No wiecie co, super pomysł!!!
Dzięki Matt55, dzięki Monia, dzięki Iga!
Tylko teraz się tak zastanawiam, czy nie głupio to będzie wyglądało, gdy zza tego gazonu będzie wystawał mały iglaczek? W sumie tuje szybko rosną...ale tak jeszcze mi coś wpadło do głowy! z jednej i drugiej strony dam tych gazonów (czyli z przodu tujki i z tyłu) a w środku będą tujki kolumnowe - szmaragdy. Pomyślałam sobie, że i z jednej strony będzie ozdobnie i z drugiej (w zależności z której strony będzie się stało) nie wiem czy mnie ktoś zrozumiał

Tylko jeszcze mam dylemat...kolejny zresztą

wybrałam miskanta, który chciałabym posadzić na przemian z tymi szmaragdami - to odmiana Lenda, to mieszaniec, który się podobno nie rozłazi, rośnie w kępkach, no ale nie wiem, jak to szybko rośnie? Czy jeżeli posadzę na wiosnę taką małą 20 cm sadzonkę dajmy na to, to czy przez lato mi to urośnie takie na 1,5-2 metry? Kurcze, a może zrobić taką ścianę z samych miskantów (tylko takich wyższych-osiągających 2-3 metry) i na ich tle na dole te gazony? Omatko, ja chyba zwariuję

hehe
....a obok skalniaczka - w sumie to mini skalniaczka, który mam, będzie małe oczko...takie tam tylko dla ozdoby:) Chciałabym zrobić takie oczko, żeby móc przełożyć przez niego mostek jakiś drewniany....Tylko zastanawiam się namiętnie....bo tak..kupić gotową formę do oczka taką ok. 4m x 2,5m to wyjdzie chyba drogo, a z drugiej strony wykopać dół, wyłożyć folią, może taniej, ale nie wiem czy ta folia nie podziurawi się....no i właśnie się zastanawiam....No ale zboczyłam z aktualnego tematu.

A co do tych roślinek, które miałyby rosnąć w gazonach, to pelargonie na pewno, tyle, że chciałabym też dać jakieś bylinki, ażeby ich nie wykopywać na zimę...Kochani, jakie mogłyby zimować nie ocieplone w tych gazonach? Czy hosty i żurawki dadzą radę, a może jeszcze jakieś byliny? Oooo trzmielina podoła? Z hostami nic na zimę nie robię, natomiast żurawki (mam je dopiero od tego roku) się jakoś okrywa?
Monia, co do róży pnącej, to popytałam na FO, forumowicze poradzili mi 3 odmiany, mam je zapisane w domu na kompie, jak nie zapomnę to napiszę. Całuski dla wszystkich