Nie tylko róże ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie tylko róże ;)

Post »

Majeczko piszesz o pracach w ogrodzie? Ciekawa jestem co tam szykujesz... :D Pewnie już coś kwitnie, ja też mam malutko ale staram się uzupełniać braki. Jeśli założysz wątek to daj znać, inaczej mogę przegapić. :wink:

Jeśli kogoś jeszcze zainteresowały żurawie, mogę polecić kolejny film, trwa 20 min ale jest ładnie nakręcony i trochę można się dowiedzieć: Żurawie szlaki.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetny filmik. ;:215
Uwielbiam obserwować ptaki.U mnie nie ma żurawi ale są bociany w Ustroniu na podglądzie kamery.
Każdego roku obserwuję jak przylatują i wysiadują młode.
Niestety coraz ich mniej za sprawa sztucznych nawozów i oprysków chemicznych.
Dwa lata temu z gniazda nie wyfrunął ani jeden młodzik, wszystkie padły prawdopodobnie po zjedzeniu zatrutego pokarmu przyniesionego przez rodziców. :(
Czasem nad głową słyszę przelatujące klucze gęsi i łabędzie.
Często za to kaczki za sprawą rzeki Olzy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, to nie tak! Nawozy i opryski akurat nie mają wpływu na populację bocianów. Cytuję za Wikipedią:

"Bocian jest ptakiem mięsożernym. (...) Do typowego pożywienia zalicza się owady (głównie chrząszcze, koniki polne, szarańczę i świerszcze), dżdżownice, gady, płazy, szczególnie gatunki takich żab, jak żaba wodna (Pelophylax kl. esculentus) i żaba trawna (Rana temporaria) oraz małe ssaki, takie jak nornice, krety i ryjówki."

Spadek populacji bocianów jest efektem zmniejszenia powierzchni terenów użytkowanych rolniczo, w szczególności łąk bo tam najchętniej żerują te ptaki.
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu ta miodunka ma taki piękny kolor czy Twój aparat tak ładnie robi? no cudny jest ten kolor nie mogę się napatrzeć :tan ;:138
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu :wit , teraz zwróciłam na to uwagę i muszę przyznać, że kolor wyszedł trochę jaskrawy, zbyt jaskrawy. Na dole pierwszej strony tego wątku znajdziesz bardziej realistyczne zdjęcie. :oops:
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Asiu ślicznie ujęłaś swoje krokusiki. Jednak one najładniej wyglądają w takich kępkach. Zastanawiam się kiedy i moje rozrosną się na tyle, że będą zwracać uwagę :) Co do rzodkiewki to jestem zaskoczona. To już można siać? Oj muszę poprosić swojego Piotrka, żeby szybciej przygotował grządki na warzywka. Od tego roku to on ma się zająć warzywniakiem. Tylko tak myślę, czy z jego ruchami doczekam się miejsca na warzywa do maja ;:173
Co do ptaków-naprzeciwko mojej działki, po drugiej stronie drogi są rozległe łąki gdzie całą wiosnę i lato przebywają czajki. Taka jestem dumna z nich, jakby to na mojej działce się gnieździły. W tym roku też już je widziałam i słyszałam, ale nie jestem pewna czy akurat tam gdzie zwykle. Trochę się martwię bo z braku opadów te zazwyczaj mocno wilgotne, w niektórych miejscach wręcz podmokłe tereny strasznie się osuszyły. Ciekawe czy czajki tam osiądą :cry:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiu łąki/ dla lepszego wzrostu traw / i pola / opryski zbożowe /wiosną są opryskiwane przez rolników i zasilane chemią.
Wiem że bocian jada mięso w postaci żab, dżdżownic, larw, koników polnych itp.
Ale wszystkie te płazy i owady żerują na pastwiskach, łąkach i pośród zbóż.
W czasie wylęgu bociany zbierają każdy kawałek pożywienia nawet padły, jaki tylko znajdą.
Zatruty pokarm podany maleństwu skutkuje przeważnie jego zgonem.
Wielokrotnie widuję jak bociany buszują w zbożach i chodzą pośród bydła na łąkach.
Owszem ludzie zabierają im coraz więcej terenów łownych, regulują rozlewiska, rzeki, osuszają bagna, ale bociany są przyzwyczajone do obecności człowieka.
Rzadko robią gniazda w lasach, przeważnie jest to na budynkach gospodarczych czy domach.
Nie chcę tu oczywiście o wszystko oskarżać rolników, ale faktem jest, że produkcja wielkotowarowa skutkuje niestety upadkiem środowiska naturalnego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Grażynko masz najprawdziwszą rację. ;:180
Asiu mnie się bardziej podoba miodunka ze strony 6 :heja
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, moje krokusy rozrastają się wolno. W 2010 r. kupiłam po 3 szt. każdej odmiany. Były 4 odmiany, zostały 3 w tym fioletowych sztuk 1. Ile jest pozostałych, to widać. JacekP w swoim wątku wskazał plenną odmianę krokusów - Remembrance. Zapisałam i może jeśli gdzieś spotkam, skuszę się na nie.
Rzodkiewkę można siać już nawet w lutym (raczej w tunelu, inspekcie) a teraz to już jak najbardziej w gruncie! Powinnam wysiać już drugą partię ale ciągle brak czasu. Na pewno można już siać pietruszkę, koper...
Wczesną wiosną u mnie też można spotkać czajki, często gdzieś nade mną latają ale nie wiem gdzie gniazdują. Wiosna w tym roku jest bardzo sucha. Mam nadzieję, że wkrótce spadnie porządny deszcz, wszyscy tego potrzebujemy.

Grażynko, pola uprawne owszem, ale łąki i pastwiska są wyłącznie zasilane nawozami, mineralnymi i organicznymi (gnojówka i gnojowica). Nie stosuje się tu oprysków chemicznych (tylko w szczególnych przypadkach, ale normalnie - nigdy).
Czym się żywi bocian:
Żabami, a żaby owadami.
Nornicami, nornice żywią się owadami, larwami ale i np. liśćmi, ok.
Krety odżywiają się dżdżownicami, larwami i drobnymi kręgowcami.
Ryjówki żywią się owadami.
Z głównego menu bociana, tylko nornice mogą (wcale nie muszą) zjeść listki nawożonej trawy.
Taką trawę zjadają później krowy, my pijemy od nich mleko. Jeśli pijemy mleko ze sklepu, to z całymi zastępami konserwantów i też żyjemy.
Rozumiem, że jeśli żaba czy mysz w trakcie wykonywania zabiegu oprysku w polu zostałaby oblana takim preparatem i "napiłaby" się go przypadkiem, to raczej się zatruje ale jeśli na łące dostanie kulką nawozu to nic mu od tego nie będzie. Uważam, że na łąkach i pastwiskach ryzyko zatrucia wyżej wymienionych zwierzątek jest naprawdę niewielkie.
Przyczyna jest inna, już o niej napisałam i na Wikipedii w cytowanym wyżej przeze mnie artykule napisano to samo. Zmniejsza się powierzchnia użytków zielonych (łąki i pastwiska). Przekształca się je w grunty orne lub sprzedaje na działki letniskowe. Do jednego i drugiego ludzi w pewnym sensie zmusza sytuacja, jest to efekt takiej a nie innej polityki ale nie będę się na ten temat rozpisywać.
Jeśli często widujesz bociany w zbożach, to oznacza, że w Twojej okolicy jest za mało łąk, bo właśnie na łąkach najłatwiej o pokarm dla bociana.
Zgadzam się, że produkcja wielkotowarowa wpływa negatywnie na środowisko naturalne. W państwach starej UE już doszli do wniosku, że tradycyjne, niewielkie rodzinne gospodarstwa rolne są opłacalne, niestety polski PROW (Program Rozwoju Obszarów Wiejskich) walczy z mniejszymi gospodarstwami. Podsumowując: nie uważam, żeby bociani pokarm był nie wiadomo jak zatruty.
Trochę się rozpisałam na temat nieogrodniczy i żeby nas moderacja nie wyrzuciła, może lepiej jak przeniesiemy się z tematem do tego wątku.

Elu, co ja na to poradzę. Powinnam zamontować rolety w oknie, bo w dzień światło słoneczne pada mi na monitor, gorzej widzę i pewnie stąd to niedopatrzenie. Gdybym to widziała, dałabym inne zdjęcie, trudno.

Przekroczyłam limit transferu i internet chodzi mi bardzo wolno, dlatego korzystam teraz z "nocnego" pakietu. Wczoraj spontanicznie wyrwałam się na chwilę do Warszawy... Czasami kupuję coś nie do ogródka np. buty. :lol: Zajrzałam do LM, były różne byliny, cebulki ale maleńkie, wymęczone już, w stanie fatalnym a ceny z kosmosu! Opłaca się kupić wysyłkowo w dobrej szkółce, bo dostajemy zwykle duże i zdrowe sadzonki w niższych cenach. Wyszłam stamtąd tylko z nasionami. Zajrzałam jeszcze do Carref...a tam była wyprzedaż bylin w kapersach po 2,99. Rośliny w lepszym stanie niż oferował poprzedni sklep. Ogólnie, większość przebrana ale do koszyczka trafił nachyłek różowy 'American Dream' (zabiedzony ale się odbuduje) i narcyzki 'Tete a Tete'. :tan Męczą się biedaki w tej doniczce, posadzę je dziś do gruntu ale razem, tak jak teraz rosną bo nie chcę uszkadzać korzeni, z resztą przerosły mocno doniczkę... Po kwitnieniu będę musiała podzielić.
Kupiłam nasiona warzyw oraz bylin: dzwonek karpacki, sasanka (mix), gipsówka trwała, żagwin ogrodowy a także czosnek niedźwiedzi.
Miłego, cieplutkiego dnia! ;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Asiu:)

Czosnek niedźwiedzi będziesz wysiewała do gruntu,czy do inspektu?
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, czosnek wysieję do gruntu, nie mam inspektu. Na opakowaniu jest podany dziwny termin wysiewu: październik, listopad. Muszę o tym jeszcze poczytać.

Nie udało się posadzić wczoraj zakupionych roślin, a dziś doszła kolejna - pierwiosnek o soczyście fioletowych (musicie mi uwierzyć na słowo) kwiatach. Kupiłam na targu, prócz tego jeszcze cebulkę dymkę, którą w większości już posadziłam. Zdążyłam dziś wysiać nasiona marchwi, pietruszki, sałaty, kopru i kolejnej partii rzodkiewki. Wolałam się zająć tym, bo od jutra w końcu ma padać. Niech już sobie kiełkują. :D
Fotka fioletowego pierwiosnka. Strach pomyśleć, co będzie, kiedy zaczną mi kwitnąć róże a aparat będzie takie numery odstawiał. :?

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiu tu nikt głowy Ci nie urwie za dyskusje na najróżniejsze tematy.
Sprawa bocianów to też natura.
Co do polityki, to jej nie "uprawiam", bo to szkoda zdrowia na te bzdety co wymyślają. ;:222
A to, że chcą całkowicie ludzi uzależnić od molochów produkcyjnych wiadomo nie od dzisiaj.

Widzę, że nakupiłaś sporo roślin, ja jakoś do siania za bardzo ręki nie mam.
Ale zdopingowałaś mnie i wysiałam wreszcie rzodkiewkę.
Inne jarzynki dopiero posieję chyba po świętach.
Mają być jeszcze przymrozki, więc nie będę się spieszyć. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przymrozki do maja jeszcze nie raz się trafią, najwyżej będę okrywać. :lol:
Pietruszka bardzo wolno kiełkuje, spokojnie można już siać. Marchew posiałam jednocześnie wczesną 'Pierwszy Zbiór' oraz późne: 'Blanka' i 'Berlikunner 2'. Koper wysiewam etapami, tak jak rzodkiewkę. Na sałatę też już pora. Ogromnie lubię wysiewać warzywa. :D Gorzej z wykopkami. Ubiegłej jesieni było tak sucho, że szpadla nie mogłam w ziemię wbić. Niedługo, może za jakiś tydzień albo wcześniej posieję buraki i coś tam pewnie jeszcze... Sieję sporo warzyw a moje ulubione to dynie (olbrzymie oraz cukinie i kabaczki) a także pomidorki.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pomidorki mi rosną, tak samo groszek i koper włoski.
Ale na razie wszystko w domu czeka na lepsze dni.
Buraczki to bym się bała już wysiewać.
Marchew i pietruszkę i owszem. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może faktycznie lepiej zaczekać z burakami choć jeden tydzień. Pomidorków nawet nie wysiałam, czas najwyższy. Nie będę miała ich wiele bo nie mam gdzie tego sadzić. :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”