Aronia - wymagania,pielęgnacja i inne dyskusje

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Bonifacy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 sie 2013, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pielęgnacja aronii

Post »

Mam pytanie związane z owocowaniem. Moja aronia rośnie przy płocie, tak, że od strony południowej zwiesza się na plac sąsiada. Owocuje właściwie na tych gałęziach południowych, co zmusza mnie do niezłej gimnastyki by zebrać owoce znad placu sąsiada. Z gałęzi 4 krzaków - już powiedzmy 15 letnich - dostępnych z mojej działki zebrałem woreczek foliowy (taki supermarketowy przezroczysty) owoców (kiście były rozproszone), natomiast z gałęzi przewieszonych przez płot jakieś 3 takie siatki, a i tak jeszcze zostało, a kiść rosła przy kiści. Podobnie było rok temu.

Krzewy nie były chyba nigdy specjalnie cięte. W minionym roku trochę obciąłem tylko kilka gałęzi od strony sąsiada. Nie ukrywam, że chciałbym żeby krzaki owocowały bardziej na moim placu niż na przewieszonych gałęziach. Pytanie jakie znaczenie ma tu południowa ekspozycja, a jakie cięcie/odmłodzenie krzewów?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety aronia rosnąca w cieniu w cieniu nawet nie kwitnie i żadne cięcie nie pomoże
Bonifacy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 sie 2013, o 13:07

Post »

Hm... no tak, miejsce jest zacienione, bo w dodatku rośnie tam duża jabłoń, a tylko od południa Aronia ma dobre światło.
Dzięki za komentarz.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Re: Aronia

Post »

Witam
Co myślicie o odmianach aroni Nero i Viking?
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Też jestem ciekawa o co chodzi z tymi odmianami w aronii. Sama dokupiłam do moich 5 krzaków "zwykłych", jeszcze dwa w odmianie "Nero" w biedr... ale nie mam pojęcia w czym mają te Nero być lepsze..Te zwykłe są bodajże dwa lata po posadzeniu i są obsypane dosłownie kwiatami, wiec plon zapowiada sie duzy... urosły przez te dwa lata niezmiernie.

Ojejjj skoro na jednym krzaku potrafi być 65 kg aronii to na moich 7 krzakach potencjalnie będzie....455 kg! :shock: co ja z tym zrobię:):) ;:131 Choć wierzę w uzdrawiającą moc aronii... ;:65
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

Też nie wiem ;) tylko to 65 kg to jest na ponad 20letnim krzewie. Już ma ponad 3 metry, tylko marnie z kwitnieniem w tym roku :( może 1/4 kwiatostanow w porównaniu do poprzednich lat :(
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

apw81 pisze:Też jestem ciekawa o co chodzi z tymi odmianami w aronii. Sama dokupiłam do moich 5 krzaków "zwykłych", jeszcze dwa w odmianie "Nero" w biedr... ale nie mam pojęcia w czym mają te Nero być lepsze..Te zwykłe są bodajże dwa lata po posadzeniu i są obsypane dosłownie kwiatami, wiec plon zapowiada sie duzy... urosły przez te dwa lata niezmiernie.

Ojejjj skoro na jednym krzaku potrafi być 65 kg aronii to na moich 7 krzakach potencjalnie będzie....455 kg! :shock: co ja z tym zrobię:):) ;:131 Choć wierzę w uzdrawiającą moc aronii... ;:65
Zwykłe czyli siewki mają za zwyczaj silniejszy wzrost,później wchodzą w owocowanie,mają mniejszy i słabszej jakości plon dlatego warto sadzić odmiany selekcjonowane.

Nenesa,na jednym filmie plantator aroni mówił że aronia najlepiej owocuje na młodych pędach dlatego co 5-6 lat ścinają całą plantacje przy ziemi żeby się odmłodziła,przez rok nie ma wtedy owoców ale potem jest ich więcej.
To ten film:

http://www.youtube.com/watch?v=I0fkpYVY9QU
x-N-a
---

Post »

Bardzo dziękuję za informację. Przetnę ją zatem ostro :)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To czekamy na opis efektów :)
Osobiście trochę bałbym się ściąć wszystko i tej jesieni wyciąbym połowę pędów a w przyszłą jesień drugą.
W jednej z książek o uprawie drzew i krzewów owocowych w ogródkach(Nie na plantacjach) pisze że jak ma się dużo miejsca to można aroni pozwolić rosnąć swobodnie wycinając tylko pędy chore,zmarźnięte i pokładające się na ziemi a jak ktoś ma mało miejsca to co roku powinno się wycinać 3-4 najstarsze pędy zastępując je młodymi.Pisze też że jak aronia jest za wysoka to można ją dowolnie skracać bo bardzo dobrze znosi cięcie ale książka jest wydana pod koniec lat 90 a aronia do tej pory jest w polsce uprawą niszową i mało o niej wiadomo.
A jaką średnice może mieć taki bardzo duży krzew aroni?
x-N-a
---

Post »

Ależ ja nie mam zamiaru jej ogolić na zero ;) wytnę najstarsze gałęzie. Co ciekawe z tego filmu wychodzi, że ja mam chyba ten najstarszy genotyp :)
Mój krzew jaki pisałam ma ponad trzy metry teraz, jak dostaje owoców to się zmniejsza do 1,8 :P a średnica? Pewnie ze 2,5 metra bo ma sporo miejsca, tylko z jednej strony ją podcinam aby był przejazd pod idaretem :D
Czy ją się mnoży jakoś przez odkłady? Macie jakieś doświadczenia? Czy zostaje tylko odkopać kawałek i przesadzić?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=14234 tutaj pisza, że można oddziabać kawałek bryły nawet bez korzenia i się samo ukorzeni... To może też przed odkłady się jakoś da? Piszą, że się da ale chodzi mi, czy ktoś ma jakieś doświadczenie? Proszę o informację :)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój dziadek mówił że rozmnażał aronie przez sztobry,tak samo jak porzeczke.
Przy okazji pousuwaj siewki które po tylu latach pewnie powyrastały w obrębie krzewu.
x-N-a
---

Post »

Nie mam siewek ;) nawet jednej, szpaki na to nie pozwalają.
Co do sztobrów to pytałam matki i mówiła, że kiedyś próbowała łącznie z ukorzeniaczem i jej się nie udało. Ale moja matka ma cygańską rękę ;) W poniedziałek idę na wyprawę po badyle do wrzucenia w doniczkę z namiotem :D
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zeszłą jesień z ciekawości rozmnożyłem czarną porzeczkę i agrest tak jak piszą na tej stronie(Może dałem większe odstępy) i przyjęły się wszystkie sztobry.

http://www.porzeczkomania.republika.pl/pl/uprawa.html

Myślę że z aronią należy postąpić tak samo.
A co sądzicie o przetworach z aroni bez użycia liści wiśni?
Na mojej ziemi jest za mokro dla wiśni,z moich znajomych też nikt ich nie uprawia i trochę zastanawiam się czy jest sens ją sadzić.
x-N-a
---

Post »

Porzeczkę tak rozmnażałam i miałam 100/100.
Co do przetworów to ja robię sok i dodaję do niego sok z antonówki, sok z wiśni lub z malin. Wtedy to się da wypić. Owoce też czasem suszę i potem dodaję do ciasta.

Co do wiśni to nie wiem o co biega z liścmi. Czytałam coś o tym ale nie stosuję. A same wiśnie? Mam hiszpanki, sokówki i szklanki ;) A tam gdzie kiedyś ojciec nasadził 400 wiśni i wszystkie wyleciały chyba wyląduje plantacja aronii. Zbyt duży nakład trzeba by aby zakwasić ziemię pod borówkę. pH ma 7,5 ;)
Miejsce jest akurat bo trzecia i czwarta klasa dość przepuszczalna i wilgotno. Ponoć aronia tak lubi i nie lubi piachu. Ta moja szalona sierotka rośnie na górce gdzie jest 6 klasa ;) i jej się to miejsce podoba.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiadomo że woli dobrą żyzną glebę ale na suchych i mało żyznych też sobie radzi,a jak chcesz zakładać plantacje aroni to sadź krzewy jakiś wyselekcjonowanych odmian bo w uprawie zarobkowej ma to znaczenie.Nawet jak nie masz pieniędzy na sadzonki konkretnych odmian to kup małą ilość i potem samemu je porozmnażaj.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”