Mój taras tego lata zapraszam

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Dora1964
500p
500p
Od: 21 sty 2010, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój taras tego lata zapraszam

Post »

Scewola prześliczna, a czy obok cudownych Niecierpków widzę Kuflika?
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35

Post »

Tak tak razem z niecierpkami rośnie kuflik, pięknie zakwitł tej wiosny ale fotki nie mam. W ubiegłym roku kupiłam go w OBI . Super rośnie ,ciągle go podcinam bo nie chcę żeby rozrósł się zbytnio ,bo mało mam miejsca na jego zimowanie Obrazek Obrazek Obrazek
jeszcze dzisiaj zrobie kilka fotek bo troszkę więcej słoneczka jest u nas
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Fibonacci
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 wrz 2014, o 12:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czekam na kolejne fotki.
U nas też piękna pogoda. Ostatni dni ciepła, trzeba korzystać!
antenka52
100p
100p

Post »

Oj z tym słonkiem teraz to jakoś u nas ciężko niby w telewizji mówią że na wschodzie taka ładna pogoda to tak naprawdę - ,, guzik prawda ,, Kilka dni polowałam na słoneczko i się nie doczekałam. Jednak postanowiłam kilka fotek zrobić. Tak już widać że jesień wielkimi krokami idzie po moim tarasie. Tak mi szkoda że lada dzień trzeba będzie wszystko chować . Ja co roku prawie wszystko obcinam i dopiero chowam . Pelargonie ścinam prawie do zera aby kikuty zostawiam przy ziemi. A teraz tak szaleją z kwiatami. Ale kiedyś zrobiłam błąd też tak pięknie kwitły jak przyszły mrozy i wtedy szkoda było mi ich ścinać ,więc schowałam w całości do domu. Ile to ja miałam bałaganu jak to się sypało,śmieciło. Dlatego drastyczne cięcie robie jesienią . Oleandry też sporo muszę zmniejszyć , obcięte wierzchołki spróbuję ukorzenić , pelargonii trochę też ,ale nie za dużo bo mam już tego tyle.
A tak kwitna teraz pelargonie Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

-- 21 wrz 2014, o 09:59 --

Jeszcze rzut na mój taras ,ciężko mi uchwycić ale chociaż odrobine pokażę Obrazek Obrazek
antenka52
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Oleandry sporo chcę przciąć żeby zrobiła się gęsty krzak Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Frael
500p
500p
Od: 25 paź 2013, o 15:50

Post »

Pięknie. ;:oj Nie mogę się napatrzeć na ten Twój olbrzymi taras.
Awatar użytkownika
dorota1007
200p
200p
Od: 26 wrz 2009, o 21:38

Post »

;:180
Rośliny wspaniałe, Twój taras to dla mnie kopalnia inspiracji ;:oj Rozplenica Vertigo- mój numer jeden, zakochałam się ;:226 Tylko, że ze świecą jej po świecie szukać ;:170
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=63996" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam- Dorota
antenka52
100p
100p

Post »

Dziękuję że zaglądacie na mój wątek i oglądacie fotki. Co do trawy vertigo to zrobie eksperyment i będę próbowała ją przezimować .Zabiorę je na zimny oszklony balkon gdzie zimą jest tak około 5 stopni i zobaczymy tylko nie wiem czy ja obciąć czy zostawić taki wielki snop wcale nie wiem , ale jak przezimuje to chętnie się nią podzielę .
U nas dzisiaj był spory przymrozek ,ciekawe jak rośliny to zniosły ,ale jak wychodzę na taras to mam wrażenie że to sierpień a nie październik wszystko jeszcze pięknie kwitnie. Tak mi szkoda że lada dzień wszystko zmarnieje. I głowa mnie już boli jak myślę że trzeba gdzieś to na zimę upchnąć . Spore cięcie mnie czeka bo inaczej bugenwille by do domu nie weszły i oleandry .
Dzisiaj robie ostatni oprysk przeciwko robactwu i jeszcze na grzyba wypryskam i z głowy. Dzisiaj u nas zapowiada się piekna niedziela więc czas na zakończenie sezonu grillowego . Miłej niedzieli Wam życzę
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Kontakt:

Post »

W kwadratowych donicach masz po jednej pelargonii? Tak pięknie Ci się rozrosły.
Dzieciaki fajnie mają, zauważyłam piaskownice :)

Pelargonie odmianowe też będziesz tak nisko obcinać? Przechowujesz je wtedy w mieszkaniu czy dajesz do chłodnego pomieszczenia? Podlewasz zimą?
Wiosną robisz z nich sadzonki? Czy te odbijają i kwitną?
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
antenka52
100p
100p

Post »

Beatriceee co do pelargonii to duża część z nich to moja hodowla trochę dokupiłam tego lata, ale ja zcinam ich do zera wynoszę na oszklony balkon gdzie temp zimą jest ok 5 stopni i bardzo dużo światła bardzo mało podlewam .Tak dosłownie na przetrwanie i dopiero wiosna zaczynam nawozić przesadzam zawsze w świeżą ziemie, bo skrzynki małe i myślę ze ziemia jest wyjałowiona przez jeden sezon . Trochę robię z tego co obetnę nowe sadzonki ,ale już nie dużo bo miejsca już mi brak. Co do tych odmianowych to nie wiem jeszcze co zrobię ,ale chyba też obetnę i poszczepię mam ich dopiero pierwszy sezon. Tak u mnie na tarasie w zasadzie jest wszystko i piaskownica dla dzieci i basen i grill , do tego wszędzie zieleni. Dużo czasu spędzamy rodzinne na nim. U nas piękny ciepły październik więc wszystko jeszcze bardzo ładnie kwitnie, tak mi szkoda że to już koniec sezonu. Niebawem przyjdzie zimno i penie jeden dobry przymrozek załatwi wszystko.
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

Twój taras, to jest chyba większy od mojego mieszkania ;) przynajmniej na zdjęciach wydaje się być ogromny. Bardzo podoba mi się Twoja scevola. W przyszłym roku też ją sobie sprawię na balkon :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
antenka52
100p
100p

Post »

Scewolę z czystym sumieniem mogę polecić .Na moim gorącym południowym tarasie sprawdziła się rewelacyjnie , a teraz wygląda jakby dopiero był początek sezonu a nie koniec. Ja w następnym sezonie tez więcej jej nasadzę .
Co do wielkości tarasu to owszem jest spory 40m2.
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

A czy ta scewola jest choć w połowie tak wytrzymała jak pelargonie? Dla mnie to wyznacznik tego czy dany kwiat się dla mnie nadaje :) jak często ją podlewałaś w upalne dni? Jeśli jest potrzeba codzinnego podlewania to niestety nie dla mnie ona :( nie należę do osób dzinnie latających z konewką dlatego tak kocham pelargonie ;)
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję, że się nie obrazisz jak wstawię coś w Twoim wątku ;)

"Scewola w Polsce uprawiana jest jedynie w pojemnikach, wymaga przepuszczalnego podłoża o odczynie kwaśnym, stale lekko wilgotnego. Zalecana jest mieszanka torfu wysokiego i piasku gliniastego (3:1) o pH 5,0-5,5. Odpowiednie jest podłoże dla azalii lub kwaśny torf wymieszany z ziemi z ogrodu w proporcji 3:1. Stanowisko powinno być słoneczne lub lekko zacienione. Roślinę wystawiamy na zewnątrz po ostatnich wiosennych przymrozkach. Uprawa w pojemnikach zakładana jest z sadzonek zielnych pobieranych latem lub z nasion wysianych na rozsadniku na 6-8 tygodni przed sadzeniem. Po wysadzeniu do doniczek, przez pierwsze 2 tygodnie, roślinę przechowuje się w temperaturze 18°C. Następnie obniża się do 14-16°C w dzień i 12-14°C w nocy. Przy wczesnych terminach sadzenia można zastosować okresowe przechłodzenie przez okres 4-5 tygodni. Zalecana temperatura to 10°C. Na czas jesiennych chłodów scewolę można przenieść do szklarni lub oranżerii."

Źródło: http://www.swiatkwiatow.pl

To jest co teoria, może w praktyce nie wygląda to aż tak strasznie :lol:
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”