Mój wiejski bałagan.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój wiejski bałagan.

Post »

Witam wszystkich :wit Weekend już się zaczął ;:138 W tym tygodniu byłam bardzo zajęta, ganiałam i załatwiałam mnóstwo spraw. Tak się cieszę, że w perspektywie wolne dni i oczywiście możliwość odwiedzenia działeczki. No i może w końcu temperatury pozwolą na popracowanie trochę w ogrodzie. Lipy już ścięte i straszą teraz kikutkami

Obrazek

Obrazek

Cebulowe też pomału budzą się z zimowego leniuchowania

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz trochę ciepełka.....i będzie się działo :tan
Na weekend zaplanowałm pielęgnację trawnika po zimie. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli i trawniczek zostanie wyszczotkowany, bo teraz smętnie wygląda po zimie

Obrazek

Pozdrawiam już wiosennie ;:3
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p

Post »

Witajcie :wit

Wysiałam dzisiaj pomidorki koktajlowe i cynie. Kanny pięknie już poszczają liście. Reszta nasionek i bulwy dalii pójdą w maju do gruntu, bo miejsca na parapetach brakuje. Koty już się nauczyły i przestały się interesować doniczkami na parapetach. Przygotowania do wiosny idą pełną parą.

W czasie weekendu wygrabiłam cały trawnik. Ramiona i barki trochę bolą, ale co tam :heja . Jak popatrzyłam na wyczesany trawniczek, to aż serducho radośniej zabiło. Zapowiadają duże ocieplenie, więc wegetacja ruszy na całego.

I parę fotek z zimowego jeszcze ogrodu. Wkrótce te widoczki zastąpią nowe ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale pozdejmowałam już osłony z azalii i hortensji. Wczoraj było tak słonecznie i cieplutko. Tylko porywisty wiatr przypominał, że to jeszcze przedwiośnie.
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p

Post »

Właśnie dostałam informację od Janusza, że wysłał mi paczuszkę z kłączami kann. Ale się cieszę ;:138 . Moje kannowe przedszkole zostanie zasilone nowymi odmianami :heja
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

nowymi i pięknymi :wink: - wszyscy zapaleńcy zaopatrują się u Janusza

Obrazek
Pozdrawiam. Ewa
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zdjęłam okrycia z hortensji i już żałuję :( Pod okryciem zaczęła wegetację a teraz przez te zimne noce młode listki obmarzły :( Wystraszyłam się,ale mam nadzieję,że to obrażenia powierzchowne :roll:
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p

Post »

Też zaczęłam się martwić :roll: . Zdjęłam je wczoraj. Na razie nie było przymrozków. Tylko u mnie problem z tym, że nawet jak zapowiedzą nocny przymrozek, to i tak nie mogę zareagować, bo jestem na działce tylko w weekend. Śledzę pogodę i zapowiadają ciepełko i bez nocnych szaleństw mrozowych, więc może jednak nic im nie będzie,

-- 12 mar 2012, o 18:20 --

Mewciu jak patrzy się na te cudeńka, to mordziak sam się do nich uśmiecha!!! :P Są śliczniutkie ;:63
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

:wit Wpadłam z rewizytą do Ciebie. W moim wątku pytałaś jak długo wschodzą pomidorki, więc uprzejmie donoszę że moje po 5 dniach zaczęły wschodzić.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p

Post »

Marzenko, dziękuje za rewizytę i za podpowiedź ;:180 No to się jeszcze do nich nabiegam :tan A powiedz mi jeszcze, przykrywałaś swoje folią?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mnie wzeszła kobea-siana 19 lutego. Bardzo się ucieszyłam, bo spisałam ją już na straty. U siebie jeszcze nic nie robiłam, bo pogoda nie pozwala, nawet ziemia nie rozmarzła. Kretom to jakoś mało przeszkadza :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p

Post »

Witajcie :wit
Noc bez przymrozków ;:138 Może w weekend uda się już pogrzebać w ziemi. Trochę jestem spokojniejsza, bo bałam się o moje azalie i hortensje, którym w niedzielę ściągnęłam zimowe kubraczki.

-- 13 mar 2012, o 06:58 --

Ewuniu, nie smuć się ;:7 Myślę,że już pogoda pozwoli i będziemy mogły poszaleć przy wiosennych pracach pielęgnacyjno-porządkowych. Zaplanowałam sobie na weekend zrobienie nowej rabaty. Do tej pory ziemia jak skała, nie szło szpadla wbić, ale teraz chyba już się uda zadziałać przy nowej rabatce, na której trawy mają zagrać główną rolę :D
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p

Post »

Dzisiaj biorę się za pikowanie lobelii, a właściwie resztek, które udało mi się ocalić po bandyckim ataku kociambrów :twisted: Pamiętam z tamtego roku, że po pikowaniu zaczęła szybciej rosnąć. Ale jak sobie przypomnę, to już mi ręce drżą. Takie maleństwa!!!! Pocieszające jest to, że lobelia dobrze znosi pikowanie i większość siewek się przyjmuje. W tamtym roku miałam piękną lobelię w donicach zdobiła moje pelargonię, część poszła na rabatki, a reszta dostała się sąsiadce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p

Post »

;:1 Dostałam dzisiaj paczkę z kłączmi kann od Janusza. Pięknie zapakowane kłącza dotarły całe i zdrowiusieńkie
Moje kannowo powiększyło się o odmiany:
Yellow King Humbert
Tropical Sanrise
Orange Beauty
Golden Lucifer
Wyoming
Mango Punch
Aphrodite
Durban
Picasso
Rosemond Cole
Pretoria

Tak kłącza wyglądały po rozpakowaniu

Obrazek

Teraz siedzą już w donicach i tylko czekać, jak zaczną cieszyć pierwszymi listkami, a potem na działeczce będzie kannowo że hej!!! :tan

Obrazek

Obrazek

Jeden pokój zastał cały zaanektowany na kannowe przedszkole. M aż się boi, co dalej wymyślę. Pewnie myśli, że chcę działkę przenieść do domu :;230
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

atena40 pisze:;:1

Jeden pokój zastał cały zaanektowany na kannowe przedszkole. M aż się boi, co dalej wymyślę. Pewnie myśli, że chcę działkę przenieść do domu :;230
:;230 :;230 :;230
Ja muszę się ukrywac ;:223 :;230 i tak np w tym roku kupiłam dużo roślin , Sprzedającym zapowiedziałam ,że wysyłka ma być 24 stycznia,( M wyjeżdżał wtedy na miesiąc) a, że było ciepło to się nie obawiałam sadzenia- no ,ale niestety przyszedł bardzo duży mróz i wykopać dołek szpadlem graniczyło z cudem , więc zrobiłam zaporę z pustaków, na spód położyłam styropian i wszystko zasypałam igliwiem i zrębkami :;230 . M wrócił - dwa tygodnie temu pojechaliśmy na działkę i zong :shock: :shock: .Męża mina bezcenna. :;230 :;230

Piękne kłacza i piękne z nich kany będziesz miała ;:108
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Ateno, jakie to ładne, jak z magazynu ogrodniczego. Też wysiewam lobelię, pikuję kępkami i nie przejmuję się, że jest taka mała

Obrazek
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p

Post »

Irminko,
dziękuję. Tak naprawdę to kwiaty miały za zadanie upiększyć budynek gospodarczy, który nie jest szczególnej urody niestety. Mamy w planach ładnie go wykończyć, ale w pierwszej kolejności dom. W kwietniu wchodzi ekipa i będzie docieplać ściany , okładać go deskami i powiększać taras. W przyszłym roku planujemy wymianę dachu. Ale funduszy ciągle nie na tyle, żeby zrobić wszystko za jednym zamachem. Tak więc budynek gospodarczy musi poczekać na swoją kolejkę :uszy Na razie aranżacje z donic z kwiatami muszą mu wystarczyć :D
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”