Kiedyś będzie tam ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedyś będzie tam ogród...

Post »

Kasiu moja mama też jęczy a to za dużo na parapetach a to w ogrodzie za gęsto. To ja sadzę jeszcze więcej o! ;:306
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

O bergenii myślałam i nawet już miałam zamiar kupić, ale postanowiłam najpierw przygotować miejsce. Chcę wykarczować troche trawnika wzdłuż siatki i zrobić tam taki pas z wrzosowatymi w układzie piętrowym. Ale jako ze ja mój ogródek mam głównie w weekendy więc boję się, ze to chwilę potrwa. Dlatego bergenie, hosty i żurawki kupię trochę później. Mam nasiona jakiejś żurawki - zobaczymy co z niej wyrośnie. Staram się powstrzymywać przed zakupami, bo potem rośliny cierpią - nie mają jeszcze przygotowanego miejsca i stoją takie biedne miesiącami w doniczkach... Zaraz na początku kupiłam kiwi - stało od wiosny do jesieni w doniczkach pod jabłonką, późną jesienią wciągnęłam wszystkie do garażu płacząc, ze pewnie je zmarnowałam. Na wiosnę okazało sie, ze moje kiwi to niezłe twardziele - wszystkie przetrwały ;:138
Malvy informuj jak Twoja hodowla host - ciekawe jak długo rosną z nasion.
Ja Przemku teoretycznie z mamą nie mieszkam, ale i tak potrafi skomentować mój parapet... Wspólnie siedzimy za to na działce. W tym roku podrzuciłam jej nasiona pelargonii i begonii - jak sama będzie sadziła to może moich siewek nie zauważy...
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co do chwastów to przypomniało mi się jeszcze,że orzech włoski i kasztanowiec, głównie w liściach mają pewne związki , które hamują rozwój chwastów, nie wiem tylko jak reagują w stosunku do roślin pożytecznych.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Ja mam na ogrodzie bergenie, dostałam od sąsiada (stwierdził, że co znajdę w jego chaszczach to mogę wziąć, znalazłam, choć wtedy nie wiedziałam co to :D ) Przesadzałam kwitnące, więc jestem ciekawa jak w tym roku ruszą. Posadziłam pod tujkami jako uzupełnienie.
Będę informowała o hostach, sama jestem szalenie ciekawa co mi z tego wyjdzie, na razie dostałam maila, że przesyłka wyszła, w przyszłym tygodniu będzie sianie ;:138
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Na chwasty to słyszałam też, ze wysypuje się mąkę kukurydzianą.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Na ostatniej fotce goździk ma ciekawy kolorek .Na żywo też taki jest. :?:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

KASIU, ostrożnie z liśćmi orzecha włoskiego ;:108 ;:108
One hamują nie tylko rozwój chwastów, ale także roślin uprawianych czy to dla oka ,czy żołądka.
Zawierają ponoć jakieś trujące związki ;:162 Moi działkowi sąsiedzi spalają te liście lub kopią głębokie doły i zakopują. Ja spalam. :wit
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jolu na ostatniej fotce jest chaber i faktycznie ma taki kolorek. Mam nadzieję,ze zdążył sie rozsiać i w tym roku też zakwitnie.

Lusiu nigdy nic nie słyszałam o liściach orzecha włoskiego. Mam jedno ogromne drzewo, więc co roku multum liści. Na jesieni podgrabiamy je do osłony innych roślin, rzucam je też normalnie na kompostownik.

Odwiedziłam dziś mój ogród, pobieliłam drzewka, wykopałam topinambur i pstryknęłam kilka zdjęć.
Róża postanowiła nie gubić liści na zimę - będzie mieć mniej roboty na wiosnę ;-)
Obrazek
Także kapusty ozdobne uznały, ze zima im nie straszna i zadają kłam twierdzeniu, ze są roślinami jednorocznymi...
Obrazek Obrazek
Kiścień curly red tkwi niewzruszony na posterunku, a ja go głupia okładałam, żeby nie zmarzł w zimie.
Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Kasiu,właścicielko ogrodu z dużym potencjałem :D Ileż ja czekałam,żeby dochować się malw,a ty już posiadasz kilka odmian.A w daliach też będziesz przodować.Z zainteresowaniem czytałam o kapuście ozdobnej,bo też kupiłam nasiona i już część wysiałam.Jest warta posadzenia bo jesienią niesamowicie zdobi.I rzeczywiście zima jej nie straszna.Taka zima :wink: A co do reakcji rodzinki na zakupy, to nic nowego, co piszesz :wink: Ja jak naprawdę dostanę coś,to i tak mówią,że kupiłam ;:306
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Po tej leciutkiej zimie dużo róż ma zeszłoroczne liście i zielone pędy. Miejmy nadzieję , że będą pięknie kwitły w lato :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Kasiu, ja miałam odrobinkę nasion z żurawki, posiałam i coś mi tam wzeszło, może coś z tego będzie.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ja mam tylko tę jedną pnącą różyczkę odziedziczoną po dziadku. Rabatową oddałam koleżance. Nie znam się na różach i mimo ze mi się podobają, boję się kupować - może to i lepiej, bo i tak za dużo kupuję.. Ta pnąca też kilka lat temu wymarzła i myśleliśmy, ze już po niej, ale zaczęła odbijać - ostatniego lata puściła pęd na 3 m w górę.
Żurawki jeszcze nie siałam. Wysiewam wszystko sukcesywnie, ale tyle tego, ze nie wiem czy wszystko się uda. Dzisiaj też coś posieję, bo mam 3 nowe pojemniczki :D
Znalazłam w telefonie męża zdjęcie dalii - po otoczeniu widzę, ze to z ostatniego sezonu z mojego ogródka, ale zupełnie jej nie pamiętam, a ładna jest...
Obrazek
I jeszcze ogólny widok rabat kwiatowych.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Kasiu wpadłam i ja do Ciebie, ogród zapowiada się pięknie. Nasturcja bulwiasta jest rzeczywiście piękna i muszę się za nią rozejrzeć narobiłaś mi ochoty.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A bo ja kocham nowinki i wśród roślin ozdobnych i wśród użytkowych - niektóre się sprawdzają, a inne nie, ale za to jaka satysfakcja jak się ma coś innego w ogrodzie :D
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

A dokładnie tak Kasiu zgadzam się. Niech Ci pięknie rośnie i wystaw zdjęcie jak zakwitnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”