Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

wegetarianka pisze:Brzoskwinko, wszystkie te dynie miałam...
Tak, tak... Moja Droga... wszak świat jest mały i... od Ciebie je kupiłam. :;230 W razie czego będę Ci tu życie zatruwać jak się okażą felerne. ;:224 :;230
patasko pisze:Z tego co pamiętam to Musquee du Maroc ma bardzo długi okres wegetacji. Może nie dojrzeć do września do pierwszych przymrozków.
Myślę, że z rozsady będzie dobrze. :lol:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Brzoskwinko, myślę, że nie będzie takiej potrzeby :)
Wszystkie dynie najpierw lecą w kwietniu do doniczek, potem do gruntu w zależności od warunków po 20 maja; tak robiłam do tej pory, a w tym roku, jeśli będę się dyniami zajmowała najpierw będę nasiona kiełkowała na gazie, zaoszczędza to i czas i miejsce i nerwy ;) Choć nie wszystkie też przy tym kiełkowaniu dobrze się sprawdzają, robiłam testy w zeszłym roku dla kilku odmian i pamiętam że Blue Hubbard np. uparcie nie chciał kiełkować. Nasiona były "sklepowe" i te akurat były zaprawiane, może to ma jakiś wpływ?
Rybko, co byś chciała wiedzieć? Postanowiłam nie wypowiadać się o walorach smakowych dyń, wszak każdy z nas ma inny gust, chyba, że będą to "ochy i achy" jak o Chestnut czy Boston Marrow /ACH! ACH! :)/, Owocowanie i plenność zależy od wielu warunków, każdy z nas ma inne sposoby uprawy i pielęgnacji roślin, z pogodą też różnie może być, w zeszłym roku czerwiec był dla dyniek idealny, a potem- wiadomo jak było :/ Blue Kuri, nie jest jakąś najpóźniejszą odmianą, zaczyna owocować stosunkowo wcześnie, chyba nawet jako jedna z pierwszych- jeśli chodzi o maxima i o te, które miałam, także bez obaw :)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wegetarianka - żartuję oczywiście. :wink: Cieszę się, że znów się spotykamy i jeszcze w tak znakomitym towarzystwie. ;:162

Czy któreś z moich nasion (poza Blue Hubbard) może się zbuntować podczas wcześniejszego kiełkowania na gazie?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Dziękuję :wit
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Czy któreś z moich nasion (poza Blue Hubbard) może się zbuntować podczas wcześniejszego kiełkowania na gazie?
szczerze wątpię, ja zawsze miałem 100% wschodów, jak kiełkowałem na wacie/gazie/ligninie :)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patasko moje pytanie pojawiło sie po przeczytaniu słów wegetarianki:
wegetarianka pisze:najpierw będę nasiona kiełkowała na gazie...Choć nie wszystkie też przy tym kiełkowaniu dobrze się sprawdzają, robiłam testy w zeszłym roku dla kilku odmian i pamiętam że Blue Hubbard np. uparcie nie chciał kiełkować.
Cieszę się, że Ty nie miałeś z tym problemu. Być może u wegetarianki wynikało to z inkrustowania nasion. Kiedy będziesz moczyć? Tak jak wegetarianka ok.20kwietnia? Jeszcze nigdy nie uprawiałam dyni z rozsady. Potem się przesadza czy od poczatku do końca zostaja w dużym kubku po śmietanie?
Pozdrawiam, Joasia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

BRZOSKWINKA pisze:czy od poczatku do końca zostaja w dużym kubku po śmietanie
Wyobrażasz sobie dynię uprawiana w kubku po śmietanie ? :shock:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz... pomyśl dziesięć razy zanim znów coś napiszesz... masz coś takiego "czepialskiego" w swoich wypowiedziach i wcale miło się nie czyta. Zaczynam mieć alergię na ... pomodorki. :mrgreen:
BRZOSKWINKA pisze:Potem się przesadza czy od poczatku do końca zostaja w dużym kubku po śmietanie?
To taki skrót myślowy: chodzi oczywiście o rozsadę (początek i koniec rozsady, a nie wegetacji). Są rośliny, które trzeba pikować/przesadzać/delikatnie przekładać do większych pojemników, bo przestają się mieścić zanim trafią do gruntu. Są takie, którym dobrze robi przesadzenie i zasypanie aż po liścienie... I dlatego pytam tych co dynie uprawiają z rozsady . Wiem, ze ich system korzeniowy nie lubi przesadzania, ale... :?:
Pozdrawiam, Joasia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ja również zaczynam mieć alergie na brzoskwinie, skądinąd smaczne owoce. Wyrażaj się więc precyzyjnie. Podobno masz umysł ścisły.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz pisze:Ja również zaczynam mieć alergie na brzoskwinie, skądinąd smaczne owoce. Wyrażaj się więc precyzyjnie. Podobno masz umysł ścisły.
Alergie to taka przypadłość... więc oboje unikajmy alergenów i będzie super! :heja
Ostrzegano mnie, że niektóre alergeny są bardzo toksyczne. ;:161
No over. :lol:
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BRZOSKWINKA, mi po 3 dniach pojawiały się kiełki, więc najprawdopodobniej ok. połowy kwietnia :) Później takie podkiełkowane nasionko wkładam do pojemnika i kiedy wzejdzie i wytworzy dobry system korzeniowy to można wysadzać do ogródka, jak minie niebezpieczeństwo przymrozków. Unikniemy pustych doniczek na parapecie...

Dla tych, którzy się wahają ze sadzeniem podkiełkowanych nasion... Zrobiłem taki prolog i 4 dni temu wsadziłem do pojemnika postawionego na rurce pestki dyni i tykwy, przykryłem folią. Tykwa kiełkuje zawsze jeden dzień później. Wybaczcie za niewyraźne fotki, nie dysponuję w tej chwili dobrym aparatem, WYBACZCIE! :oops: :oops:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajne kiełki. :D
Na pewno będę tak działać w tym roku. Przynajmniej nie będę musiała później grzebać w doniczce i sprawdzać co z nasionkiem.
Patasko, a skiełkowane wsadzasz do doniczki pojedynczo czy po 2-3 by później wyselekcjonować najsilniejsze? :)
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BRZOSKWINKA, zwykle do doniczki wkładam jedno albo jak mam dożo to dwa podkiełkowane nasionka:)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. ;:196 zanotowałam ;:132
Pozdrawiam, Joasia
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

Brzoskwinko, życzę Tobie i nam wszystkim sytuacji idealnej- 100 % wschodów :) ale nie polecam kiełkowania na wacie, gdyż z dużym prawdopodobieństwem uszkodzisz korzonek przy wydobywaniu rośliny.
Jeśli ktoś nastawia się na kiełkowanie nasion, cały proces uprawy można opóźnić o tydzień- dwa.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”