Ogród drugi...na odległość
Re: Ogród drugi...na odległość
Ostatni post prawie rok temu
Mam nadzieję, że w tym roku nie przegapię wiosny;-) Pozdrawiam wszystkich znajomych? Zabraliście się już do dzieła?
- Kochammmkwiaty
- 1000p

- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj,
Czekam na zdjęcia - pewnie wszystko bardziej się rozrosło jak rok temu
Czekam na zdjęcia - pewnie wszystko bardziej się rozrosło jak rok temu
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Witaj Kochammmkwiaty !
Obiecane zdjęcia -wybrane z forsycją w roli głównej. Dużo pracy po zimie. Przycinanie, wygrabianie itp. Sami pewnie to znacie.
Bukszpan jest znacznych rozmiarów. Zastanawiam się nad kształtem. Na okrągło? czy na żywopłot?
Wokół altanki szaro i bez wiosennej zieleni. Trawnik do wyczesania i nawożenia. Jest co robić;-)

Obiecane zdjęcia -wybrane z forsycją w roli głównej. Dużo pracy po zimie. Przycinanie, wygrabianie itp. Sami pewnie to znacie.
Bukszpan jest znacznych rozmiarów. Zastanawiam się nad kształtem. Na okrągło? czy na żywopłot?
Wokół altanki szaro i bez wiosennej zieleni. Trawnik do wyczesania i nawożenia. Jest co robić;-)

Jeszcze zdjęcia z nowej rabaty. Mam świadomość, że ciągle jest niedoskonała i "zimna" lub pusta. Staram się jednak nie przesadzić z nadmiarem roślin (co zawsze robiłam) bo później jest problem w drugą stronę. Tutaj muszę wybierać dodatkowo to co wytrwa w pełnym słońcu bez dozoru. Bez lilak zdążył się ususzyć. Jak również sadzonka winobluszczu trójklapowego - na betonowy płot.
A teraz to co kwitnie + bukszpany z których zamierzam zrobić zgrabne kule.
A teraz to co kwitnie + bukszpany z których zamierzam zrobić zgrabne kule.

Piękne te forsycje, u mnie na osiedlu już zrzucają kwiaty i tworzą liście. Ale takie słoneczne przywitanie wiosny to ich wielka zasługa
Jeśli chodzi o bukszpan to ja jestem zdecydowanie za kulistymi kształtami!

Jeśli chodzi o bukszpan to ja jestem zdecydowanie za kulistymi kształtami!
Zapraszam do mojego małego ogródeczka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54292" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54292" onclick="window.open(this.href);return false;
Lucy 36! Dzisiaj na szybko "obciachałam" bukszpan. Daleko mu do kulki ale faktem, że kształt przybrał obły. Forsycją też się ukróciło, ale tylko troszkę bo na dłużej zabrakło czasu. U mnie też już przekwitają.
Posadziłam na nowej rabacie srebrnego świerka, żeby ją dumnie reprezentował.
Zdjęć niestety brak.
Posadziłam na nowej rabacie srebrnego świerka, żeby ją dumnie reprezentował.
Zdjęć niestety brak.
Szykuję się na świętowanie 1 Maja - pracą. Ciekawe tylko jakie plany będzie miała natura na ten dzień.
Potem obiecane zdjęcie bukszpanów "na okrągło" ... no to może za dużo powiedziane - na obło, w każdym razie zaokrąglony. Jeden z nich jest naprawdę wiekowy myślę, że ma w granicach 25 lat bo dostałam całkiem dużą sadzonkę a tutaj też jest już długo.
Z planów:
- zrobienie z byłego trawnika, który zmieniał się w chwastowisko - coś na wzór pierwowzoru
,
- przycięcie tego co się jeszcze da;
- odkurzenie altanki,
- wydarcie chwastów - tam gdzie się da;-)
- grill ( zależny od pogody w sumie tak jak i cała reszta...
itp, itd.
Czy to jest w ogóle możliwe?
Potem obiecane zdjęcie bukszpanów "na okrągło" ... no to może za dużo powiedziane - na obło, w każdym razie zaokrąglony. Jeden z nich jest naprawdę wiekowy myślę, że ma w granicach 25 lat bo dostałam całkiem dużą sadzonkę a tutaj też jest już długo.
Z planów:
- zrobienie z byłego trawnika, który zmieniał się w chwastowisko - coś na wzór pierwowzoru
- przycięcie tego co się jeszcze da;
- odkurzenie altanki,
- wydarcie chwastów - tam gdzie się da;-)
- grill ( zależny od pogody w sumie tak jak i cała reszta...
itp, itd.
Czy to jest w ogóle możliwe?
Bukszpan faktycznie wielgaśny.
U mnie malutkie sadzonki, z których planuję mini żywopłotek przy granicach rabatek.
U mnie malutkie sadzonki, z których planuję mini żywopłotek przy granicach rabatek.
To dobry pomysł. Bukszpan jest bardzo wdzięczną, ciągle zieloną rośliną, łatwo się tnie i ma dużo odrostów.Dorfi pisze:Bukszpan faktycznie wielgaśny.
Zapowiadam jutrzejszą fotorelację. Porobiłam trochę fotek. Kwitnie Tamaryszek
I jak tu nie zakochać się w maju?!
I jak tu nie zakochać się w maju?!