Storczyki Asi

Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Asi

Post »

Asiu ja też twierdzą ze na M.M. będziesz miała drugi pędzik :D .Ślicznie prezentuje się drugi fotografowany phal. Między korzonkiem a pędzikiem chyba będzie następny korzonek a pędzik który nierośnie to chyba keika .Ja mam takie na bliźniakach stoją w miejscu już od wakacji albo dłużej . O dendrobium się nie wypowiadam bo nie wiem co może być przyczyną żółknięcia liści .
Asiu a jak noga ? uważaj na nią ,bo przy takim skakaniu, jak człowiek w emocjach zdjęcia cyka ,to można jeszcze pogorszyć przez nieuwagę ;:196
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ładnie ci rosną i kwitną, a to na MM to pędzik :). Będziesz mieć 2 pędziki. Szkoda pędu Vandy, ale pąki Vand niestety są bardzo wrażliwe i większość takich pędów usycha, jeśli kupiliśmy roślinę z nierozwiniętym pędem.
A co do equestrisa, jak spotkasz, to sobie kup, bo to przyjemny storczyk mimo malutkich kwiatków, jest słodki i dośc prosty w uprawie. Niektóre rośliny nawet puszczają keiki (niestety z moich pięciu żaden jeszcze nie puścił keiki na pędzie, ale jeden ma basal keiki).
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Dusiu masz 5 equestrisa? A jakie kolory? co to są basal keiki?
Kasiu, Dusiu i Gosiu dziękuję Wam, cieszę się , że będę miała 2 pędziki na MM, a myślałam , że to korzonek, zbyt piękne mi się to wydawało, zwłaszcza, że to taki malutki storczyk. Z nogą już troszkę lepiej. Mam nadzieję , że jutro już mi zdejmą szynę.
Jeszcze kwitnienie
Obrazek Obrazek
rozrastający się pędzik, dla porównania zdjęcie z 30.11 i dzisiejsze

Obrazek Obrazek
i jeszcze jeden jego korzonek, tak samo się rozrasta
Obrazek
i liść od spodu na tym falku po walce z wełnowcami, jakieś półtorej roku temu
Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam 2 equestrisy rózowe, 1 alba i 2 ilocos alba. A basal keiki to keiki, które wyrasta przy trzonie rośliny. Normalne keiki wyrasta na pędzie kwiatowym.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne Masz parapety, kolorowe od kwitów storczyków ;)
U dendrobium typu nobile tak przeważnie bywa, że liście usychają i stoją "gołe" patyki. To właśnie na nich będą kwiaty lub keiki... ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Asiu pięknie i kolorowo u Ciebie. Czy z nogą już w porządku, szyna zdjęta?
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Asiu piękny ten różowy storczyk i drugi zapowiada się ciekawie ;:138 , nie mogę się już doczekać kwiatuszków.
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12

Post »

biały phalenosis pięknie się rozbujał -zazdroszczę takiego kwitnienia
hmmm... zastanawiam się czy Vand nie kupiłyśmy od tej samej osoby?? ale bardzo ładne

oczywiście Wesołych Świąt Ci życzę ;:196
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Sylwio :wit i ;:196 , zgadza się, kupiłyśmy u tej samej osoby, a jakie kolory kupiłaś?
Zdradźcie mi czym czyścicie liście falków, bo moje aż się proszą o to.
Troszkę znów dziś pomęczyłam moje storczyki i oto, tek kwitnie nie zawodnie od dłuższego czasu, ciągle ma kwiaty, przedłuża pędy i puszcza nowe odnóżki
Obrazek Obrazek
ten też nie odpuszcza , ma cały czas mnóstwo kwiatów
Obrazek Obrazek
ciągle większe pędziki na falkach
Obrazek Obrazek
vanda chyba się zaklimatyzowała bo puszcza nowego listka
Obrazek Obrazek
i jeszcze pączki na białasku, mam nadzieję, że już zakwitnie, na razie są zielone

Obrazek Obrazek
jutro wybieram się na zakupy do Szczecina, mam zamiar odwiedzić LM, już przygotowałam miejsce
Obrazek
Życzę miłego wieczorku.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liście Phalaenopsisów można przemywać wodą z kilkoma kroplami soku z cytryny, ale na każdego musisz mieć osobną chusteczkę/ściereczkę. Moje mają wiecznie zakurzone liście, bo mając ponad 80 Phal. nie chce mi się im myć liści. Jak się ma mało, to się można bawić w wycieranie, ale przy ilościach powyżej 50 to już jest ciężko.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Duśka to błąd ze nie czyścisz storczykom liści, przecież im te liście są potrzebne do fotosyntezy a jak są brudne to trudniej jest im ja przeprowadzać.. Może powinnaś się zastanowić nad zakupem kolejnych, skoro ciężko Ci poradzić sobie z ilością jaką już posiadasz?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mi się po prostu nie chce czyścić liści... Za dużo czasu to zajmuje i jest kłopotliwe, bo trzeba je ściągać, przekładać, cudować... I przy wycieraniu bardzo łatwo o przenoszenie chorób czy szkodników, jeśli by się wytarło jedną ściereczką... Ale jeszcze mają spodnią stronę liści, więc moga oddychać. Od kilku lat nie myję liści, bo i tak to niewiele dawało, bo za kilka dni znowu były zakurzone...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja też myje listeczki wodą z dodatkiem soku z cytryny. Daję tez kropelkę plynu do mycia naczyń.

A czasami woda + łyżeczka alkoholu <najlepiej czysty spirytus>. Używam jednej ściereczki, ale do storczyków zdrowych.

Gdy widzę na jakimś, na przykład plamy, myję go oddzielnie < ajczęściej na samym końcu, by nie wcierać w pozostale storczyki "choroby">.

Dusia Ma rację, przy liczbie powyżej 80 sztuk takie mycie to dobre, kilka godzin ;:108 ;:224 Robię to mniej więcej, raz na kwartał.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Ja przecieram listki swoich storczyków wilgotną szmatką i używam jednej ale często płuczę. Listki, które mają jakieś plamki przecieram osobno. Ale ja mam 30 sztuk, a przy 50 czy 80, nie wiem czy dałabym radę :;230
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Ja też przecieram po kąpieli jednym wacikiem (no muszę ich zużyć kilka) ,wodą destylowaną czyli mniej więcej co dwa tygodnie. Dziewczyny dla mnie nie było by problemu nawet z taką ilością, nawet jakby miało mi to zająć cały dzień przecież nie robi się tego codziennie .Jak już zauważyła Kasie 74 one liśćmi oddychają a jak mają na nich kurz to marny ich żywot.Po co kupować tyle sztuk jak niemożna zapewnić im odpowiednich warunków .W środowisku naturalnym czyszczenie liści załatwiają opady deszczu
Asiu widzę że na Twoim parapecie zmieści się i to nie jeden storczyk :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”