Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 8

Post »

Grażynko kanny na razie są w donicach, później sadzę je do gruntu. Pamiętam jeden rok taki deszczowy, wszystkie wtedy kanny mi zgniły.

Marysiu to są tulipany botaniczne, muszę poszukać etykiety i wtedy napiszę ich nazwę. Mam je od zeszłego sezonu. Ty nie panujesz nad siewami :?: i u mnie już dużo doniczek stoi, a jutro chyba będę pikowała gazanie. Szukałam na allegro takiej ładnej szklarenki domowej jak Twoja, bo to super sprawa, później można ją wystawić do ogrodu.
Nasiona jak co roku drożeją, a z jakiej firmy kupiłaś. U mnie pory już rosną, selery też wykiełkowały, ale czy urosną wątpię, bo jak na razie mają ślimacze tempo.

Wczorajszy dzień był bardzo piękny, słoneczny i pracowity. Razem z synem ostro zabraliśmy się za pracę. Gałązki po cięciu jabłoni zostały rozdrobnione, rozsypane wśród krzewów. Drzewa syn wymalował wapnem.
Miałam czas aby pochodzić wśród rabatek, zauważyłam kilka miejsce do poprawki, tzn trochę wyrównam linię trawnika, czyli zmniejszę go w kilku miejscach dzięki temu rabatki poszerzę. Chyba zwariowałam, znowu dokładam sobie dodatkowej pracy ;:124
Dostałam od mamy nowe kwiaty więc one potrzebują mieć super miejsca do posadzenia ;:306

Obrazek Obrazek
nagietki z Biedronki, lubię te kwiaty bardzo
Obrazek

Spacerując znalazłam kilka nowych kwitnących i nie kwitnących zwiastunów wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę Dorotko, że pracowity dzień miałaś. Dobrze, że możesz liczyć na pomoc. ;:108
Piękne prezenty od mamy dostałaś, nie ma wyjścia - trzeba zmniejszyć trawnik. ;:306
Oznaki wiosny cudowne. ;:3
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Dorotko ja też już kombinuje gdzie tu poszerzyć rabaty aż się boję wiosny bo eM znowu będzie marudził, że trawnika już mało ;:333
Śliczne mieczyki niespotykany kolor ;:215
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko wspaniałe prezenty (te iryski ;:333 ) bo gladiole już mnie nie kuszą chyba że kupię za grosze i nie będę wykopywać :lol:
Też mam takie kiełki i takie placki śniegu :D
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Świetny prezent, i u mnie już pierwsze oznaki wiosny ale nas to cieszy jak dziecko zabawka. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda cały tydzień był bardzo pracowity, ale sobota najbardziej efektywna. Na moich chłopaków zawsze mogę liczyć. Pomagają mi dużo z ciężkimi pracami zawsze na nich czekam, szkoda, że tak rzadko mam męża i syna w domu.
Mama bardzo lubi kwiaty, dawniej sama miała działkę, teraz pozostało jej tylko kupować nasionka i sadzonki. Dziś pytała mnie czy ma mi kupić lilie, odpowiedziałam kupuj wszystko co Ci się spodoba :D

Aniu mój mąż już się do moich wymysłów przyzwyczaił, akceptuje, ale jak mu się coś nie spodoba to powie co myśli, no i po jakimś czasie, długim przemyśleniu..... stwierdzam, że miał 100% rację. Mnie fioletowe kwiaty bardzo się podobają, tego koloru mało u mnie na rabatkach.

Marysiu kilka lat temu miałam dużo pięknych mieczyków, ładnie kwitły przez dwa lata, a później zaczęły się wyradzać, część cebulek pomimo zaprawiania, dostała choroby grzybowej. Chyba 4 lata nie kupiłam żadnej odmiany. Mam takie cebulowe resztki, zeszły rok był mieczykową porażką, może 4 sztuki zakwitły na różowo bardzo małymi kwiatami. Jak ten sezon będzie taki marny to się z nimi bez żalu pożegnam.

Kasiu mnie taki prezen ucieszył, bardzo lubię dostawać roślinki. Widziałam u Ciebie już wiosenkę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Dorotko gratuluje pierwszego przebiśniegu choć marzę już o takich słonecznych tulipankach :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wróciłam z ogrodu, popracowało się troszeczkę :heja :heja wydawało mi się że jesienią dobrze wygrabiłam liście, a tu tyle miałam ich w malinach, na rabatkach, że udało się kompostownik napełnić na ful. Trochę suchych badyli powycinałam, podczas pracy towarzyszył mi mój zwierzyniec i cudowny śpiew ptaków, a teraz wyszło piękne słoneczko.
Miałam pikować moje gazanie, ale okazało się że muszę kupić ziemię.

Beatko na tulipanki trzeba będzie jeszcze cierpliwie poczekać, chyba koło miesiąca. Jak pięknie dziś rozwinęły się ciemierniki muszę im później zrobić zdjęcie.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko ja dzisiaj niestety nie w ogrodzie, ale oczywiście jestem tam parę razy dziennie i też widziałam jak ciemierniki się podnoszą ;:333 Jeszcze śnieg leży miejscami ale u mnie dzisiaj było 12 st. ;:oj Teraz spada i w prognozie opady, ale jakie to zobaczymy bo jedne i drugie widzę. Jutro będę w markecie to też muszę ziemi dokupić. Pomidorom chyba zimno, bo już tydzień i nie wychodzą ;:185
Nasionka wysłałam ;:138
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu od rana i dziś zapowiada się pięknie, deszcz chyba leciutko nocą pokropił. Wczoraj moje pomidorki pokazały pojedyncze kiełki, także i u Ciebie na pewno ruszą, martwi mnie jedna papryka bo cały czas w doniczce cisza. Jak ja się cieszę z nasionek :heja teraz wypatruję listonosza.

Taka wiosnę wczoraj piękną wypatrzyłam

mój najładniej kwitnący ciemiernik, pozostałe jeszcze leżą, ale pączki już widoczne

Obrazek

Obrazek

wierzba sachalińska od Marty ma już widoczne kotki

Obrazek

Obrazek

i samotnik rannik z dużej kępki ostał się tylko jeden

Obrazek

Teraz zmykam idę do ogrodu, trzeba wykorzystać pogodę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No pięknie ;:138 jaki zdrowy ciemiernik wychylił się z ukrycia.
Moje trochę mają chore liście, ale jak pościnam to pokażą zdrowe.
I widzę już pierwsze działania ślimacze ;:202 na roślinach.
Chyba znów muszę zlać ogród Nemaslugiem.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

No proszę śnieg stopniał i kwitną już pierwsze kwiaty. Aż miło popatrzeć :D
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Dorotko, proszę jaka piękna wiosenka ;:138 śliczny ciemiernik, miałam ostatni doniczkę z nim w rękach, ale odłożyłam, był taki jakiś mizerny ;:131
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko śliczne masz ciemierniki, moje nie są tak białe, raczej w żółty kolor wpadają i rannik jeden też wychodzi z ziemi, ale Twój to już zaraz rozkwitnie ;:333 Wieczorkiem zaczęło padać i do teraz pada więc ze śniegu nie będzie śladu.
Awatar użytkownika
Makda
200p
200p
Od: 30 sty 2015, o 00:10

Post »

Dorotko, kiełkują Ci już pomidorki, u mnie już wyszły prawie wszystkie ale jeden gatunek nie pokazał się wcale - może potrzebuje więcej czasu. Papryki te co siałam razem z pomidorami nie pokazały się wcale, a te siane wcześniej już dostają listków właściwych.
Rannik, ciemiernik, kotki na wierzbie - wiosna niedługo. :tan
Pozdrawiam serdecznie - Magda.
W cieniu wiekowej czereśni Zapraszam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”