Widoki na działkę ;) i nie tylko
Re: Widoki na działkę ;) i nie tylko
Pamelko
byłam dawno w Twoim wątku...coś mi przeszkodziło i się nie wpisałam...z prawdziwą przyjemnością obejrzałam rośliny jakie posadziłaś...niektóre znam. Miniaturowe iglaki cudowne, jak przetrzymały zimę nic nie umarzło
Krzewy też ciekawe...ile lat ma kalikarpa, wybarwia się na jesieni 
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aguś, ogladaj
zaraz kolejne iglaczki i hosty
Paula zapraszam
Witaj Aniu, póki co iglaki mają si dobrze, ale zima jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Dzisiaj planuję dłożyć kolejny stroisz na różyczki, bo boję się kolejnego ataku zimy ze względu na brak śniegu. Prognozy przewidują opady, więc może będzie ok.
Moje kalikarpy, jak większość roślin w ogrodzie są jednoroczne. Przebarwienia widać na jednym ze zdjeć, jednak jesienne barwy nie są ich największym atutem, tylko fioletowe koraliki
Kolejne iglaki północnej strony
Trzy sztamowe NN, pierwszy to może być Varella, ale kolejne

Pinus parviflora Goldilocks (sosna drobnokwiatowa)

Pinus parviflora Shirobana (sosna drobnokwiatowa)

Pinus parviflora Dr. Landis (sosna drobnokwiatowa)

Abies koreana Silberlocke (jodła koreańska) jeden z moich największych iglaków

Pinus sylvestris Globosa Viridis (sosna pospolita)

Pinus mugo Ophir (sosna górska)

Może picea Engelmanii
czekam na identfikację

Paula zapraszam
Witaj Aniu, póki co iglaki mają si dobrze, ale zima jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. Dzisiaj planuję dłożyć kolejny stroisz na różyczki, bo boję się kolejnego ataku zimy ze względu na brak śniegu. Prognozy przewidują opady, więc może będzie ok.
Moje kalikarpy, jak większość roślin w ogrodzie są jednoroczne. Przebarwienia widać na jednym ze zdjeć, jednak jesienne barwy nie są ich największym atutem, tylko fioletowe koraliki
Kolejne iglaki północnej strony
Trzy sztamowe NN, pierwszy to może być Varella, ale kolejne

Pinus parviflora Goldilocks (sosna drobnokwiatowa)

Pinus parviflora Shirobana (sosna drobnokwiatowa)

Pinus parviflora Dr. Landis (sosna drobnokwiatowa)

Abies koreana Silberlocke (jodła koreańska) jeden z moich największych iglaków

Pinus sylvestris Globosa Viridis (sosna pospolita)

Pinus mugo Ophir (sosna górska)

Może picea Engelmanii

Jolu, w ciągu tego roku z dzałki zrobił się prawdziwy ogród botaniczny. Kolekcja roślin jest już imponująca i do tego urozmaicona. Nie tylko iglaki, ale też dużo ciekawych krzewów liściastych.
Oj będzie czym się chwalić na wiosnę.
Oj będzie czym się chwalić na wiosnę.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Globosa Viridis , to mistrzyni przyrostu, moja 10 - letnia ma może 70 cm.
A jak Varella zacznei się rozkładać, to będzie ona, bo lekko nieuczesana.
A jak Varella zacznei się rozkładać, to będzie ona, bo lekko nieuczesana.
Podziwiam wybarwienie Twojego Ophira
Pięknie wygląda w żółtych barwach. A swoją droga to ciekawe dlaczego tego typu iglaki raz wybarwią się mocniej, a w nastepnym roku słabiej lub w ogóle 
- pamelka

Romku, dziękuję za takie miłe słowa
Mam nadzieje, że na wiosnę widoki choć w malutkiej części będą podobne do Twoich. Moje rosłinki malutkie jeszcze, ale z roku na rok powinno być coraz lepiej.
A tak na marginesie
mam zamiar odwiedzić Twój ogród wiosną właśnie i co Ty na to
To dopiero będą widoki
Iguś o to właśnie mi chodzi w przypadku niektórych iglaków, niech rosną jak najdłużej.
Pawłku za to ja podziwiam wybarwienie Twoich żółtków, szczególnie Abies nordmaniana Golden Spreader. Może znajdę go gdzieś w tym roku
Oczywiście zapomniałam dopisać, że większość pokaznych, to ostatnie jesienne fotki, wiosną będą zupełnie inne
No to z drzewek byłoby na tyle. Wkrótce kilka funkii i żurawek
Picea Omorica Kamenz

Abies koreana Blue Emperor (jodła koreańska), wciąż mnie zastanawia, bo ona wcale nie niebieska, tylko zielona, spójrzcie

Picea pungens Białobok (świerk kłujący)

Picea abies Acrocona (świerk zwyczajny)

Picea abies Push (świerk zwyczajny)

Picea Orientalis Aurea (świerk kaukaski)

i Picea abies Formanek (świerk zwyczajny) teraz nieszczególny, ale wiosną

Na rabacie jest jeszcze Ginck biloba Troll, tak wygladał po zakupie, jesiennych łysych gałązek nie cykałam

A tak na marginesie
Iguś o to właśnie mi chodzi w przypadku niektórych iglaków, niech rosną jak najdłużej.
Pawłku za to ja podziwiam wybarwienie Twoich żółtków, szczególnie Abies nordmaniana Golden Spreader. Może znajdę go gdzieś w tym roku
Oczywiście zapomniałam dopisać, że większość pokaznych, to ostatnie jesienne fotki, wiosną będą zupełnie inne
No to z drzewek byłoby na tyle. Wkrótce kilka funkii i żurawek
Picea Omorica Kamenz

Abies koreana Blue Emperor (jodła koreańska), wciąż mnie zastanawia, bo ona wcale nie niebieska, tylko zielona, spójrzcie

Picea pungens Białobok (świerk kłujący)

Picea abies Acrocona (świerk zwyczajny)

Picea abies Push (świerk zwyczajny)

Picea Orientalis Aurea (świerk kaukaski)

i Picea abies Formanek (świerk zwyczajny) teraz nieszczególny, ale wiosną

Na rabacie jest jeszcze Ginck biloba Troll, tak wygladał po zakupie, jesiennych łysych gałązek nie cykałam

- EdytaB

- Od: 1 sty 2009, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moje kalikarpy (sztuk 2) nie dały mi nacieszyć sie koralikami, czy możliwe, że zrobiłam coś nie tak?
Pozdrawiam
Troll jest super! Mój mniejszy, nie mogę się doczekać, kiedy będzie z niego taka kula zielonej gęstwiny...U mnie miłorzęby zaraz po dereniach na liście liściastych ulubieńców...No chociaż miłorzęby ponoć iglaste
Romek napisał o tym, co będziemy u Ciebie podziwiać na wiosnę...Oj, prawda, prawda...A gdyby jeszcze wiedział jakie cebulowe szaleństwo miało miejsce jesienią...
Romek napisał o tym, co będziemy u Ciebie podziwiać na wiosnę...Oj, prawda, prawda...A gdyby jeszcze wiedział jakie cebulowe szaleństwo miało miejsce jesienią...
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
[/quote]Na rabacie jest jeszcze Ginck biloba Troll, tak wygladał po zakupie, jesiennych łysych gałązek nie cykałam![]()
Świetny jest
Jak duży docelowo urośnie?
- pamelka

Marta masz rację z dereniami
są piekne. Najgorsze, ze moich nie opatuliłam na zimę
Ciekawe co tam będzie, bo ostatnio doczytałam się, że kousa trzeba okręcać pierwsze 2-4 lata
a ja co
nie okręciłam.
Chciałabym kiedyś nabyć pagodowego, ale dla niego muszę stworzyć oddzielną rabatę, tylko gdzie?
Wiosna .... myślisz o cebulach
to prawda, ciekawe co tam nowego urośnie, bo tamtej wiosny było baaardzo ubogo
Aguś, mam nadzieję, że będzie mały zobacz jego opis:
"Karłowa, płasko-kulista odmiana o krótkich przyrostach i trąbkowych, wciętych liściach. Dorasta do wysokości 1 m. Pochodzi od czarciej miotły znalezionej w Niemczech (J. Wieting)."
Chciałabym kiedyś nabyć pagodowego, ale dla niego muszę stworzyć oddzielną rabatę, tylko gdzie?
Wiosna .... myślisz o cebulach
Aguś, mam nadzieję, że będzie mały zobacz jego opis:
"Karłowa, płasko-kulista odmiana o krótkich przyrostach i trąbkowych, wciętych liściach. Dorasta do wysokości 1 m. Pochodzi od czarciej miotły znalezionej w Niemczech (J. Wieting)."
- AgaNet

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
[/quote]Aguś, mam nadzieję, że będzie mały zobacz jego opis:
Dzięki ! Ciekawie się zapowiada
- pamelka

Aga mam jeszcze trzy inne ginkgo, ale na innych rabatkach, więc bedą przy kolejnych przeglądach
.
Dzisiaj miały być hostki i żurawki, ale życie samo pisze scenariusze i muszę, sorry
wstawić aktualne fotki.
Przeglądając wątek wspomnę kiedyś, że 20.01 znów przyszła śnieżna zima. I dobrze, to najlepsze rozwiązanie przed zapowiadanym ochłodzeniem z jednej stron, z drugiej zaś
w sobotę wyruszam na narty, więc nieco świeżego puchu pod deskami by się przydało

Dzisiaj miały być hostki i żurawki, ale życie samo pisze scenariusze i muszę, sorry
Przeglądając wątek wspomnę kiedyś, że 20.01 znów przyszła śnieżna zima. I dobrze, to najlepsze rozwiązanie przed zapowiadanym ochłodzeniem z jednej stron, z drugiej zaś

O, u nas też przydałby się śnieg. Mrozy zapowiadają, a póki co to stokrotki i bratki kwitną 
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U ciebie to przynajmniej śniegową kołderkę masz a we Wrocławiu to tylko deszcz, 1 milimetr śniegu był wczoraj przez 2-3 godzinki.
- drozd

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pod narty ten śnieg dobry. Nie zapomnij o łańcuchach na koła i uważaj na nogi,bo kto będzie kopał działkę
Miłego pobytu i wypoczynku.
Jak możesz to zabierz ten nasz śnieg w góry. 
Miłego pobytu i wypoczynku.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz