Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Lubię takie słodkości więc pewnie też spróbuję z kandyzowaniem :D
W ostatnich dniach wypróbowałam kolejne dwie odmiany .
Pierwsza to Black Futsu . Małe zgrabne dyńki , na krzaku miałam ich ponad 10 sztuk , znaczy wydajne .
Nie wiem jak grubą mają skorupę bo ich nie obierałam a kroiłam na części i piekłam w piekarniku , za to mogę napisać , że są twarde zbite soczyste i słodkie . Smaczne na surowo , po upieczeniu bez przypraw smakują jak ziemniak gotowany ze skórką , nawet zapach taki sam :lol: po zdjęciu skórki i zblenderowaniu tracą ten posmak . W serniku nie wyczówałam ich smaku za to kolorek ładniutki natomiast chlebek palce lizać :D z dodatkiem dyni jest delikatny , mięciutki , wilgotny i ten kolorek ;:215 już na zapas upiekłam kolejną ;:224 Zdjęcia pieczonego chlebka i sernika wkleiłam u siebie w wątku .

Obrazek

Dzisiaj rozkroiłam Blue Hokkaido i do tej pory się zastanawiam , za co ludzie ją tak uwielbiają i chwalą :roll: skórka twarda , paluch zabandażowany bo nóż mi z niej wyskoczył :( miąższ kruchutki , suchy i smak taki nijaki , może zmienię zdanie jak z niej coś zrobię , na surowo dla mnie jest bleee .
Z krzaka zebrałam 5 sztuk
Obrazek
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeszcze raz zapytam: czy ktoś ma doświadczenie z kiełkowaniem dyni makaronowej warszawskiej? Bo mam 20 nasion i jeśli faktycznie tak słabo wschodzi to muszę poszukać jeszcze.
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Siałam dynię makaronową Pyzę. Wzeszło 3 z 6 nasion. Ma krzaczku było po kilka owoców /5-6/. :lol: Okazała się kulinarnym hitem roku 2013. ;:108
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

3/6 to nie tak źle, ale przeczytałam o tej warszawskiej, że niby 1 na 10 nasion wschodzi i coś mało jak dla mnie, bo z paczki by były 2 roślinki tylko.

A robiłaś tą dynię może z sosami do makaronu, bo podobno tak jest bardzo smaczna?
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Ja siałam do doniczek . Wschodziły dość szybko. Po 15 maja wysadzałam już z liściem właściwym na działkę. Jeśli Ci nie wykiełkują to zdążysz dokupić nasion.
Mnie najbardziej smakowała ugotowana w całości , a następnie polana albo zasmażona z masłem i tartą bułką- jak fasolka.Córka zapiekała z przyprawami i jakimś serem.Myślę, że z sosami do makaronu też będzie dobra. Córka musiała cztery razy powtarzać znajomemu, że ten makaron to dynia. :wit
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hahaha :D No też planuję je z rozsady sadzić, ale kupiłam ostatnie opakowanie nasion tej dyni. Ciekawe co na wiosnę przywiozą :D
Oj ja fasolkę z masłem i bułką tartą też uwielbiam. Coś czuję, że ta dynia może być rewelacyjna. Zapiekanki, sosy, ciekawe czy do zupy zamiast makaronu będzie dobra :D

Edycja:
A napiszcie jeszcze, bo wiem, że część z was kontroluje zapylanie dyniowatych. Wiem, że Błażej używa do ochrony kwiatów pończoch. A może macie jakieś inne sposoby? Ja się zastanawiałam nad papierowymi torebkami. Zapylacie kwiaty pędzelkiem czy inaczej?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Papierowe torebki są za twarde i trudno uzyskać szczelność a łatwo złamać łodyżkę kwiatka.

Ja żeńskim kwiatkom pączek obwiązuję cienkim sznurkiem, następnego dnia urywam kwiatek męski, obrywam mu płatki, pomimziolę :) słupek żeńskiego i z powrotem zbieram szczelnie płatki i związuję sznurkiem, jak płatki zaschną i widać, że dyńka zaczyna rosnąć, przewiązuję ten sznurek luźno na ogonek i w ten sposób mam zaznaczony owoc. Potem przy zbiorach wiem które dyńki są nasienne.

Nie słyszałam o tym, żeby dynia makaronowa miała zawsze kiepskie wschody. Może autorka bloga trafiła na starą partię nasion. Nie jestem fanką takich dyń, uprawiałam chyba tylko raz, wschody były normalne z tego co pamiętam.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zamiast sznurka czy nitki można zrobić To zwykłą gumką recepturką :wink:
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i oczywiście obserwujemy dany kwiate :wink: dzień przed otwarciem związujemy go gumką. Zapylamy go jak najwcześniej rano zrywając męski(który też jest związany) bo co To za zapylanie kontrolowane jak jakiś owad przeniesie pyłek z innego kwiata na ten męski :D obrywamy płatki i smyramy w żeńskim po czym znów go zamykamy i związujemy gumką. W zależności od pogody jaka jest zapylenie przebiega szybciej lub wolniej. W zasadzie lepiej zostawić do następnego dnia :D
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aria, Błażej dziękuję. To z nitką fajne, bo od razu wiadomo z czego zbierać nasiona.

Te nasiona makaronowej co kupiłam ważność mają do 2015 roku, ale pakowane w 2010. Jeśli znajdę to dokupię jeszcze paczkę świeższych.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alyaa, spokojnie, nasiona dyń bardzo długo zachowują zdolność kiełkowania ok. 10 lat. Makaronowych są ogólnodostępne, wiosną jak będziesz robić rozsadę, to zobaczysz, może wszystkie wykiełkują i będziesz mieć problem z nadmiarem sadzonek, tym bardziej, że nie wiesz czy zasmakujesz w makaronach. Ja się już kilka razy napaliłam na jakąś odmianę i potem żałowałam, że tyle jej nasadziłam ;:130 Mamy różne gusta i potrzeby.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak mi nie zasmakuje to rozdam :D Ale chcę najpierw połowę nasion skiełkować.
W tym roku miałam patisona żółtego bardzo dyniowatego - zasmakował mi wyjątkowo, ale obrodził słabiej niż zielone. Aż mi smutno, że już tylko 2 zostały. Ale to chyba znak, że dynie mi przypadną do gustu. Tej makaronowej jestem bardzo ciekawa. Uwielbiam sosy pomidorowe z makaronem (robię je z warzyw z własnego ogrodu). Może ta dynia będzie dobra do nich.
Jeszcze muszę poszukać jakiejś niesłodkiej, takiej do pieczenia z bułką tartą na masełku.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Jak tam ludziska, planujecie już jakie odmiany dyń w roku 2014 pasadzicie?
Miałam w tym roku:
- Ambar
- Sibley
- Muscate de Provence
- Lunga di napoli
- Sweet Meat
Ambar i Sibley - fajne bo poręczne takie na raz (no góra na dwa dania) mają suchy miąższ. Muscat ... ma mokry miąższ, w zupie puszcza dużo soku tak, że musiałam odlewać żeby zupka była gęsta :) Sweet Meat ma fajne duże i grube pestki, z dyń robiłam na razie tylko zupki bo bardzo nam smakują.
W 2014 chcę inne wypróbować min. Sweet Dumpling, Triamble, Kakai, Delicata i jeszcze inne. Tyle ich kusi a ogródek nie z gumy.. :(
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dla mnie jeszcze za wcześnie na plany dyniowatych. Wszystko wyjaśni się jakoś za miesiąc gdy będę miał fizycznie nasionka z akcji :D Może jeszcze z jakimiś dobrymi ludźmi się czymś wymienię także na razie czekam :wink: Jedno co wiem pewne To Atlantic giant i hokkaido
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie będzie na pewno Hokkaido, Green i Golden Delicious, Burgess Buttercup, Lakota, Sweet Dumpling i krzyżówka Chestnut x Golden Delicious. Trochę sama zapylałam, zobaczę czy dyńki powtórzą cechy.
Jeszcze mam parę wolnych miejscówek i chętnie poznam Wasze typy :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”