Majka 411 - róże 2011/2012 cz.3

Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2011 cz.3

Post »

To nie Julcia, bo tak się mówi u nas też jak ktoś mieszka na zad...piu. :;230 :;230
Ta Morgengruss to naprawdę ciekawa róża i warta posadzenia. :lol:
X_Ro-a

Post »

ufff, jestem i ja, zmęczona ,zziajana. Dziewczęta :!: miejcie litość nad staruszkami, nie pędźcie tak :wink: od tej szybkości oddechu złapać nie mogę. :;230 :;230
W naszych stronach na tak mieszkających jak my mówi się, ze mieszkają na wygnanowie.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Morgengruss u mnie już posadzona teraz jesienią.Przy Emalie.Ciekawe jak długo się czeka na kwiatki.Bo Emalie w tym roku miała dwa.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

edulkot pisze:To nie Julcia, bo tak się mówi u nas też jak ktoś mieszka na zad...piu. :;230 :;230
Ta Morgengruss to naprawdę ciekawa róża i warta posadzenia. :lol:

Majeczko, :D no ładnie zamykasz wtączek i mówisz nam papa do wiosny. ;:110
Będziemy tęsknili. ;:108

ufff, jestem i ja, zmęczona ,zziajana. Dziewczęta miejcie litość nad staruszkami, nie pędźcie tak od tej szybkości oddechu złapać nie mogę.

Romeczko, :D ale się uśmiałam :;230 , czytaj powolutku, do wiosny jeszcze trochę czasu zostało. :;230

Morgengruss u mnie już posadzona teraz jesienią.Przy Emalie.Ciekawe jak długo się czeka na kwiatki.Bo Emalie w tym roku miała dwa.

Alicjo :D ja w nocy przemyślałam to przesadzenie Morgengruss do półcienia. Otóż nie mogę tego zrobić, bo już wszystkie róże mają duże kopczyki. Mam utrudniony dostęp do nich. Przekopanie dopiero na wiosnę albo za rok. pomyślałam również, że może sprawdzę jak moja będzie się zachowywać na tym słonecznym stanowisku. Wiesz z nimi jest różnie, może akurat będzie OK.
Ja kwiaty na Morgengruss chcę mieć już w przyszłym roku, bo jeżeli mam czekać, to mówię od razu - nie. Na to pozwolenie mają tylko Edenki. ;:108
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ach te zaborcze róże, absorbują nawet w nocy :wink: .
Maju, może i rzeczywiście zostaw już Morgena na starym stanowisku, a zapodaj mu to wszystko, o czym napisała Kogra, tzn. trochę kwaśnego torfu i tego potasu ...z nawozu do pomidorów :lol: lub gnojóweczkę z pokrzyw i skrzypu (jeśli dasz radę, no wiesz ...woń :roll: ). U Neli ta róża ma przecież miejscówkę słoneczną i jakie efekty!!! No i koniecznie daj jej więcej czasu na pełen rozruch ... :!: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No dobra. Mam czas do wiosny więc teraz mam pomysła:
Napiszcie mi które odmiany chwalicie sobie ze względu na zapach. A ja potem coś może z tym sensownego zrobię.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D no właśnie już Ci pisałam, że zasypiam marząc o różyczkach..... tych już kwitnących na wiosnę.. ;:108
Z Morgenguss tak zrobię, pozostanie na obecnym, słonecznym miejscu. Nawozy dla niej jak najbardziej tak, ale gnojóweczka to już nie. Ja nie mam takich roślinek w okolicy.
Jestem bardzo stanowcza jeżeli chodzi o wymogi jakie stawiam różą. Wychodzę z założenia, że one są dla mnie, a nie ja dla nich. Proste i klarowne. Jak róża jest dobrze zaszczepiona i zdrowa to kwitnie. ;:108
Naprawdę daję im szanse, robię również tak, że kupuję tą samą odmianę w innym miejscu i też sprawdzam. Stąd mam już jakieś własne zdanie co gdzie kupuję.

Ula, :D ja na pewno pochwalę za bardzo intensywny i piękny zapach o nutce cytrusowej Kronprinsesse Mary.
Poza tym wyjaśnię Ci coś, na mojej rabacie różanej rośnie około 100 róż ( muszę je podliczyć) każda pachnie.
Ja upajam się zapachem całej rabaty różanej. Mówi się, że pięknie pachną róże historyczne.
Myślę, ze musisz poczytać kilka wątków w dziale różanym u KaRo - najciekawsze tematy o różach. ;:224
x-U-ie
---

Post »

No to mi Majeczko dałaś dość hihi rozległą lekturę na zimowe wieczory :)
No 100 gatunków mieć nie planuję (chyba) stąd moje typowanie a raczej lista Waszych typów co do piękna zapachu :)
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ula, wiele szkółek i naszych i zagranicznych, do których adresy są na Rosie (forum stricte różane :D ), oferuje róże pogrupowane z względu na zapach. Obejrzyj ich oferty i szczególnie przyjrzyj się tym rożom, które mają w opisie 'sehr duft' - mocny zapach po niemiecku. Jest tego naprawdę sporo ;:108 !
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
x-U-ie
---

Post »

No już mam je w ulubionych, gorzej z możliwością zamówienia. Myślę jak by tu sprowadzić je z kimś na spółkę. Pomijając fakt hihi że jeszcze nie wiem w jakim stopniu zapachną mi te, posadzone teraz jesienią na mojej działeczce którą przecież posiadam od października dopiero :;230
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula, :D może najpierw zobacz jak będą się sprawowały róże, które posadziłaś w październiku. Zdążysz jeszcze wybrać i kupić ;:108 Masz całą zimę na czytanie forum i dopytywanie się jak która róża pachnie. :D
x-U-ie
---

Post »

Wiem ale trzeba czymś zabić ten nudny zimowy czas :) bynajmniej do czasu kiełkowania wysianych w lutym różnych siewek.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Majeczko, wybacz rzadsze odwiedziny :oops:
cieszę się, że Serbki w końcu dotarły... mimo że sadzonki nie są bardzo okazałe, to jednak z Twoimi umiejętnościami i sercem do róż, nie powinnaś się zawczasu martwić o ich kondycję wiosną... przypomnij proszę, jakie odmiany zamówiłaś u Petrovica?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula, :D Ty chyba nie lubisz czytać, a tyle tu można się naoglądać i w ten sposób zabić nudne dni. :;230

Aga, :D ależ nie mam Ci za złe, że rzadko tu się wpisujesz. Tylko martwię się jak się nie odzywasz czy wszystko w porządku. ;:196
Od Petrowica mam : Spirit of freedom, St. Swithun, The Alnwick, William Moris.
Jutro sadzę te różyczki, będzie to już wszystko co zamówiłam na jesieni.
Te angieleczki mogą być ładne ale dopiero za dwa lata. To są jednoroczne sadzonki. Dlatego takie tanie. Korzenie maja bardzo ładnie wykształtowane. ;:108

Kilka ujęć z ogrodu na koniec dzisiejszego dnia. :D

Obrazek

Obrazek
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Majeczko, wspaniałe odmiany... ależ upakowany kwiat ma Spirit of Freedom - no cudo prawdziwe! będzie u Ciebie raj różany na ziemi :)
kiedyś mnie zainspirowałaś The Alnwick i już sobie u mnie rośnie, a ja czekam na jej kwiaty...
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”