Jeż w ogrodzie.Kochajmy jeże.Jak go zaprosić do ogrodu/

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kochajmy jeże

Post »

Długo czekałem na przyjście jeży do ogrodu. Podmurówkę zrobiłem ze specjalnymi otworami dla nich. Miały zżerać ślimaki, których mam zatrzęsienie. I wczoraj wreszcie przyszedł! Wyżerać psom jedzenie ;:223 ;:14
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
donia_81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2011, o 10:18

Jeż w ogrodzie-jak zaprosić?

Post »

Witam ponownie,
z racji, że w ogódku mam zawsze ślimaki, postanowiłam zaprosić do ogodu jeża. Niestety mąż chyba zbyt późno zbudował mi taki domek (dzisiaj) i obawiam się, że chyba już żaden jeżyk nie będzie szukał tam schronienia :( Właśnie czytałam, że one pod koniec paździenika czy listopada zapadają w sen zimowy :( Moze jednak z racji tego, że dość ciepło jak na gudzień, może jakiś się jednak zadomowi? Mogę je jakoś zwabić? Wiem,że mają doby węch, więc może coś koło tego domku postawić? Dowiedziałam się,że wszelkie podukty mleczne odpadają z powodu nietolerowania przez jeże laktozy :P
Aha domek ma wymiay 50 cm na 50 cm, wewnątrz ma ściankę z pzejściem do "pokoju" wysypanego liśćmi, daszek zamykany na zawiasy. Postawiłam go w rogu ogrodu, pod daszkiem gdzie trzymamy brykiety do ogódka, obok rośnie żywopłot, niestety także druciana siatka :/ Spawdziłam jednak, że w jednym miejscu ma ona małą przerwę, także myślę, że może jeżyk się przeciśnie :P Niestety za ogodzeniem jest ogród sąsiada. Jednak kiedyś właśnie niedaleko naszego ogrodu i ogrodu tego sąsiada, widziałam o zmierzchu jeża :) Proszę o porady!
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Jeż w ogrodzie-jak zaposić?

Post »

Dobrym sposobem jest też sterta liści , pod którą znajdzie on schronienie. Sam zamierzam z tego skorzystać i z pomocy żab, które pomogą uregulować nadmiar ślimaków luzytańskich. Żabom wystarczy wiosną kilka kamieni.
U nas mieszka jeż zachodnioeuropejski, ale jak odróżnić go od wschodnioeuropejskiego za Odrą ? :;230
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Oswoić - żeby dał się podrapać po brzuszku :D - zachodni ma ciemne futerko na brzuszku, a wschodni biały brzuszek.
Mleko nie wskazane, owszem, ale białym serem nie pogardzą, zbiegają się z całej okolicy i aż się im uszy trzęsą :lol:
Dobre schronienie dla jeży stanowi stos gałęzi (dołem grubsze) przysypanych liśćmi, sianem etc, a umieszczony gdzieś w zacisznych krzakach.
:wit
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do mnie latem każdego wieczoru przychodził pod dom jeż i wyjadał kotom z miski. Potem już pilnowałam aby na noc miskę napełnić, żeby bidulek się posilił. ;:138
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Re: Jeż w ogrodzie-jak zaprosić?

Post »

Ja mam w ogrodzie 2 jeże. Mieszkają w krzakach koło tarasu i tak generalnie to mają pobyt "all inclusive" ze " szwedzkim stołem" :;230 . Uwielbiają psie chrupki. Wyjadają je na beszczela z miski i nic sobie nie robią z psiego protestu. Myślałam, że pomogą mi wytępić ogromne paskudne ślimaki, które są na wczasach "all inclusive" w misce obok (ślimaki jednak preferują karmę z puszeczki). Och :roll: , smutny jest los przyjaciół zwierząt :wink: . Wszystkie zwierzęta żyją w wielkiej komitywie.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

szarotka66 pisze:Do mnie latem każdego wieczoru przychodził pod dom jeż i wyjadał kotom z miski. Potem już pilnowałam aby na noc miskę napełnić, żeby bidulek się posilił. ;:138
Mam dokładnie tak samo. Zapach suchej karmy dla kota powinien zwabić jeża do ogrodu.
Kasia
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Kontakt:

Post »

Jak pisałam wcześniej, moje jeże zwabia psia sucha karma, kocia im nie smakuje ( sypałam im na próbę gdy zobaczyłam, jak się męczą z dużymi psimi chrupkami :wink: ).
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Zapewne jeże, podobnie jak ludzie, mają ulubione różne smaki: jedne wolą kocią inne psią karmę :;230
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

O, fajny wątek :)
Też lubię jeże, bardzo ;:167
Mój brat ma hodowlę białych jeżyków afrykańskich, ale ja wolę swojskie.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tu rozczulające jeżowe dzieciątko ;:167
Obrazek
Pozdrawiam - BabajAGA
_fox_

Post »

Jest boski ;:108
Chętnie bym przygarnął takiego kolczastego maluszka, do swojej siódemki kotów :;230

Będąc w nadmorskich klimatach często widziałem biegające jeże, nawet nie raz przez szosę , ale szczęście że to noc i ruch na drodze mały.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niedawno taka parka fukających pod moim balkonem jeży napędziła mi stracha :lol:
Wieczorową porą, po ciemku, takie hałasy niespotykane! Wyszłam na balkon sprawdzić co to może być, a tam jeże rządzą :D
Pozdrawiam - BabajAGA
donia_81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2011, o 10:18

Post »

Póki co wystawiłam bialy serek, ciekawe czy wyczuje go jakiś jeżyk ale nadal mam wrażenie, że one chyba wszystkie już śpią :(
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Z tym spaniem jeży to jest różnie, ogólnie o tej porze powinny już dawno odpoczywać, ale że zima jest ciepła mój w ogródku każdej nocy zostawia ślady i tupie prawie do rana. Jak już pisałam wcześniej w innym wątku nie mogę go dokarmiać, bo mam kunę i ona jest szybsza. O jeża bardzo się martwię, co ten biedak teraz znajduje do schrupania.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”