyzów!!! Jak Jolu rozrasta się ten pełny?
Czyli jednak wiosna już jest!
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Jolka ale pięknie podejrzałaś szachownicę musiałaś chyba zejść do parteru ;:306 i ten szpaler narcyzów robi wrażenie ;:108
A brzózka rośnie piętrowo, do którego piętra ją poprowadzisz :?:

:wit
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Jolu, liczba odmian narcyzów, godna podziwu, ale jeszcze bardziej podziwiam tą złotą smugę, o ile się nie mylę, jednej odmiany ;:138 .
Po obejrzeniu Twoich epimediowych pączków pobiegłam na rabatkę, a tam i moje różowe już kwitnie. Przeoczyłam, bo zlewa się z porzeczką krwistą (do przesadzenia, czeka już drugi sezon :oops: ).
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

patkaza-Aga ja uwielbiam narcyzy i ten piękny zapach w słoneczne dni.Teraz po narcyzach zostały zielone szczypiorki.Czekam na kolejne kwitnienia i staram się podzielić równo uwagę między ogród a parapety bo na parapetach masa debiutów skrętnikowych.

leszczyna-Krysiu ten szpaler narcyzowy to taka stara odmiana ale co roku niezawodnie kwitnąca.
Brzoza już więcej pięter nie będzie miała, takie piętrowe roślinki w ogrodzie to dzieło mojego męża.

ASK_anulla-Aniu te narcyzy to rzeczywiście jedna odmiana, bardzo stara i bezproblemowa, co roku niezawodnie kwitną.U mnie niestety nie wszystkie epimedia zakwitły, niektóre późno wylazły a ostatnio zobaczyłam pęd z kwiatami na białym, muszę go uwiecznić na zdjęciu.

Właściwie to powinnam pokazać dzisiaj tulipany ale jednak nie.....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Młode przyrosty na świerku "Rydal" w tym roku trochę później się rozwijają bo był przesadzony jesienią
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy bodziszek.

Obrazek

Floksy szydlaste
Obrazek

Obrazek

Epimedium
Obrazek

Magnolia "Susan"
Obrazek

Kokorycz
Obrazek

Młode listeczki na buku Tricolor
Obrazek

Skalnica
Obrazek

Świerk "Rydal"
Obrazek

Ubiorek
Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Wiosna w pełni w Twoim ogrodzie widać to już na zdjęciach, ciekawie prowadzona jest brzoza Young muszę pomyśleć nad swoją.
Od lat trzymam ją w ryzach nadając jej kształt parasolowaty.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zenku nasza też mocno przycinana a to drugie piętro dla tego że myśleliśmy o zlikwidowaniu pierwszego bo wydawało się nam za nisko zaszczepione ale w końcu zostało i jedno i drugie.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JOLKA wiosna w pełni w Waszym ogrodzie ale Epimedium białe widzę po raz pierwszy ;:215
U mnie dziasiaj słonecznie i wietrznie ale bardzo przyjemnie ale deszczu to nam brakuje, studnia trochę ratuje sytuację ale nie ma jak to z nieba siąpi.

:wit ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Cześć :!: Jolka ;:3 ładnie Ci Epimedia kwitną, gdzie zdobyłaś biały kolor :?: Przypominałam sobie, wspominałaś kiedyś o przycięciu korony w Tulipanowcu jest już zmniejszona:?: Jak się ma Piwonia, przeżyła zimę...ma pączki, czy padła :?: Jeszcze jedno pytanie :;230 Sara miała dzieci :?:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Jak dobrze mieć tak duży ogród, chodzisz sobie i wymyślasz a może tu posadzę a może tutaj? a ja ciągle przesadzam bo ciasno i jedna roślinka zagłusza drugą- latam po ogrodzie i przymierzam się a sąsiedzi stukają się w czółko na mój widok ;:306 Ten świerczek też by mi się podobał ale nijak nie wiem gdzie go posadzić :wink:
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Jolu, witaj Zbyszku.
Też wybrałem się w podróż po ogrodach. Zawdzięczając deszczowi, który obficie podlał ogród, że wejść nie bardzo można. Pewnie od 2-3 lat nie było tak intensywnego opadu. Ogród Wasz "zmężniał" od czasu naszej ostatniej wizyty. Dużo nowych nasadzeń Hortensji tylu jeszcze wtedy chyba nie było. Przyjemnie powspominać miejsca które widziało się na żywo. Wiosna jak wszędzie zawitała pięknymi kwiatami. Zachwyciła mnie róża z pierwszej strony. czy to "Scarlet" i jak ona zimuje. Nie mam szczęścia do róż pnących, zawsze coś kupię co wymarza.

Pozdrawiamy serdecznie. Do zobaczenia. Może będzie okazja spotkać się.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leszczyna-Krysiu ja nie myślałam że u nas jest tak sucho aż do chwili kiedy przyszło mi wykopywać żurawki do wysyłki-masakra.Dzisiaj trochę podlało może uda mi się posadzić roślinki czekające w doniczkach no i pomidory.

Anna11-Aniu tulipanowiec ma podcięte gałęzie takie które przeszkadzały przy koszeniu ale korona została w całości nie skrócona, skrócony został świerk wężowy, bardzo drastycznie.
Białe epimedium mam chyba od Tadzia z Krasnegostawu, zakwitło mi po raz pierwszy.Bardzo mi się podobają i dokupiłam sobie we wtorek kolejne.
Piwonia niestety nie daje oznak życia, jeszcze jej nie wykopałam ale chyba nic z niej nie będzie a szkoda.
Sara nie została do tej pory matką i chyba już tak zostanie.

ewa w-Ewa w dużym ogrodzie wcale tak nie jest jak piszesz.My jesienią przesadziliśmy kilka roślin bo ewidentnie posadzone były w złym miejscu. Staram się jak najmniej trawnika rozkopywać na rabatki bo plewienie spada na mnie a trawnik to czasami ktoś inny wykosi chociaż w tym sezonie koszę co tydzień ja, właśnie dzisiaj jestem po koszeniu i jestem wykończona.Ryadl jest piękny.

drozd-Witaj Januszu.No tak to już jest w przyrodzie że wszystko rośnie chociaż czasami by się chciało żeby nie tak szybko.Nie wiem co to za odmiana róży ale jest rzeczywiście wytrzymała , nic jej nie rusza jak chcesz to chętnie Ci podaruję sadzonkę.Hortensji rzeczywiście przybyło to moje jedne z ulubienic ogrodowych: wytrzymałe i bezproblemowe , na pewno będą kolejne odmiany.

Floks szydlasty
Obrazek

Floks szydlasty
Obrazek

Bozykwiat
Obrazek

Bożykwiat
Obrazek

Przetacznik
Obrazek

Narcyz "Poeticus"
Obrazek

Świerk "RYDAL"
Obrazek

Gęsiówka
Obrazek

Kamasja
Obrazek

Floks kanadyjski
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krasawica Moskwy
Obrazek

Obrazek

Suchodrzew
Obrazek

KIelichowiec wonny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aralia
Obrazek
Awatar użytkownika
myszaxs
100p
100p
Od: 27 paź 2015, o 22:03

Post »

Jolu pięknie i tak jak pisałam Twój ogród jest dla mnie inspiracją i encyklopedią roślin. Dzisiaj dowiedziałam się, że istnieje kielichowiec wonny cudny jest ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”