Termin sadzenia cebul tulipanów
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tych wymienionych najrzadziej wykopuje się hiacynty, one nie śpieszą się z rozmnażaniem, więc się nie zagęszczają. Narcyzy, które nazywasz żonkilami, warto porozsadzać, gdy się zagęszczą, bo przestaną kwitnąć. Tulipany warto co roku wykopywać i sadzić je w pojemniczkach, potem można je szybciej wyciągnąć z ziemi, ustawić na kompoście lub w innym miejscu, niech dojrzewają. Do sadzenia tulipanów można używać wszelakich pojemników, nie koniecznie kupować, ważne, żeby miały dziurkowane dno, dobrze też, żeby i boki. Nie warto sadzić w zbyt dużych pojemnikach, bo potem problem z przenoszeniem.
Waleria
Takie wyjęte pojemniki z np.tulipanami dojrzewaja do jesieni na dworze?potem na jesieni jak je sadzic?w tym samym pojemniku?na czym polega dojrzewanie?(nie wiem),czy je podlewać ?dziekuje za rady 
czytajac Wasze posty wnioskuje,ze cebulki trzeba wysuszyc(na słońcu?),potem zaprawic (czym)?i posadzic jesienia,pomysł z pojemnikami podoba mi się

czytajac Wasze posty wnioskuje,ze cebulki trzeba wysuszyc(na słońcu?),potem zaprawic (czym)?i posadzic jesienia,pomysł z pojemnikami podoba mi się

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chodzi o to, żeby liście przekazały wszystko do cebulek, cebulki pokryły się trwałą łuską. Jak z liści zrobią się całkowicie wyschnięte, kruszące się wióry, to wtedy zawartość wysypujesz, i wybierasz cebulki, oddzielając małe od dużych. Najważniejsze w tym jest to oddzielenie, żeby w przyszłym roku mogły swobodnie rosnąć.maggie pisze:Takie wyjęte pojemniki z np.tulipanami dojrzewaja do jesieni na dworze?potem na jesieni jak je sadzic?w tym samym pojemniku?na czym polega dojrzewanie?(nie wiem),czy je podlewać ?dziekuje za rady
Waleria
- qrystyna216
- 50p
- Od: 18 sty 2007, o 21:58
Ja tulipany sadzę w koszyczkach, wtedy nie muszę czekać do czerwca. Już w przyszłym tygodniu wykopię koszyczki /prostokątne/ włożę je do skrzyneczek i postawię w zacienione miejsce.Pod koniec czerwca wyjmuję cebulki i sortuję. Na zwolnionych miejscach posadzę canny.
Tak robię co roku i sprawdza mi się ten sposób.
Tak robię co roku i sprawdza mi się ten sposób.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Co to znaczy "sprawdza mi się ten sposób" qrystyno216?
Po przekwitnięciu powinny być wyłamane czy wycięte przekwitłe pędy kwiatowe tulipanów aby nie dopuścić do wytwarzania
przez te rośliny nasion,gdyż to osłabia bardzo cebule.Okres do uschnięcia liści ,czyli do końca czerwca -początku lipca,cebule wykorzystują na swój przyrost i wzmocnienie co potem ma odzwierciedlenie w jakości i wielkości kwiatów w nastepnym roku.
Jeśli wykopujesz zaraz po przekwitnieniu i pozwalasz prawie natychmiast im zaschnąć- prawdopodobnie każdego roku masz kwiatki a nie kwiaty tulipanów.Czy sie mylę?

Po przekwitnięciu powinny być wyłamane czy wycięte przekwitłe pędy kwiatowe tulipanów aby nie dopuścić do wytwarzania
przez te rośliny nasion,gdyż to osłabia bardzo cebule.Okres do uschnięcia liści ,czyli do końca czerwca -początku lipca,cebule wykorzystują na swój przyrost i wzmocnienie co potem ma odzwierciedlenie w jakości i wielkości kwiatów w nastepnym roku.
Jeśli wykopujesz zaraz po przekwitnieniu i pozwalasz prawie natychmiast im zaschnąć- prawdopodobnie każdego roku masz kwiatki a nie kwiaty tulipanów.Czy sie mylę?

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KaRo mylisz się.KaRo pisze:Jeśli wykopujesz zaraz po przekwitnieniu i pozwalasz prawie natychmiast im zaschnąć- prawdopodobnie każdego roku masz kwiatki a nie kwiaty tulipanów.Czy sie mylę?![]()
Ja również wyciągam koszyki z tulipanami i daję im zaschną w przewiewnym miejscu.
Wcale nie mam kwiatków tylko okazałe kwiaty.
Przynajmniej tak mnie się wydaje,