Czy zimujesz w donicy czy bezpośrednio w ogrodzie?
Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dziękuję, czekałam na nie prawie rok i w końcu przyjechało z czeskiej zahrady 
Funkie zimuję w gruncie, te rzadsze - w doniczkach produkcyjnych zakopanych do 3/4 wysokości, by nie stanowiły posiłku dla ślimaków.
Ale...
wrześniowa White Feather, to ta doniczka na samej górze.

Zjedzona aż do rozety, bo podkusiło mnie, by wstawić ją na grządkę docelową. Odbiła dopiero późną jesienią, teraz już śpi pod śniegiem
Funkie zimuję w gruncie, te rzadsze - w doniczkach produkcyjnych zakopanych do 3/4 wysokości, by nie stanowiły posiłku dla ślimaków.
Ale...
wrześniowa White Feather, to ta doniczka na samej górze.

Zjedzona aż do rozety, bo podkusiło mnie, by wstawić ją na grządkę docelową. Odbiła dopiero późną jesienią, teraz już śpi pod śniegiem
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Przetrwają, nie martwotaj się !
Kłacza siedzą sobie w ziemi i śpią. I jeśli nie masz plagi nornic lub karczowników, to już za kilkanaście tygodni ucieszysz oczy, wychodzącymi z ziemi stozkami. A potem będa tylko rosły i rosły i rozrastały sie w piekne róznokolorowe kępy.
I nie martw się, że niektóre sie od razu nie wybarwią - czasem trzeba 2-3 lat, by odmiana pokazała się w pełni kolorów i odcieni. :P
IV/2007
Kłacza siedzą sobie w ziemi i śpią. I jeśli nie masz plagi nornic lub karczowników, to już za kilkanaście tygodni ucieszysz oczy, wychodzącymi z ziemi stozkami. A potem będa tylko rosły i rosły i rozrastały sie w piekne róznokolorowe kępy.
I nie martw się, że niektóre sie od razu nie wybarwią - czasem trzeba 2-3 lat, by odmiana pokazała się w pełni kolorów i odcieni. :P
IV/2007A jak ślimaki reagują na te roślinki. Bardzo mnie bierze,żeby zakupic pare, a co ze ślimakami, czy to dla nich przysmak. Będę pilnowała, ale może być jeden wieczór, czy ranek i po roślince. A czy można funkie mieć w donicach?. To byłoby najpewniejsze. Chyba,że nie będzie w tym roku tej zarazy-ślimaków, ale nie wierzę w cuda. Jak myślicie?Bardzo mnie wzięło na te kwiaty. Pozdrawiam.
- flowers
- Przyjaciel Forum

- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ulubiony przysmakcecylia pisze:A jak ślimaki reagują na te roślinki. Bardzo mnie bierze,żeby zakupic pare, a co ze ślimakami, czy to dla nich przysmak.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =%B6limaki
Pozdrawiam, Jagoda
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Czy ktoś z was próbował wyhodować funkię z nasion?Mam ochotę spróbować .ale nie wiem gdzie kupić pewne nasiona. 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Agnieszko dziękuję ale zieloną to ja mam
Myślę spróbować z tymi kolorowymi,bo mi się bardzo podobają ,a są bardzo drogie 
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
;:8cecylia pisze:A jak ślimaki reagują na te roślinki.
Właśnie próbuję. Pierwsze zaczyny widać na stronie poprzedniej.Lady-r pisze:Czy ktoś z was próbował wyhodować funkię z nasion?Mam ochotę spróbować .ale nie wiem gdzie kupić pewne nasiona.
To nie ma większego znaczenia czy nasiona są z funkii kolorowej czy jednolicie zielonej bądź żółtej i tak będzie... zielona lub żółta. Wyhodowanie funkii wielobarwnej jest dość trudne wymaga raczej specjalnych technik hybrydyzacji, szczęścia lub... zakupu właściwych nasion
A oto najnowszy fotoreportaż z placu boju:

Zgadza się, może, niektórzy nawet im pomagają pędzelkami czy innymi przyrządami, lub też ułatwiając pszczołom wykonanie roboty za nich. Jednak z pszczołami nie jest tak prosto bo podobno zapylając funkie od dołu do góry, czyli daną funkię zapylają pyłkiem z niej samejagaxkub pisze:czyli ze funkia zbierana z nasion w ogrodzie się może krzyżować?
Podobno można rozpoznać po torebkach nasiennych i innych takich tam czy funkia wyjdzie kolorowa czy jednobarwna.
Z kiełkowaniem to jest bardzo rożnie, czasami może wyjść już po tygodniu dwóch a czasami po miesiącu. Dość nierówno...