Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

wanda7 pisze: Agness, no właśnie tak sobie pomyślałam. Jednak mimo wszystko takich dużych kęp to trochę szkoda. Niestety, człowiek przy sadzeniu nie przewidzi, do jakich rozmiarów się rozrosną :wink:
Wandziu niestety ja tak mam, że nawet wiedząc, ze roślinka się rozrośnie sadzę gęściej, bo nie lubię jak są większe puste miejsca, a później jak się rozrosną to mam kłopot....muszę dzielić :lol:
Wandziu doczytałam gdzieś, że kupiłaś forsycje, czy w takim razie nie chcesz już patyczków ode mnie :?:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Przyszłam się przespacerować Twoją kamienną ścieżką, poleżałam na leżaczku i pooglądałam Twoje cudne włości :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wandziu orliki Ci wcześnie zakwitły i jakie śliczne.
Moje dopiero w pąkach.
Ja także uważam, że późno popołudniowy ogród jest piękniejszy i barwy takie bardziej nasycone. :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Wandziu znowu mnie dość długo nie było ale to chyba każdy o tej porze roku tak ma, a ja do tego muszę obrobić moje 'hektary' i nowe rabatki poobsadzać, oj mam w tym roku roboty.
Chorobę żurawkową już złapałam, hostową też i tak sobie powiększam moje zbiorki. Ale gdzie mnie do Ciebie. Ty masz tyle odmian i jakie śliczne. I piękne orliki zaczęły u Ciebie kwitnąć, moje jeszcze w pąkach.
A tak ogólnie to bardzo miło spędziłam czas spacerując po Twoim ogródku. ;:138
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Wandziu ależ masz cudne te hosty ,ile ich masz wszystkich ? ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Agness, kochana jesteś, że pamiętasz o tcy patyczkach :D Ale rzeczywiście w międzyczasie kupiłam forsycję w szkółce Szmita i w tej sytuacji już nie będę cię prosić o te patyczki. Zamierzam tę moją forsycję poprowadzić tak, aby stałą się formą pienną. Zostawiłam jej jeden badylek. :)

Celinko, miło mi, że o mnie pamiętasz ;:196

Kicia, witaj.

Tajeczko, przynajmniej orliki są u mnie wcześniej, bo już myślałam, że ze wszystkim będę opóźniona.

Edulkot, zaglądałam do ciebie. Czytałam, że miałyście fajne spotkanie. Nie chciałam głowy zawracać :) Mówisz o swoich chorobach roślinych. Żurawkową, hostową, irysową i liliowcową mam już za sobą z braku miejsca. Natomiast teraz kupuję drzewka na nóżce i można powiedzieć, że to moja nowa choroba. Na szczęście tych piennych form nie jest znowu tak dużo.

Teresko, prawdę mówiąc nie liczyłam, ile mam tych host, ale myślę, że kilkadziesiąt. Będę jutro musiała wyjść i policzyć z czystej ciekawości :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu też jestem fanką funki, ale informacja, że masz ich kilkadziesiąt powaliła mnie z nóg :shock: ...a ile odmian?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Iwonko, nie wiem, ile mam odmian host. Policzę jutro i napiszę, bo sama jestem ciekawa, na ile wymknęło mi się to spod kontroli.

Kwiatostanów trzykrotki nie zdążyłam w zeszłym roku usunąć i teraz mam mnóstwo kęp rozsianych po całym skalniaku. Na razie wyglądają malowniczo.
Obrazek

Zielonożółta pęcherznica kalinolistna. Niedługo będzie kwitnąć.
Obrazek

W ogródku kolor czerwony nie należy do moich ulubionych. Jednak kuklik ze swoimi jaskrawymi czerwono-pomarańczowymi kwiatuszkami podbił moje serce i zrobiłam dla niego wyjątek. Rozrósł sie już w spora kępę.
Obrazek

Seledynowa tawuła japońska ładnie wygląda w zestawieniu z bordową żurawką. Ta z tyłu to żurawka-weteranka. Mieszka tu w tym miejscu już siódmy rok. Siedem lat temu były w sprzedaży chyba tylko takie ciemnobordowe jak ta.
Obrazek

Byłam dzisiaj w ogrodniczym. Kupiłam cały koszyk różności jednorocznych. Jutro będę kombinować, co by tu z czym połączyć, żeby było w skrzynkach i donicach jak najładniej.
Obrazek
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Wandziu, mam pytanie odnośnie jaskółczego ziela. Mój sąsiad działkowy ma jaskółcze ziele, które wysiewa się również i u mnie. Wyrywam je, ponieważ ktoś powiedział, że jest bardzo trujący jego sok. Czy używacie go do czegoś czy tępicie tak jak ja.
Pozdrawiam Krystyna
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Znowu zakupy, chyba nigdy nie skończymy kupować. Widać że dość kolorowe będą nasadzenia.
To trzykrotki tak łatwo się rozsiewają :?: miałam dostać od Anity ale chyba nie ma na to czasu więc już pewnie ich się nie doczekam. Takie zestawianie różnokolorowych krzewów i bylin jest fajne, cały sezon jest kolorowo mimo że nie kwitną. U mnie takie krzewy - drzewka na patyku to pewnie by były połamane przez Goldiego bo nie patrzy gdzie biegnie. :;230
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Ale różności nakupowałaś Wandziu ;:138
Masa odmian żurawek i funki. To hostowisko bardzo fajnie wygląda. Bardzo porozrastane masz te kępy. Kiedy ja się swoich takich doczekam ;:224
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, piękne masz hosty!! Orliki wyglądają zjawiskowo :D U mnie jakoś słabo rosną...
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Cudne zakupy z jednorocznych ;:63 Muszę mojego lubego namówić żeby mi parę skrzynek z drwa sklecił bo tez bym poszła na takie zakupy :lol:
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu zaskoczyła mnie informacja na temat trzykrotek. Mam cztery kolory i nigdy nie usuwałam kwiatostanów, i nie zauważyłam, żeby rozsiewały się...a może nie lubią mojego piachu :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysiu, jaskółcze zielę tepię jak chwast. Ma ono faktycznie bardzo intensywny sok w łodygach, którym przypieka się na przykład kurzajki. Ale nie wiem, czy jest trujący, bo kury lbardzo lubią jeść jego zielone listki.

Paula, myślę że za dwa lata to na pewno juz będziesz mieć kępy. Podrzuć tylko swoim hostom azofoski, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś. ONe są dość żarłoczne.

Monia, orliki rosną u mnie dobrze tylko te, którym się udało samym rozsiać. I co roku mam tę sprawę załatwioną, bo rozsiewają się systematycznie.

Koliberku, takie obsadzanie skrzynek jednorocznymi to wielka frajda, bo można sobie robić rozmaite zestawy. Oczywiście, że drewniane skrzynki są najładniejsze, ale ja mam tylko plastikowe brązowe. Jak się rośliny rozrosną, nawet tych skrzynek nie będzie widać.

Iwonko, uściślijmy najpierw, że chodzi o trzykrotkę wirginijską. U mnie rozsiewa się niemiłosiernie. I ma różne kolory, ale wszystkie w tonacji róz i fiolet. Nie wiem. Może to mikroklimat pod dębem tak jej służy, bo rozsiewa się wyłącznie pod Czesławem.
Iwonko, policzyłam moje hosty . Mam 67 odmian :!: Sama jestem zaskoczona, że aż tyle.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”