Wiklinowy balkon Lilaska
Re: Wiklinowy balkon Lilaska
Sielanka... Stoliczek aż zachęca, żeby przy nim posiedzieć i wypić tą kawkę... nie mówiąc już o zjedzeniu ciacha 

- kwiaciara
- 200p
- Od: 28 wrz 2011, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ho ho Lilka zaprasza na ciasteczko

To był wspaniały weekend majowy, tyle się działo. Odwiedziła mnie moja siostra, którą wkręciłam w tematy roślinne, a w szczególności w bonsai ;) Tak, tak wkręciłam się w temat. Dużo się na ten temat naczytałam, o możliwościach tworzenia bonsai, a także ich pozyskiwania i formowania. Obok mojego bloku jest centrum ogrodnicze, a tam, jak malowanie dużo maleńkich sadzonek drzewek, z których można pozyskac bonsai. Na szczęście jeszcze jest wiosna, wprawdzie jest już trochę późna, ale liczę, że wszystko się przyjmie.
Na początek pokażę nasze zdobycze, troszkę zmodyfikowane:
Sosenki rumelijskie

Jałowce

To jest najpiękniejsze z okazów...szkoda, że nie moje ;(

Tutaj została mi doniczka, więc zrobiłam z niej użytek na phlox'a

Balkon w modyfikacji, u góry pojawiły się pelargonie zwisłe i begonie

Drugi skalniak i niecierpek, nie wiem jaka to odmiana dokładnie

Tutaj szczawik, który kupiłam w casto, ten czterolistny, śmieszne rośliny bo najpierw wyrastają łodyżki z kwiatem a dopiero potem liście, pierwszy raz coś takiego widzę. Pytanie do znawców, czy je trzeba podpierać jakoś, bo takie nachylone są?...

I sundaville... chyba jej dobrze, za Waszą radą kratkę odsunęłam od ściany na jakieś 8 cm i widać, że jej się to podoba ;)

Nowy nabytek Soleirolia soleiroli. Jest cudowna, idealnie zdobi stół

I tu mam zapytanie czy powiecie mi co to za roślina? Szczepki zdobyłam przypadkiem i ta ledwo się ukorzeniła a już mi kwitnie i nie wiem jak ją nazywać... Te ciapki na liściach to dlatego, że ona stała w miejscu gdzie malarze malowali ściany i oczywiście nikomu nie chcieło sie jej sprzątnąć, ja chciałam to wyczyścić jak się ukorzeni porządnie.

Na początek pokażę nasze zdobycze, troszkę zmodyfikowane:
Sosenki rumelijskie

Jałowce

To jest najpiękniejsze z okazów...szkoda, że nie moje ;(

Tutaj została mi doniczka, więc zrobiłam z niej użytek na phlox'a

Balkon w modyfikacji, u góry pojawiły się pelargonie zwisłe i begonie

Drugi skalniak i niecierpek, nie wiem jaka to odmiana dokładnie

Tutaj szczawik, który kupiłam w casto, ten czterolistny, śmieszne rośliny bo najpierw wyrastają łodyżki z kwiatem a dopiero potem liście, pierwszy raz coś takiego widzę. Pytanie do znawców, czy je trzeba podpierać jakoś, bo takie nachylone są?...

I sundaville... chyba jej dobrze, za Waszą radą kratkę odsunęłam od ściany na jakieś 8 cm i widać, że jej się to podoba ;)

Nowy nabytek Soleirolia soleiroli. Jest cudowna, idealnie zdobi stół

I tu mam zapytanie czy powiecie mi co to za roślina? Szczepki zdobyłam przypadkiem i ta ledwo się ukorzeniła a już mi kwitnie i nie wiem jak ją nazywać... Te ciapki na liściach to dlatego, że ona stała w miejscu gdzie malarze malowali ściany i oczywiście nikomu nie chcieło sie jej sprzątnąć, ja chciałam to wyczyścić jak się ukorzeni porządnie.

Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Mój wiklinowy balkon
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetne te bonsai
A z niecierpka zbieraj nasionka(tylko ostrożnie,bo ''strzelają'').Będziesz mogła posiać sobie za rok.Fajne ma listki
Skalniaczki tez cudne.
Szczawików nie podpieraj
,one tak się zwieszają z doniczki.
Sandavilla cudo
,mam nadzieję,że moja też zakwitnie
A te szczepki to kalanchoe

A z niecierpka zbieraj nasionka(tylko ostrożnie,bo ''strzelają'').Będziesz mogła posiać sobie za rok.Fajne ma listki

Skalniaczki tez cudne.
Szczawików nie podpieraj

Sandavilla cudo

A te szczepki to kalanchoe

-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
Re: Wiklinowy balkon Lilaska - update (bonsai?)
Lilasku fanatasyczny klimacik zrobiłaś na swoim balkonie - lubię to! ;)
Bonsai świetne, mój M poluje właśnie na takie iglaczki, ale tu nie ma takiego wyboru jak w PL. Muszę mu koniecznie pokazać Twoje.
A Soleirolia jest śliczniasta, szczególnie na tej srebrnej podstawce
Bonsai świetne, mój M poluje właśnie na takie iglaczki, ale tu nie ma takiego wyboru jak w PL. Muszę mu koniecznie pokazać Twoje.
A Soleirolia jest śliczniasta, szczególnie na tej srebrnej podstawce

Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Podziwiam pracę nad bonsai. Roślinki ciekawy wygląd mają
Balkon coraz piękniejszy, a roślinki kwitnące to chyba kalanchoe jest.

Balkon coraz piękniejszy, a roślinki kwitnące to chyba kalanchoe jest.
- kwiaciara
- 200p
- Od: 28 wrz 2011, o 00:20
Cudowne kolejne zmiany 

- __asiulka__
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 21:45
lilasek - jestem zachwycona Twoim balkonem. Będę się nim inspirować - jeżeli nie masz nic przeciwko 
Zazdroszczę pomysłowości z tym stolikiem - zuch dziewczyna z Ciebie
Pozdrawiam i jeszcze nie raz zajrzę podpatrzeć co tworzysz

Zazdroszczę pomysłowości z tym stolikiem - zuch dziewczyna z Ciebie

Pozdrawiam i jeszcze nie raz zajrzę podpatrzeć co tworzysz

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Super bonsai! Też sobie zrobiłam ale na działce z zaniedbanego iglaczka
Balkonik wyglada super, ja czekam na ostatnie kwiatki

Balkonik wyglada super, ja czekam na ostatnie kwiatki

Re: Wiklinowy balkon Lilaska - update (bonsai?) str. 6
Dziękuję za wszystkie miłe opinie, staram się jak mogę i kurcze końca nie widać ;) Ryję w tym balkonie jak kret, ale wkurza mnie jak pogoda nie pozwala na modyfikacje. Już od dawna planowałam zrobić półeczki na moje bonsai balkonowe, tylko nie wiedziałam jak się do tego zabrać przy tej styropianowej ścianie... ale problem rozwiazałam i to dzięki __asiulce__ hehehe pewnie nieświadomie to z jej strony wyszło. Napisała, na początku swojego wątku, że jej mąż zastosował do ściany styropianowej kołki ślimaki, w które można łatwo wkręcić zwykłe wkręty. Poczytałam o nich i dowiedziałam się że max obciażenie do 5 kg, to cabas swoje doniczki zważyłam i się okazało, że maja po 3 kg. Resztę widać... Łatwo pięknie i przyjemnie, bez wiercenia dziur ;) Są na końcu ;)

Dokupiłam surfinię, a dzisiaj bakopę, bo mi idealnie pasowała w ten wiklinowy kwietnik, który zacharapciłam od ojca (oczywiście nie używał go) ;)Oczywiście wyrzut Romana....

Wczoraj tez ze wsi przytaszczyłam kamienie, które własnoręcznie chodząc po polach znosiłam do swojego skalniaka, będą jeszcze w podstawówce ;) Ułożyłam je tak żeby jakoś zamykały ten fragment. Po prawej zaraz za krzesłem ukorzenia się winobluszcz trójklapowy, czytałam, że trudno się ukorzenia, ale zobaczymy, obok mojej pracy jest cały dom tym porośnięty, chciałabym mieć to na suficie, na który w swoim czasie przymocuję takie kratki, bo wkurza mnie taki goły, odrapany...

I tu jeszcze rzut okiem na nowe nabytki, właśnie przesadziłam bazylie do tej fikusnej doniczki na zioła, kupiłam goździk, bo pieknie pachnie i fajnie sobie wygląda... Niebawem mi zakwitnie lawenda....

Przepraszam za jakość fotek, ale jak je robiłam była już 21

Dokupiłam surfinię, a dzisiaj bakopę, bo mi idealnie pasowała w ten wiklinowy kwietnik, który zacharapciłam od ojca (oczywiście nie używał go) ;)Oczywiście wyrzut Romana....

Wczoraj tez ze wsi przytaszczyłam kamienie, które własnoręcznie chodząc po polach znosiłam do swojego skalniaka, będą jeszcze w podstawówce ;) Ułożyłam je tak żeby jakoś zamykały ten fragment. Po prawej zaraz za krzesłem ukorzenia się winobluszcz trójklapowy, czytałam, że trudno się ukorzenia, ale zobaczymy, obok mojej pracy jest cały dom tym porośnięty, chciałabym mieć to na suficie, na który w swoim czasie przymocuję takie kratki, bo wkurza mnie taki goły, odrapany...

I tu jeszcze rzut okiem na nowe nabytki, właśnie przesadziłam bazylie do tej fikusnej doniczki na zioła, kupiłam goździk, bo pieknie pachnie i fajnie sobie wygląda... Niebawem mi zakwitnie lawenda....

Przepraszam za jakość fotek, ale jak je robiłam była już 21

Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Mój wiklinowy balkon
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Re: Wiklinowy balkon Lilaska - update (nowe półeczki) str. 7

Piękny, pierwsze zdjęcie bardzo klimatyczne. Dobra robota, chętnie bym posiedział na takim balkonie 

Ciaśniej i piękniej, a nie obawiasz się,że jak przyjdzie duży wiatr to twoje bonsaje zlecą z półek?Może je czymś zabezpiecz jeszcze?
- __asiulka__
- 200p
- Od: 3 maja 2012, o 21:45
Cieszę się, że mogłam pomóc
nieświadomie zresztą
Pięknie wygląda Twój balkon. Tę ścianą z bonsai jestem zachwycona, półeczki ekstra, ekstra drzewka i doniczki - ogólnie rewelacyjnie
Jak tak patrzę, na Twój balkon to się przekonuję o tym, że i u mnie przydałyby się maty wiklinowe. W sobotę byłam w Praktikerze, miałam je kupić, ale kupiłam tylko dwie piękne, duże donice do kwiatów w salonie i zapomniałam o matach
Świetne masz te parapety, takie szerokie, dają pole do popisu

Pięknie wygląda Twój balkon. Tę ścianą z bonsai jestem zachwycona, półeczki ekstra, ekstra drzewka i doniczki - ogólnie rewelacyjnie

Jak tak patrzę, na Twój balkon to się przekonuję o tym, że i u mnie przydałyby się maty wiklinowe. W sobotę byłam w Praktikerze, miałam je kupić, ale kupiłam tylko dwie piękne, duże donice do kwiatów w salonie i zapomniałam o matach

oj to fakt, ale póki co już kończę z zakupami i tymi półkami ;)jola1313 pisze:Coraz ciaśniej się robi na Twoim balkonie
a to zapraszam na ciachoooo ;)Jakub_ pisze:Piękny, pierwsze zdjęcie bardzo klimatyczne. Dobra robota, chętnie bym posiedział na takim balkonie
już zobaczyłam jak one się trzymają, tego w zielonej doniczce przymocowałam drutem, nawet go tam widać. Myślę, że wiatr tu szkód nie narobi, poza tym u mnie jakoś nie jest specjalnie wietrznie, o dziwo ;)Filigranowa27 pisze:a nie obawiasz się,że jak przyjdzie duży wiatr to twoje bonsaje zlecą z półek?Może je czymś zabezpiecz jeszcze?
Kurcze mam głupia sytuację, nasadziłam jak głupia w jedną z długich skrzynek słoneczników, nie wiem na co liczyłam, chyba że mi nie wzejdą i jak na ironię chyba wzeszły wszystkie, teraz się gnieżdżą i muszę je rozrzedzić, a tak mi szkoda....
a Ty nie wiesz jak ja się cieszę... oszczędziłaś mi tak wiele pracy, ostatnio wiertara by mi rękę wykręciła, lepiej nie mówić...Cieszę się, że mogłam pomóc nieświadomie zresztą
maty są super, tym bardziej że łatwo je przymocować, biorąc pod uwagę teraz te ślimaki to normalnie niesamowite... ja musiałam takie dechy mocować na ścianie a do nich dopiero wiklinę... Ona nadaje klimacik, zresztą co kto lubi..... A parapety to poprosiłam przy remoncie, aby mi założyli właśnie terakotę, zerwali ta paskudną blachę i chwila moment były takie parapety ;) Poproś M, pogadaj może i u was da radę , tym bardziej że można kupić na sztuki...
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Mój wiklinowy balkon