A Phalaenopsis, nawet wyblakły jest śliczny! Mnie też jeden z Phalaenopsisów blednie tj ten brzoskwiniowy, jak otwiera pączuszki to są takie ciemne, piękne ... a później zmienia sie w jasny róż...
Storczykowa Chatka III
- wingslessangel
- 200p

- Od: 15 lip 2011, o 15:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczykowa Chatka III
A Phalaenopsis, nawet wyblakły jest śliczny! Mnie też jeden z Phalaenopsisów blednie tj ten brzoskwiniowy, jak otwiera pączuszki to są takie ciemne, piękne ... a później zmienia sie w jasny róż...
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
- victorys
- 200p

- Od: 11 lut 2011, o 20:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ot masz ci los, znowu ktoś kupił katleję!
Powiedz w jakim sklepie ją kupiłaś, bo już nie wiem gdzie mam szukać
Swoja drogą muszę pochwalić śliczne dendrobium
Powiedz w jakim sklepie ją kupiłaś, bo już nie wiem gdzie mam szukać
Swoja drogą muszę pochwalić śliczne dendrobium
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
- lucynaf
- 1000p

- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Henrysiu, Twoje jest najładniejsze
, a na drugim miejscu moje
Zdjęcie dla Ciebie Cattleyastego Dendrobium od tyłu
Na niektórych gości zawsze mogę liczyć, nie zostawiają mnie samej w potrzebie

Tomku, tak to jest czasami, że coś nam umyka
Aguś, mogę się tylko domyślać, że Catlleya będzie mieć duże, białe kwiaty i falbanki. Nie widziałam jej w okresie świetności, więc to jakby mała niespodzianka będzie
Małgorzatko, ja wolę taki kolor bardziej intensywny, zaraz po rozwinięciu, ale późniejszy wypłowiały, też może być
Sylwia, uwielbiam białe ciuchy, ale storczyki w tym kolorze niekoniecznie, myślę, że ta Cattleya będzie wyjątkiem
Wiktori, w OBI
Grażynko, dziwne to, że nie kwitła ze wszystkich dojrzałych pseudo bulw i niemądrze robię sobie nadzieję na kwiatki z nich
Pamiętacie miodowego Phalaenopsisa, któremu chyba w maju przecięłam trzon na pół w celu odmłodzenia ? Zobaczcie co robi ''góra''

Kwitnące Dendrobia

Valerowatemu zaczęły przekwitać kwiatuszki, ale już ma nowe pączki

Różowy też zaczyna się starzeć

Zdjęcie dla Ciebie Cattleyastego Dendrobium od tyłu
Na niektórych gości zawsze mogę liczyć, nie zostawiają mnie samej w potrzebie

Tomku, tak to jest czasami, że coś nam umyka
Aguś, mogę się tylko domyślać, że Catlleya będzie mieć duże, białe kwiaty i falbanki. Nie widziałam jej w okresie świetności, więc to jakby mała niespodzianka będzie
Małgorzatko, ja wolę taki kolor bardziej intensywny, zaraz po rozwinięciu, ale późniejszy wypłowiały, też może być
Sylwia, uwielbiam białe ciuchy, ale storczyki w tym kolorze niekoniecznie, myślę, że ta Cattleya będzie wyjątkiem
Wiktori, w OBI
Grażynko, dziwne to, że nie kwitła ze wszystkich dojrzałych pseudo bulw i niemądrze robię sobie nadzieję na kwiatki z nich
Pamiętacie miodowego Phalaenopsisa, któremu chyba w maju przecięłam trzon na pół w celu odmłodzenia ? Zobaczcie co robi ''góra''

Kwitnące Dendrobia

Valerowatemu zaczęły przekwitać kwiatuszki, ale już ma nowe pączki

Różowy też zaczyna się starzeć

- Henrykbb
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Lucynko,jakbyś czytała w moich myślach. ;:78
Właśnie miałem prosić o kilka słów na temat tego przeciętego storczyka.
Mój jeden też czeka na taki zabieg i zanim przekwitnie chętnie skorzystam z Twoich spostrzeżeń.Jeżeli można,jeszcze się /za jakis czas/ przypomnę.
A co z "dolną częścią?,czy żyje?
Kwitnienia piękne,ale /wiem,wiem
za marudzenie/ te zimne kolory
Nie masz jakiegoś słoneczka?
Przecież jeszcze lato a właściwie złota jesień.
Mój jeden też czeka na taki zabieg i zanim przekwitnie chętnie skorzystam z Twoich spostrzeżeń.Jeżeli można,jeszcze się /za jakis czas/ przypomnę.
A co z "dolną częścią?,czy żyje?
Kwitnienia piękne,ale /wiem,wiem
- lucynaf
- 1000p

Aguś, pączki na Philadelphii pęcznieją

Justynko, Małgorzatko, dziękuję
Henrysiu, pewnie, że dolna część żyje
Tak wygląda całość

Sylwia, gdzie przeciąć to Ci nie podpowiem, musisz trochę na wyczucie działać.
U mnie wyglądało to tak po przecięciu

Zostawiłam na dole trzy liście i stare korzenie, a u góry było mniej korzeni, ale więcej liści.
Tak kwitł

No to jeszcze aktualne ciepłe kolory

Justynko, Małgorzatko, dziękuję
Henrysiu, pewnie, że dolna część żyje
Tak wygląda całość

Sylwia, gdzie przeciąć to Ci nie podpowiem, musisz trochę na wyczucie działać.
U mnie wyglądało to tak po przecięciu

Zostawiłam na dole trzy liście i stare korzenie, a u góry było mniej korzeni, ale więcej liści.
Tak kwitł

No to jeszcze aktualne ciepłe kolory

- lucynaf
- 1000p

Małgorzatko, Darku, Rysiu, Kasiu, Celinko, Henrysiu, Patrycjo, dziękuję
Agnieszko, tak, właśnie dzięki storczykom widzę świat inaczej i uśmiechu jest więcej
Muszę przypomnieć [ czyt. pochwalić się
], że kwitną mi jeszcze: Brassada, miniaturka, Beallara i Phal. Xarxes, ciapek, jabłoneczka, waniliowy
Chyba wypełnia się jedna pochewka na Cattleyi
Agnieszko, tak, właśnie dzięki storczykom widzę świat inaczej i uśmiechu jest więcej
Muszę przypomnieć [ czyt. pochwalić się
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Lucynko jestem pod wrażeniem cięcia i odmłodzenia storczyka .A powiedz mi jeszcze jak odcięłaś to część tą z większą ilością liści ,co potem zasypałaś cynamonem ,przesuszyłaś przed wsadzeniem go do podłoża ?
Kwitnienie śliczne ,a dendrobium świetne
Kwitnienie śliczne ,a dendrobium świetne
- lucynaf
- 1000p

No i jak tu mało pisać, jak ciągle wywołujecie mnie do odpowiedzi
Gosiu
Katarzynko, Tomku, po przecięciu powinno się przesuszyć, ale ja tylko zasypałam cynamonem i wsadziłam do podłoża. Jednak rana, która znajdowała się w doniczce nie miała styczności z korą, bo starannie ją wyjęłam z tego miejsca, miejsce cięcia było '' w powietrzu ''. Dopiero gdzieś po miesiącu dosypałam korę.
Gosiu
Katarzynko, Tomku, po przecięciu powinno się przesuszyć, ale ja tylko zasypałam cynamonem i wsadziłam do podłoża. Jednak rana, która znajdowała się w doniczce nie miała styczności z korą, bo starannie ją wyjęłam z tego miejsca, miejsce cięcia było '' w powietrzu ''. Dopiero gdzieś po miesiącu dosypałam korę.
- tom_mix
- 500p

- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czegoś to nie rozumiem
Czyli że ta rana odciętej góry nie dotykała kory? A czy dół rośliny zostawiłaś?
Pozdrawiam Tomek
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pytanko a co Ci nie kwitnielucynaf pisze:Muszę przypomnieć [ czyt. pochwalić się], że kwitną mi jeszcze: Brassada, miniaturka, Beallara i Phal. Xarxes, ciapek, jabłoneczka, waniliowy
- lucynaf
- 1000p

Sylwia, dziękuję
Tomku, no widzisz czasem mam problemy z przekazem
Wsadziłam do jednej doniczki dwie części przeciętej rośliny, zasypane cynamonem. Z pod tej górnej części wybrałam korę, aby trzon nie dotykał podłoża, korzenie były zasypane. Rana była świeża i bałam się żeby nie zagniwała, wolałam żeby była w powietrzu, jak już byłam pewna, że się zagoiła podsypałam troszkę kory i już
Dół był normalnie wsadzony i bardzo szybko puścił basal keiki
Celinko, u mojego MM rośnie listeczek i dwa basal keiki
No wiesz, jeszcze parę storczyków u mnie nie zakwitło
Tomku, no widzisz czasem mam problemy z przekazem
Wsadziłam do jednej doniczki dwie części przeciętej rośliny, zasypane cynamonem. Z pod tej górnej części wybrałam korę, aby trzon nie dotykał podłoża, korzenie były zasypane. Rana była świeża i bałam się żeby nie zagniwała, wolałam żeby była w powietrzu, jak już byłam pewna, że się zagoiła podsypałam troszkę kory i już
Dół był normalnie wsadzony i bardzo szybko puścił basal keiki
Celinko, u mojego MM rośnie listeczek i dwa basal keiki
No wiesz, jeszcze parę storczyków u mnie nie zakwitło
- tom_mix
- 500p

- Od: 3 sie 2007, o 13:46
Nie tylko Ty masz taki problem
czasami jak czytam moje wypowiedzi to sam się zastanawiam o co mi chodziło
Teraz już rozumiem wszytko
Dziękuję za wytłumaczenie 
Teraz już rozumiem wszytko
Pozdrawiam Tomek
-
katarzynka575
- 1000p

- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Dziękuję i ja za odpowiedź
Lucynko to jeszcze tylko powiedz po jakim czasie pierwszy raz go podlałaś po tej operacji i wsadzeniu do podłoża 
Lucynko, fajnie, ze pokazałaś ten podział storczyka
Mnie czeka to samo z pistacjowym, bo - jak to nazwałaś - dolna część czyli roślina matka
jakoś się postarzała, a górna, czyli basal keiki jest jędrna i młoda. Coś z tym muszę zrobić jak przekwitnie (a kwitnie już 6-ty miesiąc)
Śliczne kwitnienia pokazałaś na 17-tej str. Ach jak ja lubię żółte kwiaty (zaraz za czerwonymi
).
A jak tam liść z plamami ?
jakoś się postarzała, a górna, czyli basal keiki jest jędrna i młoda. Coś z tym muszę zrobić jak przekwitnie (a kwitnie już 6-ty miesiąc)
Śliczne kwitnienia pokazałaś na 17-tej str. Ach jak ja lubię żółte kwiaty (zaraz za czerwonymi
A jak tam liść z plamami ?
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
Joane

- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Lucynko, zacznę od Twoich Dendrobiów. Ten fioletowy bardzo mi się spodobał, a szczególnie jego warżka.
Grzybek olbrzym. Ostatnio miałam ale małego i to na wierzchu w jednej doniczce. Rósł sobie jakby nigdy nic.
Roślince też to nie przeszkadzało. A w jednym Phalaenopsis to mam całą grzybnię. Pełno kuleczek.
Ostatnie fotki kwitnących bardzo pogodne. Będziemy ich bardzo potrzebować w te pochmurne dni.
Grzybek olbrzym. Ostatnio miałam ale małego i to na wierzchu w jednej doniczce. Rósł sobie jakby nigdy nic.
Roślince też to nie przeszkadzało. A w jednym Phalaenopsis to mam całą grzybnię. Pełno kuleczek.
Ostatnie fotki kwitnących bardzo pogodne. Będziemy ich bardzo potrzebować w te pochmurne dni.