Moja nieuleczalna choroba:)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2012, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja nieuleczalna choroba:)

Post »

Henryku nawet nie wiesz ile radości mi sprawiłes pojawiając się u mnie :D
Zapraszam kiedy tylko zechcesz,ja z kolei podziwiam Twoją wielka milość do kaktusów i sukulentów,mam co prawda kilka(naście)przedstawicieli tych gatunków ale coś marnie się z nimi dogaduję,lepiej mi idzie z tarasowymi
Masz rację z tymi pokrewnymi duszami,poznalam tu wiele osób.których w sumie nie widziałam jeszcze "naocznie",a czuję z nimi jakąś szczególną więź ;:168 ,to bardzo miłe uczucie

Okno ... :lol: no fakt,kto tylko widzi moje oka pyta sie, czy ja przez nie jeszcze coś widzę,ciekawe czemu :?: A ja chcę więcej i więcej i....tylko właśnie ach ten brak miejsca,ale mąż obiecał ,że od wiosny twardo bierzemy się za budowę oranżerii,takiej niewielkiej ale jednak :tan
Wielkie dzięki za okreslenie nazwy tego kaktusa,nie miałam pojęcia jaką ma nazwę,kupiłam go kiedyś na all bez nazwy,przez pierwszy rok w ogóle nie rósł,dopiero tego lata podrósł ,jak został wyeksmitowany pod chmurkę,nie mam pojęcia jak go doprowadzic do kwitnięcia,byłabym wdzięczna za Twe cenne rady ;:180
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo się cieszę, że rychło znaleźliśmy wspólny język. :)
Popisuję tu i ówdzie po wątkach z zielonymi jako (pożal się Boże) specjalista od kaktusów. Bo zajmując się nimi przeszło 30 lat coś o nich wiem... Oczywiście Ty również na mnie możesz liczyć.
Wielkie dzięki za okreslenie nazwy tego kaktusa,nie miałam pojęcia jaką ma nazwę,kupiłam go kiedyś na all bez nazwy,przez pierwszy rok w ogóle nie rósł,dopiero tego lata podrósł ,jak został wyeksmitowany pod chmurkę,nie mam pojęcia jak go doprowadzic do kwitnięcia,byłabym wdzięczna za Twe cenne rady ;:180
Ooo, to prawdziwy rarytas. I niełatwo go będzie skłonić do kwitnienia na parapecie okiennym. Ale coś piszesz, że może będziesz miała lepsze warunki...
Nie potrzeba mu specjalnych wygód - ot, tylko dużo rozproszonego światła cały rok, przepuszczalnego podłoża aby nie przelać bo tego nie lubi (to epifit) oraz względnie chłodnego ale nie zimnego pomieszczenia w zimie. No i w okresie wzrostu dużo pożywki bo to duża eskpansywna roślina. Ale przede wszystki potrzebuje dużo czasu - bo kwitnie dopiero na 3-4 letnich pędach. Ale jeśli już zakwitnie... Już pisałem, absolutna rewelacja. Mam zdjęcia kwiatów, jeśli chcesz to pisz na pw to tam je pokażę. :wink:

Szczerze życzę, aby marzenia o oranżerii się spełniły - dopiero wtedy można coś naprawdę ciekawego wyhodować. :uszy
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku wielkie Dzięki za odpowiedź i... nie doceniasz sam siebie,swoich wiadomości :?

Z tego co piszesz o spełniam wszystkie jego wymagania :heja ,ale do kwitnięcia to rzeczywiście jeszcze długa droga :(

Znalazłam zdjęcia tego kaktusika w necie-cudny,musze dołożyc wszelkich staran aby zakwitł ;:224
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Iza, wpadła z rewizytą i szczęka mi opadła na widok twoich kwiatków ;:oj zwłaszcza klonik, ten na zdjęciu z synem i zadoniczkowany parapet mnie powaliły ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Iza parapecik I Liga, nie tylko kuchenna ;:215 .
Widzę, że kuchenne zapaszki żadnej krzywdy mieszkańcom parapetów nie robią :lol:
Zapragnęłam mieć tamarillo ;:219 . Wiesz może czy da się go z pesteczki wyhodować?
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Okienko rewelacja ;:215 Dla prawdziwego kwiatomaniaka taki widok to miód na serce ;:303
Bardzo spodobało mi się anturium ;:138 i do tego jeszcze ta jego nazwa ... uwielbiam likier amaretto. :heja
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ojej ;:oj , a z czego jest Twój parapet?, chyba z gumy ;:oj , pięknie to wszystko wygląda ;:138
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

izabela14 pisze: a o moje okno kuchenne ;:306 Obrazek Obrazek
o kurcze, okno...cudowne, do tego z dodatkową półka w połowie wysokości...i kwietnik i przy suficie podwieszone, eh żebym ja miała tyle miejsca
izabela14 pisze:ale mąż obiecał ,że od wiosny twardo bierzemy się za budowę oranżerii,takiej niewielkiej ale jednak :tan
i jeszcze taki mąż chętny do pomocy w rozwoju zapędów roślinnych ;:138

ja proszę o indywidualne zdjęcia sukulentów i kaktusów ;:224
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

O...!Izuniu tak się cieszę że znalazłam twój wątek -na hibiskusy zachorowałam dopiero tej jesieni więcc jeszcze wszystko przede mną ;:oj Będę u ciebie częstym gościem!

:wit Bejka
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tesiu,Kasiu i Bejko witajcie i mnie ;:196 ,zapraszam jak najczęsciej
Kasiu tamarillo można rozmnażać z pestek ,z tym że nie wiem jak szybko potem kwitną i owocują,mam zamiar na wiosnę porobić troszkę sadzonek,więc jak coś to się przypomnij na wiosnę :D
Bejko masz rację-jeszcze wszystko przed Tobą :lol: ,kocham te kwiaty ale nie mogę powiedzieć,że są bezproblemowe,szczególnie dużo kłopotu przysparzają mi właśnie w takim zimowym okresie.Jakoś lepiej sobie radzę ze starymi ,sprawdzonymi odmianami.
A teraz te moje kaktuso-sukulenty---wybaczcie brak nazw,po prostu nie znam
Henryku najpierw to moje chore coś ;:174 Obrazek Obrazek a teraz reszta--grubosze Obrazek Obrazek pitahaja Obrazek moja najstarsza plumeria teraz łysa Obrazek kosz epiphyllum Obrazekkącik w kuchni :lol: Obrazek
Na dzisiaj tyle ,resztę pozostawiam na "zaś" :lol:
poszukuję ,sprzedam
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku najpierw to moje chore coś :(
Przykro mi - roślina jest nie do uratowania. :(

Natomiast grubosze i reszta pokazanych dziś roślin wygladają naprawdę dobrze. ;:333

Kosz z epikaktusami bardzo dekoracyjny. Rozumiem, że przez cały sezon wisi na powierzu. Jeśli tak to w następnym roku część roślin powinno zakwitnąć pod warunkiem, że będą zimowane względnie chłodno tzn. ok. 14-16 stopni i tylko sporadycznie podlewane. ;:132
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to się napatrzyłam ;:oj
Iza takie okno to ja bym chciała, ale by mnie z domu nigdzie nie wypuścili :;230
bo kto by to podlewał :?:
Pewnie musisz się dobrze nagimnastykować, żeby wszystko podlać ;:224
i czego u Ciebie nie ma :?: chyba łatwiej będzie wyliczyć :;230 przy tej ilości
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
izabela14
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko witaj w moich progach :wit
No tak z podlewaniem jest pewien problem ;:131 ,szczególnie na tych wyższych półkach :lol:
I o wyjazdach w okresie wakacyjnym, na dłuższy czas muszę zapomnieć,bo nikt nie chce na dłużej zająć się moimi roślinam,i bo boją się ,że nie podołają :?

Dużo roślin jest jeszcze zapisanych w zeszyciku chciejstw ;:306

Henryku no to sie zasmuciłam,dobrze,że pobrałam od niego szczepkę przed tym zanim go przesadziłam :(
Kosz w sezonie jest schowany ale epipki rosna pod czereśnią :D
poszukuję ,sprzedam
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

I kolejny raz mnie zaskoczyłaś ;:oj roślina z pierwszego zdjęcia jest super ;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

izabela14 napisał(a):
Kosz w sezonie jest schowany ale epipki rosna pod czereśnią :)
Doskonale - epies lubią światło rozproszone a nie pełne nasłonecznienie. To stanowisko jest dla nich idealne. ;:333

Tyle, że akurat u mnie mają to co mogą mieć i protestów też nie słyszę. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”