Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Trytoma
Och jak wam zazdroszczę, czy to znaczy,że sadzone wiosną mogą nie zakwitnąć?
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wiosną posadziłam sadzonke od Janusza z forum i miałam dwa kwiaty,jest szansa że ty też będziesz miała
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Też bym sobie tego życzyła
Liście są bardzo ładne, codziennie do nich zaglądam, ale na razie nic

Liście są bardzo ładne, codziennie do nich zaglądam, ale na razie nic

Kupiłam kłącze dwa lata temu, w tamtym roku trytoma nie zakwitła a w tym ma trzy pąki...mają już ok 20cm.
Ciekawe tylko czy będzie taka jak na opakowaniu
reniuniek cudowny kolorek
ile lat ma ta kępa 
Ciekawe tylko czy będzie taka jak na opakowaniu

reniuniek cudowny kolorek

- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Sadzona była wiosną tamtego roku a kwitnie pierwszy raz.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja natomiast kupiłam paczkę nasion i wysiałam część w połowie maja, bo kwiaty są urzekające. Skiełkowały po kilku dniach (ok. 10) dość obficie. Szczęśliwa, ile to ich będzie, zaczęłam rozglądać się po ogrodzie i zobaczyłam, że jedna roślina, której nazwy nie znałam, puszcza masę pędów kwiatowych. Zaczęłam coś podejrzewać, jak robiły się coraz większe i postanowiłam sprawdzić trop w google.
Liście okazały się jednoznacznie należeć do trytomy.
Zatem mam wielką kępę (15 kwiatów) i gąszcz siewek. Zdziwiły mnie równocześnie informacje, podane np. na opakowaniu nasion, że roślina wymaga okrycia itp.
Moja tej zimy nie była w ogóle zabezpieczana, wiązana, nikt się nią nie interesował, w poprzednich latach zapewne było podobnie. Rośnie na podwyższonej rabacie.

Moja też zimowała nie okryta, przetrwała bez uszczerbku...wydaje mi się że liście doskonale chronią korzenie. Kępa nie jest duża ale bardzo szybko się rozrasta, prawdopodobnie nazywa się Kniphofia Uvaria...jak zakwitnie będzie można zidentyfikować

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Nawet jeśli to nie jest normalne, to co z tym zrobisz?
Super zdjęcie
Moje trytomy podzieliłam jesienią i poprzesadzałam, i niestety odbiło sie to na jakości kwitnienia...ale rozrastają się imponująco

Moje trytomy podzieliłam jesienią i poprzesadzałam, i niestety odbiło sie to na jakości kwitnienia...ale rozrastają się imponująco

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
No właśnie jakby nic
Ta też była sadzona jesienią, zimą nic a nic nie okryta i żyje, kwitnie i do tego dwupałowo

Ta też była sadzona jesienią, zimą nic a nic nie okryta i żyje, kwitnie i do tego dwupałowo

- Agnie__szka
- 10p - Początkujący
- Od: 31 lip 2010, o 10:27
Ja wyhodowałam trytomy z nasion kilka lat temu. Od tego czasu rozrosły się, czasem któraś zmarznie, chociaż tuż obok inna nie zmarzła. Na zimę robię z nich chochoły i obsypuję suchymi liśćmi. Dodałabym zdjęcia, ale nie wiem jak to zrobić - nie korzystając z tych dwóch poniższych możliwości.
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Tak się zastanawiam, może późne przesadzenie tak u niej spowodowało? Albo brak okrycia?
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Moje okazy te co kwitły rok temu kwitną, te co nie kwitły - nie kwitną. W sumie mój najstarszy okaz ma 5 lat a najmłodsze rok. Wszystkie bez problemy przezimowały chociaż po bezśnieżnym lutym trochę się o nie obawiałem bo nie były niczym zabezpieczane.