Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lido, nie uciekaj z forum, bo inni "laicy" tacy jak ja bardzo potrzebują Twojej wiedzy i doświadczenia!!!
A z drugiej strony - ze zderzenia różnych, czasem całkowicie sprzecznych, poglądów powstaje wartościowa wiedza.
A z drugiej strony - ze zderzenia różnych, czasem całkowicie sprzecznych, poglądów powstaje wartościowa wiedza.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
LiDo, forum jak z samej nazwy wynika, służy od wymiany doświadczeń w różnych zagadnieniach. Jak uważasz się za fachowca to dziel się z nami swoją wiedzą. Ja na razie nie otrzymałem pełnej odpowiedzi na zadane pytanie w tym temacie.LiDo pisze:...Swoimi nieprzemyślanymi wpisami odstraszacie fachowców do wypowiadania sie na tym forum.
Na razie odstraszyliście na blisko miesiąc fachowca ...
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2007, o 15:29
- Kontakt:
Polecam środek Golf lub Mniszek, oba do kupienia w sklepach ogrodniczych, służą one do niszczenia roślin dwuliściennych w trawnikach.
Pryskasz tym całość, nie ryzykując że randup zjedzie wszystko do gołej ziemi. Po spryskaniu czekasz 5-7 dni, trucizna zjada w tym czasie chwasty aż do końca korzenia, kosisz trawnik i już. Zostaje ewentualnie uzupełnić dziury w trawie które pozostają po martwych chwastach. Warunkiem efektywnego pryskania jest to, żeby chwasty były nieco podhodowane (tj. przynajmniej 3-4 listki) bo trutka działa kontaktowo na liście i lepiej żeby wniknęła przez większą powierzchnię.
Pryskasz tym całość, nie ryzykując że randup zjedzie wszystko do gołej ziemi. Po spryskaniu czekasz 5-7 dni, trucizna zjada w tym czasie chwasty aż do końca korzenia, kosisz trawnik i już. Zostaje ewentualnie uzupełnić dziury w trawie które pozostają po martwych chwastach. Warunkiem efektywnego pryskania jest to, żeby chwasty były nieco podhodowane (tj. przynajmniej 3-4 listki) bo trutka działa kontaktowo na liście i lepiej żeby wniknęła przez większą powierzchnię.
-marcinek-
CHWASTNICA JEDNOSTRONNA jest chwastem jednoliściennym! Polecam moje metody walki z tym chwastem. Jak ktoś ma inne metody walki z tym chwastem... których nie próbowałem (obojętnie sprawdzone czy nie..) , będę wdzięczny!
Kolega Tamark! i Marcinekbubelek!
też wydają się nie rozróżniać jednoliściennych od dwuliściennych...
CHWASTNICA JEDNOSTRONNA jest jednoliściennym chwastem.
Kolega Tamark! i Marcinekbubelek!
też wydają się nie rozróżniać jednoliściennych od dwuliściennych...
CHWASTNICA JEDNOSTRONNA jest jednoliściennym chwastem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2007, o 15:29
- Kontakt:
Zachwaszczony trawnik
Jestem początkującą ogrodniczką
i dopiero raczkuje. Chciałabym poradę w kwestii zachwaszczonego trawnika, w którym miejscami trawa jeszcze nie wzeszła lae jest on juz po pierwszym koszeniu. Czy mogę teraz zrobić oprysk Starane czy jeszcze poczekać. A jeśli tak to jek długo (trawnik ma 4 tygodnie)?
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Marcelina
Dziękuje za radę. Mam nowy problem kiedy mam zacząć kosić po oprysku żeby nie było zbyt wcześnie. Dodaję, że mam zamiar zrobić oprysk jutro (pogoda sprzyjająca ma byćzbyszR pisze:alternatywą może być też preparat Bofix, a jeżeli masz starane i wahasz się czy nie za mocny to zastosuj słabszą z zalecanych dawek.

Marcelina