Borówka amerykańska - 5 cz
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 5 cz
U mnie to mszyca ,czy też pryszczarki? Meteo tutaj poruszał ten temat.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4748840
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4748840
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Miałem to samo,jak zaczęły się pierwsze upały.Po dodatkowym zakwaszeniu i zasileniu siarczanem amonowym ,następne liście były już normalne.Te pozwijane pozostały karłowate.Mimo wszystko, obejrzyj dokładnie pod lupą,może stołuje się ktoś nie zameldowany 

-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
KaLo-ty chyba mówisz o Markisie80,moje zdjęcia powyżej. Zerknij.
-
Przepraszam,tak mi się otworzyło.A Twoje mszyce są b.fotogeniczne.Podstawowa zasada,gdzie mszyce,tam i mrówki.Na pierwszym zdjęciu wygląda na pryszczarka,chociaż może być też choroba grzybowa (post Meteora ,o ile pamiętam).Trzeba coś znależć,albo larwy ,albo zarodniki ,to się wyjaśni.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj ricziriczi1804 pisze:Oto zdjecie mojej borowki posadzonej w jesieni:

już kiedyś była mowa o tych cudownych nowych odmianach powtarzających BLUEBERRY
a to po prostu REKA - borówka jak każda inna, trochę podobna do Bluecropa.

a to po prostu REKA - borówka jak każda inna, trochę podobna do Bluecropa.
-
Nieporozumienie wynika stąd,że po naszemu "borówka amerykańska",a po ichniemu,amerykańsku,"niebieska jagoda",czyli blueberry.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
kaLo poczytaj sobie posty riczi'ego to nie jest nieporozumienie - no chyba ,że z Jego stronykaLo pisze:Nieporozumienie wynika stąd,że po naszemu "borówka amerykańska",a po ichniemu,amerykańsku,"niebieska jagoda",czyli blueberry.

-
Czytałem i stąd mój wniosek. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2014, o 22:20
Dziękuję Kalo za wyczerpującą odpowiedź, nawet i prognozę pogody:) Owadofosa znam bardzo dobrze, bo stosuję w namiotach na og?rki na przędziorki metodą gazową(odparowuję ten środek, działa rewelacyjnie, niszczy praktycznie wszystkie stadia rozwojowe) także i na glebe ale i na rośliny nadaje się-sprawdzone. Co do Sumi-Alpha, spr?buję, nigdy go nie stosowałem, może da lepsze efekty za ok 2-3 tygodnie zdam sprawozdanie jak poradził sobie z tym pryszczarkiem na mojej borówce. Czytałem tez nieco i znalazłem takie środki jak Fastac 100 ec i Jeststac 100 ec (identyczny skład i działanie obu środk?w) polecane na pryszczarka, ktoś może stosował ? Jak z ich skutecznością?
Pozdrawiam, Damian.
-
Ja stosuję Talstara ,mam ze starych zapasów.Nie pisałem o nim ,bo nie ma w sprzedaży.Z Fastac jest ten problem ,że trudno go odmierzyć.Na 1 litr potrzeba 0,025-0,035 ml, a takie ilości jednorazowo są mi potrzebne.Jak ktoś ma hektar do opryskania,to nie ma sprawy,nie musi kupować Sumi Alpha.
http://www.e-ogrodek.pl/ochrona_roslin/ ... tac-100-ec
http://www.e-ogrodek.pl/ochrona_roslin/ ... tac-100-ec
Ja z tematu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=4796096
Mam takie pytanie. Może nie robic punktu 1 tylko odrazu 2 tej jesieni ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &p=4796096
Mam takie pytanie. Może nie robic punktu 1 tylko odrazu 2 tej jesieni ?
-
- 50p
- Od: 24 kwie 2014, o 20:37
Witam wszystkich. Chcę sie podzielić swoją wiedzą na temat uprawy borówki : SADZENIE - wykopać dół o wymiarach 80x80 na głębokość
50 cm, dół wypełnić w równych częściach TORF WYSOKI -KORA SOSNOWA NAJDROBNIEJSZA - ZIEMIA UPRAWNA [ LEPSZY KOMPOST ].
Boki dołów należy obłożyć grubą folią lub czymś podobnym [TYLKO BOKI -NATOMIAST DNO DOŁU MUSI PRZEPUSZCZAĆ WODĘ -jeśli jet nie przepuszczalne należy wykonać dobry drenaż. Do tak przygotowanego stanowiska sadzimy borówkę i ściółkujemy grubszą korą sosnową. Na wiosnę następnego roku [około połowy kwietnia w zależności od pogody NABRZMIEWANIE PĄKÓW ] zakwaszamy podłoże SIARCZANEM AMONU 1 łyżka/ 10 litrów wody pod każdy krzak 3 RAZY W ODSTĘPACH 2 lub 3 TYGODNI. To jest całe nawożenie borówki NATOMIAST WYMAGA PODLEWANIA początkowo co 2 - 3 dni 10 litrów pod krzak a miarę rozwoju borówki CO DZIEŃ [ najlepiej deszczówka ] nie podlewam gdy są obfite opady.Uprawiam odmiany :
YERSY - ponad 20 lat zbiory około 20 litrów wysokość 2,5 metra.
PATRIOT - 10 lat zbiory 20 - 30 litrów.
BLUCROP - 5 lat zbiory 15 litrów.
TORA 2 lata zbiory 5 litrów.
Moim zdaniem w taki sposób można uprawiać borówkę na każdej glebie [ nawet wapiennej - przy dobrym drenażu ] za wyjątkiem gleb podmokłych i zalewowych - korzenie borówki potrzebują dużo wilgoci ALE NIE MOGĄ STAĆ W WODZIE !!!
pozdrawiam wszystkich Kazik
50 cm, dół wypełnić w równych częściach TORF WYSOKI -KORA SOSNOWA NAJDROBNIEJSZA - ZIEMIA UPRAWNA [ LEPSZY KOMPOST ].
Boki dołów należy obłożyć grubą folią lub czymś podobnym [TYLKO BOKI -NATOMIAST DNO DOŁU MUSI PRZEPUSZCZAĆ WODĘ -jeśli jet nie przepuszczalne należy wykonać dobry drenaż. Do tak przygotowanego stanowiska sadzimy borówkę i ściółkujemy grubszą korą sosnową. Na wiosnę następnego roku [około połowy kwietnia w zależności od pogody NABRZMIEWANIE PĄKÓW ] zakwaszamy podłoże SIARCZANEM AMONU 1 łyżka/ 10 litrów wody pod każdy krzak 3 RAZY W ODSTĘPACH 2 lub 3 TYGODNI. To jest całe nawożenie borówki NATOMIAST WYMAGA PODLEWANIA początkowo co 2 - 3 dni 10 litrów pod krzak a miarę rozwoju borówki CO DZIEŃ [ najlepiej deszczówka ] nie podlewam gdy są obfite opady.Uprawiam odmiany :
YERSY - ponad 20 lat zbiory około 20 litrów wysokość 2,5 metra.
PATRIOT - 10 lat zbiory 20 - 30 litrów.
BLUCROP - 5 lat zbiory 15 litrów.
TORA 2 lata zbiory 5 litrów.
Moim zdaniem w taki sposób można uprawiać borówkę na każdej glebie [ nawet wapiennej - przy dobrym drenażu ] za wyjątkiem gleb podmokłych i zalewowych - korzenie borówki potrzebują dużo wilgoci ALE NIE MOGĄ STAĆ W WODZIE !!!
pozdrawiam wszystkich Kazik
Zamierzam kupić:
.....................
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z allegrooo, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych"
Mod. jokaer.
Wiem, że nie powinno się wklejać linków z allegro, ale mam do Was pytanie -> dlaczego te borówki są w tak konkurencyjnej cenie?
Zamierzam je posadzić w październiku tego roku. Miałbym trochę owoców na przyszły rok z tych krzaczków?
Duke dojrzewa na początku lipca, bluejay na końcu lipca a bluecrop na początku sierpnia.
Dzięki temu zachowam ciągłość zbiorów i mam nadzieję, że nie będę miał problemów ze sprzedażą. Mam dużą nieużywaną lodówkę - może być jako chłodnia bo na początek dużo owoców nie będzie (tak sądzę).
Do tego torf (11 zł za worek 80l)
http://www.castorama.pl/katalog-produkt ... -80-l.html
Tak ogólnie to wie ktoś ile powinienem kupić tego torfu i kory? Trociny też się przydadzą?
W tym tygodniu spryskam to roundup'em i pod koniec sierpnia wykopię dołki... Będą czekały na mnie tak do października. Cały wrzesień mnie nie ma w Polsce. Nic się nie stanie jak zasadzę borówki w październiku? Kiedy je sprowadzić z allegro?
Do kolegi wyżej:
Mogą te dołki być 70x70 i 40 głębokości? Kora sosnowa gruba na wierzch a drobna do mieszanki (torf - ziemia - kora drobna)? Bo to jednak trochę kopania będzie i więcej materiału bym potrzebował..
To podlewanie początkowo to jest jak ją zasadzę?
.....................
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z allegrooo, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych"
Mod. jokaer.
Wiem, że nie powinno się wklejać linków z allegro, ale mam do Was pytanie -> dlaczego te borówki są w tak konkurencyjnej cenie?
Zamierzam je posadzić w październiku tego roku. Miałbym trochę owoców na przyszły rok z tych krzaczków?
Duke dojrzewa na początku lipca, bluejay na końcu lipca a bluecrop na początku sierpnia.
Dzięki temu zachowam ciągłość zbiorów i mam nadzieję, że nie będę miał problemów ze sprzedażą. Mam dużą nieużywaną lodówkę - może być jako chłodnia bo na początek dużo owoców nie będzie (tak sądzę).
Do tego torf (11 zł za worek 80l)
http://www.castorama.pl/katalog-produkt ... -80-l.html
Tak ogólnie to wie ktoś ile powinienem kupić tego torfu i kory? Trociny też się przydadzą?
W tym tygodniu spryskam to roundup'em i pod koniec sierpnia wykopię dołki... Będą czekały na mnie tak do października. Cały wrzesień mnie nie ma w Polsce. Nic się nie stanie jak zasadzę borówki w październiku? Kiedy je sprowadzić z allegro?
Do kolegi wyżej:
Mogą te dołki być 70x70 i 40 głębokości? Kora sosnowa gruba na wierzch a drobna do mieszanki (torf - ziemia - kora drobna)? Bo to jednak trochę kopania będzie i więcej materiału bym potrzebował..
To podlewanie początkowo to jest jak ją zasadzę?
Co do torfu to podjedź do porządnego ogrodniczego lub do jakieś szkółki i spytaj czy nie sprzedają w balach po 300 litrów, ja kupiłem 1 szt za 25 zł. Wyjdzie zdecydowanie taniej. Jeden worek na krzak powinno Ci wystarczyć.