Szczepienie kaktusów:doświadczenia ,porady

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Szczepieni kaktusów leśnych

Post »

A wielkanocnik? A ten bocny pęd, to wyrusł prawie na środku... I jak obciąć tego wielkanocnika? Znaczy, tylko końcówkę?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rhipsalis powinien się nadać. Zazwyczaj szczepi się tylko jeden, młody człon. Uwaga - prawdopodobnie dość trudno będzie połączyć wiązki przewodzące obu roślinek z uwagi na ich kształt. Z tego, co pamiętam to epifity należy szczepić w klin, zatem zupełnie inaczej niż typowe kaktusy.
Nadal nie wiem jaki to gatunek cereusa ma być podkładką.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

No właśnie też myślałem o klinie (chyba inaczej się tego typu zaszczepić nie da).
martix0123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 wrz 2010, o 18:46

Szczepienie kaktusów:doświadczenia ,porady

Post »

Witam
Uwielbiam kaktusy i dzisiaj kupiłam sobie szczepionego z marketu z czerwoną kulką na jakimś trójkątnym kaktusie i ma nawet pąki ta czerwona góra :) Mam pytanie: kiedy można go przesadzić? Co jaki czas podlewać (bo jak już kiedyś miałam to padł) No i w ogóle co robić by przeżył?
Jak będę miała chwilkę postaram się dać jego zdjęcie i może jeszcze kilku moich kaktusów i sukulentów :D
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktus szczepiony

Post »

Warunki jakie musimy mu zapewnić zależą od podkładki - bez niej zraz nie przetrwa, bo to ona go 'karmi'. Możliwe, że zraz jest szczepiony na Hylocereus undatus - okaże się jak wstawisz fotkę. Co do przesadzenia - osobiście jak miałem kaktusy z marketów to przesadzałem je jak najszybciej lub wtedy gdy miałem przygotowane odpowiednie podłoże. Aktualnie pozostał mi tylko jeden szczepiony (pozostałe sprzedałem). Zimowałem je tak jak resztę kaktusów, ale w trochę wyższej temp. (czyli nie spadającej poniżej 15*C) i przetrwały. Nie jest to regułą, bo niektórym szczepione kaktusy padają po zimowaniu. W tym roku planuje tak jak w poprzednią zimę, trzymać go w temp. nie niższej niż 15*C i w ogóle nie podlewać.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
martix0123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

mój kaktus szczepiony:
Obrazek
Obrazek
(jeszcze go ani razu nie podlewałam- to tylko stara brudna podstawka)

inny mój kaktus:
Obrazek

:)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Druga roślinka nie jest kaktusem. To rodzaj Aloe.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
martix0123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

o... no proszę... a ja zawsze myślałam że to jakiś ładny inny niż wszystkie kaktus. dzięki
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Szczepienie: nasze doświadczenia, przemyślenia - porady

Post »

Zastanawiałem się nad założeniem tego tematu od jakiegoś czasu. Temat może okazać się przydatny dla początkujących jak i zaawansowanych "szczepieńców" ;). Zapraszam do dzielenia się swoimi uwagami ;)

Podkładki:
Na podkładki nadaje się większość kaktusów kolumnowych. Trichocereusy, cereusy. Z moich doświadczeń wynika, że dość dobry jest Pilosocereus azureus.
Rzadko stosuje się opuncje, jednak większość dobrze odżywia zrazy. Najlepsza jest Opuntia ficus-indica.
Z kaktusów kulistych często używa się Echinosis eyriesii oraz (rzadziej) Echinopsis multiplex.
Dodatkowo szczepi się również na Pereskiopsisach oraz Pereskiach (w szczególności Pereskia aculeata).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Re: Szczepienie: nasze doświadczenia, przemyślenia - porady.

Post »

Z tego co wiem kilka lat temu bardzo popularne w Czechach było szczepienie na F. glaucescens, jednak podkładka po kilku latach zazwyczaj ginęła...
Dobry jest również Mytrilocactus geometrizans, tyle, że możemy na nim szczepić roślinki o podobnych wymaganiach zimowania co mytrolo (powyżej 10 stopni celciusza).
Cenniejsze kaktusy rodzaju Astrophytum możemy szczepić na ich mniej wartościowych braciszkach czyli Astrophytum myriostigma i ornatum.
Popularną podkładką dla kaktusów bezchlorofilowych jest Hylocereus, ale odradzam szczepienia i chociażby zakupów roślin na nim zaszczepionych...
Wg mnie najlepsze podkładki to Echinoipsis eyriesii, oxygona i multiplex który osobiście stosuję.
Dla siewek najlepszym rozwiązaniem jest Pereskiopsis.
Natomiast dla większych roślinek polecałbym kaktusy kolumnowe.
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23

Post »

Dobrze że założyłeś taki temat :D Też kiedyś myślałem o założeniu takiego tematu ale nie widziałem jak się za to zabrać i od czego zacząć :lol:

To teraz ja coś powiem o podkładkach :)
Co do Pilosocereusa azuresa to z moich doświadczeń wynika odwrotnie :lol: mój się "rozpłynął" po kilku dniach od zaszczepienia... no ale może po prostu był jakiś felerny.
Dobrą podkładką pod takie z bardziej ciepłolubnych kaktusów i kaktusów bezchlorofilowych jest Myrtillocactus geometrizans. Mam go pod mihanovichii bezchlorofilowym i jak na razie jest bardzo dobrze, zraz szybko rośnie i puszcza ciągle nowe odrosty.
Pod siewki najlepszy jest pereskiopsis, szybko się rozmnaża, szczepione rośliny rosną na nim bardzo szybko, i zrasta się z każdym gatunkiem kaktusa, według mnie jest jedną z najlepszych podkładek. Szczepiąc na badylu możemy niekiedy otrzymać jakieś mutacje, u niektórych Epithelantha jest podobno 100% że wyjdzie z tego jakaś mutacja.
Tydzień temu zaszczepiłem lobivie na jakiejś hybrydzie E. jusbertii, zraz szybko przyrósł, ale na razie nie mogę niż więcej na jego temat powiedzieć... okaże się w najbliższym sezonie jak się będzie sprawował. Zimuje się go tak w około 8*C
Na podkładki dla kaktusów które zimują w miejscu chłodnym i suchym (np. lobivki, medio, sulki, aylostery, rebutie) najlepsza będzie podkładka z rodzaju Trichocereus.
Ostatnio widziałem że szczepią na Selenicereusach, zamówię sobie nasiona i tez wypróbuje go jako podkładkę :)
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43

Post »

Widzisz Bartku jak się nasze wypowiedzi ładnie uzupełniają???
Co dwie głowy, to nie jedna :D
Pozdrawiam, Darek.
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p

Post »

Masz racje Darku :D starałem się napisać wszystko co wiem, mam nadzieje że komuś się to przyda :D
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Wszyscy piszecie o podkładkach, ja dodam coś o warunkach.
Konieczne jest odkażanie ostrza po każdym cięciu, nie należy dotykać palcami miejsca po cięciu. Zarówno zraz jak i podkładka powinny być dobrze napite. Po szczepieniu kaktusa trzymamy w zacienionym miejscu przy dużej wilgotności przez ok 2 tyg. Po szczepieniu miejsce cięcia na podkładce zasypujemy czymś co zapobiegnie gniciu, np. ukorzeniacz, sproszkowany węgiel drzewny, sproszkowane aluminium, cynamon. Zraz dociskamy do podkładki za pomocą gumek recepturek, lub w jakiś inny sposób, nie jest to konieczne przy szczepieniu siewek na pereskiopsis.

Co do podkładek, niezłe wyniki można osiągnąć szczepiąc na cereusie.
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p

Post »

Dobrze że napisałeś Sebastianie o technice szczepienia, bo zaczęliśmy od podkładek nie tłumacząc na czym w ogóle polega szczepienie :lol: :lol:

Co do Cereusa to masz racje Sebastianie. Dobrze odżywia zrazy, zrazy mają na nim atrakcyjniejszy wygląd i mają grubsze ciernie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”