Jarmuż
Re: Jarmuż
A mi jarmuż pięknie urósł i zanim się spostrzegłam to wyjadły mi go liszki ....

- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie nieźle rośnie jest już dość wysoki i ma po kilka liści, ale czy on nie powinien zawiązać główek?
Jarmuż nie zawiązuje główek, pomyliłaś go z brukselką.
- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy myślicie że można mrozić jarmuż? tak jak szpinak np.? Jest go u mnie trochę i nie wiem czy skonsumuje na bierząco. Jak przygorowany jarmuż Wam smakuje najbardziej?
-
izabela14

- Od: 15 lut 2012, o 12:39
Nie wiem jak inni ale ja jarmuż po prostu zostawiam na zime w polu,kiedy potrzebuje czy akurat mam na niego ochotę idę do ogrodu i zrywam..
najbardziej lubie jako główny składnik sałatki z jajkiem na twardo,pomidorem ,polanej" smakową" oliwą z oliwek...
najbardziej lubie jako główny składnik sałatki z jajkiem na twardo,pomidorem ,polanej" smakową" oliwą z oliwek...
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy jarmuż jest rośliną wieloletnią? Mam go w warzywniku drugi rok
Odrasta od uciętej łodygi nad ziemią. Znowu musiałam w tym roku walczyć z bielinkiem pożerającym liście. Ja przygotowuje tak jak szpinak z jajkiem (rozlanym na jarmużu) i czosnkiem. Ładnie wygląda ugotowany lekko na parze, chyba może być składnikiem zup (typu pomidorówka), dodatek do mięs, pieczeni, zapiekanek, w zestawie z papryką, białymi serami (i tymi typu parmezan itd), kwaśnymi owocami. A gdyby tak przemycić go to czekolady płynnej hm..z mandarynką
i kroplą aromatycznego alkoholu? Nie można go raczej zbyt długo poddawać obróbce termicznej bo starci wszystkie witaminy i skapcieje..
U mnie też rośnie drugi rok i jest większy niż w ubiegłym sezonie. A obok dużych wysiały się "dzieci" . Muszę je przesadzić , żeby porównać smak z zeszłorocznym jarmużem.
Pozdrawiam , Bożenka.
- Bufo-bufo

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to ciekawe, czyli on odbija z korzenia (u mnie) i rozsiewa się - a to twardziel. Ja usuwam kwiaty, chyba osłabiają liście, a to na nich mi zależy
Smaczniejsze liście są po przymrozkach, która usuwa goryczkę, ale czy zdrowsze to nie wiem - często zioła które zwierają gorycz działają dobrze na jelita. A no i miałam napisać, że tak się stało że nie zużyłam wszystkich jarmuży i część tych z zeszłego roku mam do dzisiaj w gruncie.
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Kiedy wysiać jarmuż? Nie mam opakowania, więc brakuje mi informacji. Dziękuję za pomoc 
- PaulaPola

U mnie piszą że od kwietnia.
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Dziękuję PaulaPola, wstrzymam się do kwietnia 
Ja właśnie dzisiaj popikowałam jarmuż
W zeszłym roku też tak siałam. W maju poszedł do gruntu. Całe lato i jesień i zimę
i jeszcze teraz mam na grządce świeże liście. Im młodsze tym smaczniejsze. Jutro wstawię zdjęcie, bo dzisiaj już ciemno się zrobiło.
Pojedyńcze liście obrywam od dołu i używam na surowo do sałatek
Pojedyńcze liście obrywam od dołu i używam na surowo do sałatek
Kasia
- PaulaPola

Ja swój do lutego miałam. W kwietniu wysiałam na rozsadnik i w maju na miejsce stałe.
Miesiąc temu czyściłam jedną grządkę z jarmużu. Wyrwałam i wyrzuciłam na kompost. Tydzień temu okazało się, że miejsca w kompostowniku mam mało, więc jarmuż,który wyglądał na ciągle żywy z powrotem wsadziłam do ziemi ? i rośnie
Jest u mnie KRÓLEM ogródka, cały rok świeżutka surówka, nie do zdarcia.
Kasia