Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Wygraj Anusiu-życzę z całego serca.
Brzydkie kaczątko jest prześliczne-znasz imię tej pięknotki? ;:167
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczny skalniak i bardzo imponująca kolekcja magnolii i różaneczników.

Pozdrawiam Jola.
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu - dziękuję za życzenia wygranej ;:196 . Chyba dotarłam do rozstaju dróg i muszę coś z tym zrobić, albo w jedną stronę albo w drugą. Mam nadzieję,że na dobry początek coś wygram, miałabym jakiś punkt zaczepienia... ale chyba zazwyczaj wygrywają Ci,którzy tego nie potrzebują. :wink:
A nazwy tej róży nie znam, była bardzo marna jak ją kupowałam. Chętnie poznałabym, szukałam w opisach róż, ale takiej nie widziałam, są bardzo podobne.

Jolu dzięki za miłe słowa i odwiedzinki. ;:196
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Ann-ka72 pisze:[
Wierzba japońska.

Obrazek
Wow... na prawdę super wygląda. Gratulacje ;:63.
Piszesz, że przycinasz 3 razy w roku - można zapytać, kiedy mniej-wiecej te cięcia się odbywają ?
Ja przycinałałem do tej pory tylko mocno na wiosne i delikatniej jesienią. W czasie normalnej wegetacji, szczególnie kiedy pojawiaja się te kolorowe liście to jakoś bałem się przycinać, chociaż mnie korciło.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Lesioc-wierzbę przycinam 3 a czasami 4 razy w roku-jak nie zapomnę a lato bardzo upalne :oops: A często tak jest,że przechodzę obok jakiejś rośliny i myślę sobie: trzeba przyciąć, opryskać od mszycy, podwiązać... idę dalej i zapominam :oops: Na drugi dzień sytuacja się powtarza, po tygodniu a nawet dalej dostaję natchnienia i 6 godzin spędzam w ogrodzie :lol: Czasami jakiejś rośliny już nie ma co ratować, rzadko to się zdarza ale jednak .... :wink:
Wierzbę za każdym razem przycinam krótko, bo inaczej robi sie coraz większa i nie ma takiego zwartego pokroju. Właśnie wczoraj przycięłam drugi raz - też z opóźnieniem, bo powinnam to zrobić tydzień temu, gdyż bardzo brązowiały listki od słońca,a słońca nie było dużo w tym roku.
Przycinam :
1 raz- koniec marca, początek kwietnia,
2 raz - początek czerwca
3 raz - lipiec
Wszystko zależy od wyglądu liści.
Jeśli trafi sie bardzo dużo słońca,to między jednym cięciem a drugim mija ok.1,5 miesiąca. Ale każdy rok jest inny.

Tak wyglądała wierzba tydzień temu- zaczęła już robić sie brzydka.

Obrazek

Obrazek

A wczoraj było jeszcze gorzej,ale niestety nie mam zdjeć.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20

Post »

Dziękuję ;:180 Czyli moje zapędy były słuszne, a obawy niepotrzebne. Swoją też zacznę częściej strzyc :D
Tym bardziej, że u sąsiadów widzę jak fatalnie potrafi wyglądać taka zapuszczona ;)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Aniu, uszy do góry! Paskudny ten rok, wszędzie kłopoty i nieszczęścia. Ja też co chwilę ostatnio muszę brać głęboki oddech i liczyć do 10, ale za to dotleniona przynajmniej jestem. Postanowiłam tylko pozytywy dostrzegać. Koło Ciebie też na pewno dużo nieśmiałego dobra się ukrywa ;:3
Przyszłam po prośbie. Chcę zasadzić magnolię Nigra. Jakoś u Ciebie do mnie magnolie najbardziej przemawiały :lol: Możesz mi strzelić fotkę, jak ona teraz wygląda? Stwarza jakieś problemy?
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Dzięki Cebullo za pocieszenie :D Wiem,że muszę się wziąć w garść, ale ten rok to faktycznie jakiś dziwny. Jak się wyrwę na trochę do ogrodu, to od razu lepiej, ale nie zawsze mogę. :|

A magnolia teraz nie sprawia żadnego problemu, od lat zresztą tak jest.Jak była mała to bardzo przemarzała, nie wiedziałam,że trzeba ją okrywać- a ja o ogrodzie nie miałam wtedy zielonego pojęcia :D Później okrywałam ją pudełkiem kartonowym i było b. dobrze. Od 3 czy 4 lat nie okrywam,bo nie mam takich dużych pudełek,a poza tym nie wiedziałabym jak to zrobić. Ale w ciągu ostatnich lat nic już nie przemarza- pomimo że u nas jest zimą -32 st.C.
Od wiosny co miesiąc sypałam nawóz do rh- wg zalecenia na opakowaniu. W tym roku wiosną sypnęłam siarczan amonu i nawożę dolistnie nawozem interwencyjnym - i nie widzę różnicy. Aha - i sypię fusy od kawy i herbaty zielonej, zamiast wylewać do wc. :wink:
W tym roku obgoliłam ją trochę od dołu i wydaje się przez to niższa, ale ma już trochę ponad 2 m. Kiedy są upały 30 st. to podlewam ją, w tym roku tylko raz podlewałam.
Nie wiem co jeszcze dodać, bo w sumie nie poświęcam jej teraz prawie w ogóle uwagi. Jak zakwitnie latem to wstawię zdjęcia. Przy rh jest więcej pielęgnacji niz przy magnoliach.

Aha- na niej zauważyłam tarczniki- nie wiem skąd to badziewie sie tam wzięło, opryskałam i czekam, bo teraz przez liście ciężko dotrzeć...jakby co, to powtórzę oprysk jesienią i wiosną.

Obrazek
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Nazbierałaś już dużo ładnych odmian rh i azalii,ja dopiero mam 6 rh i 4 azalie,ale zauroczył mnie Calypso u jednej z forumek i muszę go kupic.Azalie masz natomiast dużo ładniej zagęszczone niż moje" patykowate",a skalniak super.Hortensja Anabell u mnie rozrasta się jak chwast i muszę ją trzymac w ryzach,bo i tak zagłusza hosty.Magnolie piękne, szybko rosną i ważne ,że nie marzną.Lilie chyba masz pózniejsze odmiany,że jeszcze nie kwitną..
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witaj Zuziu.

Trochę tych roślin mam,ale ja tak jak i chyba każdy na tym forum chciałby mieć więcej, inaczej i chyba nigdy nie doścignie się tych marzeń, bo coraz to nowe pojawiają się.

Azalie próbowałam w tamtym roku zagęścić,ale chyba coś poszło nie tak, bo moze i się troche zagęściły, ale niektóre bardzo mało miały kwiatów, więc w tym roku nie będę tego robić, tym bardziej,że z każdego pędu wyrasta po 4-5 młodych pędów.
Już nie mogę sie doczekać tych lilii,pewnie na dniach zacznie sie....

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za fotkę Nigry. Niezła kulka- ze 2m szerokości ma? Qrcze, nie wiem, czy mi się zmieści...
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Niestety ma ok. 2 m szerokości w swoim najszerszym miejscu. Mi to nie przeszkadza, bo miejsca zostawiłam specjalnie dla niej i innych magnolii dużo.
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witajcie. Dzisiaj jest w końcu piękny dzień, aż chce się żyć :)
Wszystko zaczyna kwitnąć, świat jest dzisiaj zdecydowanie piękniejszy... ;:3

Liatra w końcu się rozkręca :)

Obrazek

Westerland przy azalii.

Obrazek

Dzwonki karpackie pod azalią.

Obrazek

Róża NN- chyba jednak Chopin,tylko muszę policzyć,czy faktycznie ma 52 płatki.

Obrazek

Dzwonki na skalniaku.

Obrazek

Moja nowa dekoracja ogrodu :shock: :shock: , szkoda,że mnie było zanim zaczęli wybierać kolor...Kiedy przyjechałam,połowa już była pomalowana.Chyba spieszyli się,żeby zdążyć zanim przyjadę :lol: :lol: .
Pytałam się, czy nie było jaskrawszego koloru,ale chórem odpowiedzieli : NIE! Dzieciom bardzo się podoba... :;230 W rzeczywistości, jeszcze większa żarówa :;230

Obrazek

I jeden ze szkodników ogrodu....w nocy bawił się w piaskownicy, wszystkie prawie zabawki poroznosił po ogrodzie :shock:

Obrazek
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Mam chwilę czasu,więc parę fotek wkleję :)

Róża pnąca NN-miała być Rosarium Ueterson,ale to nie ona.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój nowy nabytek- hortensja Anabell

Obrazek

Jakaś różyczka rabatowa.

Obrazek

Na pierwszym planie lawenda.

Obrazek

Hortensja Limelight- zwana limonkową ma mnóstwo pączków kwiatowych :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko piękne! Najbardziej podoba mi sie jednak szkodnik 8-) Ma taką niewinną minke :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”