Moje zielone

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone

Post »

Przepiękne fiołeczki :)
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32

Post »

Witam wszystkich nowych gości :wit Nie mam się za bardzo czym pochwalić, tak więc storczyk na poprawę humoru ;:3 Niedawno przekwitł, ale nie daje za wygraną.

Obrazek
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

Pięęęękny! ;:167

Chciałabym mieć takie cudo :) I jeszcze umieć tak dbać o niego, aby przeżył i zakwitł ponownie. W ogóle rewelacyjne zdjęcie! Jak na kartkę!
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Jeśli powtarza kwitnienie, to nawet jeden kwiatuszek cieszy. ;:138
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Dziękuję, dziękuję ;:180 Melasa, tego storczyka kupiłam na wyprzedaży za 5 zł, był bardzo wysuszony i jak się póżniej okazało w prezencie z wełnowcem :evil: Spędził swoje w izolatce a teraz się odwdzięcza za powrót do życia :lol:
Wczoraj zabrałam się za przesadzanie fiołków... oj, powinnam to przełożyć na weekend bo zamiast spać jeszcze się z nimi męczyłam, ale najważniejsze, że już z głowy :tan Mam nadzieję, że sadzonki się przyjmą, choć niektóre nie miały korzonków, co mnie odrobinę martwi. Poniżej prezentuję zdjęcia z osiągniętego efektu- sadzonki które stoją wzdłuż rzędów były do tej pory w jednej doniczce. Można porównać ile sadzonek uzyskałam w zależności od odmiany.

Przedstawię kolejno od lewej:
-Startrick
-Red Lautern
-Purple Passion
-Irish Flirt
-Sweet Lady Love ;:167
-Sea Shell
-Silverglade Apples
-Senk's Big Bells
-Petticoat Promenade (sport)

Obrazek

A tutaj troszeczkę bliżej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Storczyk pięknie Ci się odwdzięcza :D masz niezłą brygadę sadzonek ;:oj
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale Masz przedszkolaków fiołkowych ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Melasa
100p
100p
Od: 25 lip 2014, o 18:47

Post »

justyna111,

storczyk za 5 zł? ;:oj Oj, to szacun! Pięknie się nim zajęłaś! Masz rękę do storczyków - to na pewno! Piękny okaz. Myślałam, że skoro taki wychuchany, to prosto ze sklepu :D Gratuluję!
A fiołeczki wyglądają rewelacyjnie! Poustawiane jak małe żołnierzyki :D Mnie się nigdy nie udaje znaleźć tylu identycznych doniczek, żeby tak elegancko wyglądały. U mnie na parapetach dzicz, każdy w innej doniczce, nie wygląda tak profesjonalnie jak u Ciebie...
Czy można by było kiedyś liczyć na listeczek Senk's Big Bells? Ostatnio fiołki-dzwoneczki są u mnie na 1 miejscu chciejstw. W ogóle masz bardzo nietypowe odmiany. Musiałam wpisywać w google, bo do tej pory z żadną z nich się nie spotkałam. Teraz będę czekać na Twoje kwitnienia :)
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Zobaczymy, ile z tej brygady się przyjmie :roll: Trzymajcie kciuki, oby jak najwięcej. Nie za bardzo lubię rozdzielanie i przesadzanie- odrywające się listki, albo urywanie sadzonek bez korzonków to nie na moje nerwy ;:223 Melasa, były w takiej cenie, jako uszkodzone- ale stwierdziłam, że da się je jeszcze naprawić :) Są jeszcze dwa- jeden zasuszył łodyżkę i dalej tkwi na obserwacji, bo miał podwójną kurację :lol: Trzeci stoi w drugim pokoju, całkiem już zdrowy, lecz póki co odpoczywa. Doniczki kupuję w pobliskiej kwiaciarni- zawsze te same, czyli najmniejsze. Na listek możesz liczyć jak najbardziej, tylko trzeba będzie poczekać, aż sadzonki nabiorą siły, ale będę pamiętała :) Cieszę się, że moje odmiany Ci się podobają. Prawdopodobnie na marzec szykuje się trochę nowości, ale nie zapeszam :tan
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ale przedszkole ;:oj No rewelacja ;:138
Ja wczoraj też rozdzielałam swoje dwa stare fiołki Pink Mint i Willodene Rose bo nawypuszczały rozetek jak głupie ;:108 Prosta sprawa - nożyczki, zamykamy oczy i ciach :;230 byle nie po palcach ;:306 i też mam teraz nadmiar ;:224
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Niunia1981, a czy też zdarza Ci się zostawić rozetki bez korzonków? Ciekawa jestem jak z tego wyjdą. Jakiś czas temu takie malutkie rozdzielałam i też nie miały korzonków z tego co pamiętam, ale większość się przyjęła.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana jak rozetki nie mają korzonków to staram się żeby miały krótki "ogonek" - obcinam dolne listki, jak trzeba nawet kilka i "sadzam" na kieliszku z wodą - rozetki bardzo szybko puszczają korzonki w wodzie - jak już są krótkie korzonki to wtedy do ziemi wymieszanej z perlitem ;:108
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Sadzonka bez korzeni równie dobrze sobie radzi jak ta z korzeniami, tym bardziej, że jak widać nie odsadzałaś kompletnych maluchów. Sypiesz podłoże, nie ugniatasz, wsadzasz sadzonkę do linii pierwszych liści i czekasz. :D
Mnie co innego zaniepokoiło, nie widzę dokładnie, więc pytam, czy tam w tyc sadzonkach środki, te serduszka, są we wszystkich na pewno odkryte?

Przy pielęgnacji maluchów ważne jest żeby nie miały zbyt mokro, szczególnie teraz zimą.
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Rzeczywiście wyglądają, jakby miały zasypane środki, ale to może tylko tak widać na zdjęciach?
Ja się biorę za swoje w tygodniu- aż strach się bać, ile tego wyjdzie ;:oj
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż poleciałam sprawdzić moje czy dobrze wsadziłam - na szczęście serduszka u góry ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”