Agnieszko wpadłam z rewizytą, podziwiam kolekcję crassul
Moje doniczkowe - sucholubki i inne :)
- hanka101
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2013, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje doniczkowe - sucholubki i inne :)
Agnieszko wpadłam z rewizytą, podziwiam kolekcję crassul
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam na dłuższy pobyt
Wiesz, gdyby nie ten hobbit to moje też by były maluszki, także jestem ogromnie Ci wdzięczna 
- hanka101

Agnieszko bo się
Naprawdę się cieszę, że trafił w dobre, zielone ręce
Gdyby nie Ty pewnie zaliczył by podróż w jedną stroną na kompostownik, bo parapety niestety nie z gumy i musiałam wydać rośliny, których miałam po kilka doniczek
Swoją drogę może jakaś fotka
Bom ciekawa jak teraz się prezentuje 
Naprawdę się cieszę, że trafił w dobre, zielone ręce
Swoją drogę może jakaś fotka
Wiele się nie zmienił ;) Wycięłam mu jedną małą czy dwie gałązki, dużo to on nie urósł - jest na pierwszej stronie ;)
- hanka101

Ano jest, przeoczyłam go w gąszczu roślin Twych
No nawet moja mama się do niego przekonała
Stwierdziła, że na parapecie to powinnny zostać właśnie on, ten duży beniaminek i jeszcze jeden (którego tu nie pokazywałam na razie
A jak przyszedł to się śmiała co to takiego i po co mi to to
A jak przyszedł to się śmiała co to takiego i po co mi to to
- hanka101

za to moja Kochana Mama była bardzo zadowolona, że hobbit idzie w świat
Przypominam o poprawnej pisowni, zdania zaczynamy wielką literą.../Iwona
Zastanawiam się w jakie domki zaopatrzyć haworthie - mogą mieć trochę luzu czy raczej niezbyt jak grubosze? Takie 10cm średnicy nie będą za duże? 
A hoja australis - mam 3 szczepki długości po niecałe 20cm już z korzonkami i nie wiem co z nimi zrobić - troszke "szczypie" się z brakiem miejsca to będzie aż tak źle jak posadze te 3 razem ? ;)
A hoja australis - mam 3 szczepki długości po niecałe 20cm już z korzonkami i nie wiem co z nimi zrobić - troszke "szczypie" się z brakiem miejsca to będzie aż tak źle jak posadze te 3 razem ? ;)
- hanka101

Nie wiem Agnieszko czy to dobre podejście, ale ja zawsze rośliny tej same odmiany (dotyczy także hoi) sadzę do jednej doniczki
Dzięki za radę
To im później zafunduję dużą drabinkę i będę miała gąszcz jak mi nie padną 
eden z moich trzech storczyków szaleje
Kwitł na dwóch pędach jednocześnie nieprzerwanie od stycznia do połowy sierpnia - dolne kwiaty powoli przekwitały a pęd na końcu rozwijał się ponownie. A teraz skubanioec znowu puszcza pędzik
Kwiaty miał duże - ponad 10cm średnicy, białe z żółtym środkiem ;) Tylko przy tym ostatnim kwitnieniu trochę mi podupadł na zdrowiu, za długo jak na niego chyba było 
eden z moich trzech storczyków szaleje
Fotek nie ma, ale będą - jak zakwitnie. No może wcześniej trochę - jak już będzie miał jakieś pączki. Teraz ciut malutki, a nie umiem moim aparatem zrobić dobrego zdjęcia z bliska ;)
Mam jeszcze dwa Phalenopsisy które mają pędy kwiatowe, ale one będą mieć mniejsze kwiaty ;)
No i jest jeszcze Dendrobium nobile, które obecnie ma dwa odrosty - jednemu wybijają się pączki z łodygi, a druga jeszcze malutka, jakieć 5cm ma ;)
Mam jeszcze dwa Phalenopsisy które mają pędy kwiatowe, ale one będą mieć mniejsze kwiaty ;)
No i jest jeszcze Dendrobium nobile, które obecnie ma dwa odrosty - jednemu wybijają się pączki z łodygi, a druga jeszcze malutka, jakieć 5cm ma ;)
- hanka101

Co ja czytam
Te co napisałam to mają po hmm 2-3 lata i to prezenty od mojego M, dendrobium od mamy
A sucholubkami tak poważniej zaczęłam się interesować jakoś w tym roku na przedwiośniu
Bardzo lubię storczyki, znaczy jak pięknie kwitną, ale sucholubki górą i zakupów storczykowych raczej nie planuję ;)
Bardzo lubię storczyki, znaczy jak pięknie kwitną, ale sucholubki górą i zakupów storczykowych raczej nie planuję ;)