Cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
Forum mnie zaskakuje z dnia na dzień,w życiu bym nie wpadła na pomysł robienia taśm-sprobuję sobie zrobić taśmy z marchewką i pietruszką
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w 2011 r. po raz pierwszy wysiałam pora i cebulę do gruntu. Niewiele i rzadko, ale jednak. Cebula to była Wola chyba. Por mi wzeszedł i rósł, a cebula albo nie wzeszła albo szybo zmarniała, bo ogólnie nic cebuli nie miałam
W tym roku będę mieć:
-z dymki białą, czerwoną, żołtą - kupiłam rozmiar II, bo czytałam, że taki podobno najlepszy do sadzenia
-7-latkę - posieję punktowo w odstępach
-jakąś taką małą cebulkę z allegro Crystal White Wax (jakoś tak), dobrą na marynaty, prawie jak perłowa - z tego zrobię rozsadę, bo mam mało nasion
-nasiona Woli są już lekko po terminie ważności, ale szkoda mi ich wyrzucić, więc chyba je posieję w jakimś rządku na dymkę, jak coś wyjdzie to ok, jak nie, to kit im w ucho ;)
Moje pytania:
1. Jak głęboko sadzi się dymkę? Raz czytałam, że tak, aby było np. 1,5 cm pod ziemią, innym razem, że koniec tej szyjki ma być równy z poziomem ziemi, a jeszcze innym, że szyjka ma wystawać nad ziemię???
2. Czy zbiór na tzw. suchą łuskę, to chodzi o cebulę do spożycia i na przechowanie?
Szczypioru ze swojej nie mam zamiaru rwać (od tego będzie szczypior 'właściwy' i 7-latka)

W tym roku będę mieć:
-z dymki białą, czerwoną, żołtą - kupiłam rozmiar II, bo czytałam, że taki podobno najlepszy do sadzenia
-7-latkę - posieję punktowo w odstępach
-jakąś taką małą cebulkę z allegro Crystal White Wax (jakoś tak), dobrą na marynaty, prawie jak perłowa - z tego zrobię rozsadę, bo mam mało nasion
-nasiona Woli są już lekko po terminie ważności, ale szkoda mi ich wyrzucić, więc chyba je posieję w jakimś rządku na dymkę, jak coś wyjdzie to ok, jak nie, to kit im w ucho ;)
Moje pytania:
1. Jak głęboko sadzi się dymkę? Raz czytałam, że tak, aby było np. 1,5 cm pod ziemią, innym razem, że koniec tej szyjki ma być równy z poziomem ziemi, a jeszcze innym, że szyjka ma wystawać nad ziemię???
2. Czy zbiór na tzw. suchą łuskę, to chodzi o cebulę do spożycia i na przechowanie?
Szczypioru ze swojej nie mam zamiaru rwać (od tego będzie szczypior 'właściwy' i 7-latka)
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Dymkę sadzi się płytko, może wystawać czubeczek. Nasiona tej wolskiej możesz posiać między dymką, jak nie wzejdzie to nie stracisz miejsca, a jak wzejdzie to Ci urośnie dymka i wykorzystasz na przyszły rok do sadzenia. Pozdrawiam.
-
- 1000p
Wisiu jak dymkę wsadzi się płytko to wyrastające korzonki podniosą ją do góry-trzeba wtdy docisnąć a to uszkadza korzonki
- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
Cytuję :Cebulę po zimowym przechowaniu sadzimy wczesną wiosną, zachowując odstępy w rzędzie co 7 ? 10 cm, a między rzędami 25 cm. Dymkę należy sadzić płytko, aby jej wierzchołek był tylko lekko przykryty. Nie trzeba jej wciskać, można ją obsypać ziemią.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 wrz 2011, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Po przeczytaniu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=31972 zdecydowałem się na spróbowanie uprawy z rozsady. Dzisiaj kupione odmiany Nevada i Karmen już posiane.

Jednak asekuracyjnie znajdzie się na działce także trochę dymki wsadzonej wg. instrukcji wisi7.

pozdrawiam Andrzej
-
- 1000p
Wisia a kogo tu cytujesz? ja dymkę tez kiedyś sadziłam płytko,efekt zawsze był taki,że wychodziła nad powierzchnię gruntu na wyrastających korzonkach.Troszkę sceptyzymu do tego co czytasz,bo to,ze ktoś gdzie tak napisał to nieznaczy że tak jest
Ja polecam dobrze pouciskać cebulki po wsadzeniu ziemią i tak wsadzić, żeby tylko koniuszki wystawały ponad ziemię, ja tak sadzę od lat i jeszcze nie zdażyło mi się żeby któraś została wypchnięta ;)
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Marzenka dobrze wam radzi,żeby dymkę wsadzić głębiej,bo będzie się podnosiła. Najlepiej jak będzie tak około 1,5cm pod ziemią,a zielone wypuści na 100% i będzie stabilnie rosła w ziemi 

-
- 50p
- Od: 18 sty 2011, o 22:38
Takie sadzenie uchroni również przed ptakami, dwa lata temu to właśnie ptaki powyciągały mi te cebulki, których czubek wystawał z ziemi.
-
- 1000p
Kupiliście już dymkę? U mnie nigdzie nie ma...a na parapecie wzeszła mi cebula cukrowa 

I słusznie, bo to jeszcze nie ten czas. A do pędzenia świetnie nadaje się drobna cebula konsumpcyjna z siewu .Marzenka79 pisze:U mnie nigdzie nie ma.
Pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
A ja już kupiłam, teraz będzie się dymić nad piecem.A cukrówka też już mi zeszła, z resztą czekam i wysieję w tunelu.
Iwona
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenka 79!
Kupiłam dymkę w prywatnym sklepie chyba miesiąc temu.Teraz sobie wisi kolo pieca co.
Ale w tamtym tygodniu widziałam dymkę w Tesco.Białą(nie pamiętam nazwy odmiany) i czerwoną Karmen.Takie ładne ,równej wielkości cebulki.Jak masz w okolicy sklep Tesco to popatrz.Powinna już być.
Pozdrawiam Maria.
Kupiłam dymkę w prywatnym sklepie chyba miesiąc temu.Teraz sobie wisi kolo pieca co.
Ale w tamtym tygodniu widziałam dymkę w Tesco.Białą(nie pamiętam nazwy odmiany) i czerwoną Karmen.Takie ładne ,równej wielkości cebulki.Jak masz w okolicy sklep Tesco to popatrz.Powinna już być.
Pozdrawiam Maria.
-
- 1000p
forumowicz właśnie po to chcę kupić ciut wczesniej zeby ją dosuszyć bo mi inaczej w pędy nasienne wybija kilkanaście sztuk.Czy wiesz coś o cebuli cukrowej?