Ktoś wcześniej napisal, że nornice to problem, zgadzam się, one niszczą, mają plytkie tunele ( nie to co kret) żrą korzenie roślin a gdy stworzą budowle przy nowo posadzonych np sosnach, tujach to jest dopiero problem. KARBID. Polecam, tani i skuteczny, u mnie na pasie 30 thuj nie ma nornic, a byla a cala gromada
Kret nie jest naszym wrogiem
Re: nieznosny kret
A ja kopcce przestalem juz sprzątać przed zimą i jest ich juz kilkadziesiąt, coraz większych. Nie mam sumienia zabijać kretów jakimiś świecami dymnymi etc. A czy gdy kreta wywiezie się z jego miejsca zamieszakania, to poradzi sobie bez rodziny ?
Ktoś wcześniej napisal, że nornice to problem, zgadzam się, one niszczą, mają plytkie tunele ( nie to co kret) żrą korzenie roślin a gdy stworzą budowle przy nowo posadzonych np sosnach, tujach to jest dopiero problem. KARBID. Polecam, tani i skuteczny, u mnie na pasie 30 thuj nie ma nornic, a byla a cala gromada
- majs
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Waldek26
Może i będzie tęsknił
za starymi norami, no chyba, że jego pani M była zołzowata to po złapaniu sam będzie prosił o wywiezienie jak najdalej od domku 
Może i będzie tęsknił
brak polskich znaków
Jemu dynda, czy zołzowata... on tylko... no,hmmmmm.... bara-bara, a po tym akcie pani kretowa wynosi się czym prędzej jak najdalej.
A i potomstwo jak najdalej od tatusia wychowuje, bo tenże głodny gdyby natrafił skonsumuje wiele się nie zastanawiając...
A i potomstwo jak najdalej od tatusia wychowuje, bo tenże głodny gdyby natrafił skonsumuje wiele się nie zastanawiając...
- nirali

- Od: 16 lis 2011, o 12:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podobny wątek i ciekawe wiadomości....http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=49039
- Ogrodnik88

- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A jakby na rurę wydechową założyć wąż ogrodowy a drugi koniec do nory kreta to dobrze rozeszłoby się po korytarzach?
- majs

- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Ogrodnik88
Słyszałem od ludzisków, że tak robią, podobno działa jak chcemy gościa na tamten świat odesłać.
Słyszałem od ludzisków, że tak robią, podobno działa jak chcemy gościa na tamten świat odesłać.
brak polskich znaków
-
Rossynant
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Tak łatwo na tamten świat odesłać sie nie da, najwyżej do sąsiada. Zadymiliśmy tak kiedyś, kret wyszedł z norki i udał się niespiesznym spacerkiem w krzaki...
Potem rył nowe obok.

Potem rył nowe obok.
Owszem, gazowanie spalinami jest skuteczne, praktykowałem... ale na nornice. Kret jak mu zacznie capić, a powonienie to on ma... po prostu w bok od głównego korytarza się wkopie, nie troszcząc się że za nim następuje zawał
, ba, tenże odetnie go od smrodu- i wku....y zacznie budowę nowej chałupy, tworząc proporcjonalną do nastroju liczbę nowych kopców na wypielęgnowanym trawniczku. 
Od kilku dni nie mam śladów grasowania kreta,wykopciłem świecami dymnymi,raczej śmierdzielami
zadymiającymi własnej roboty.
zadymiającymi własnej roboty.
- Ogrodnik88

- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A o jakiej porze krety robią kopce?
- esony1

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
o każdej porze w dzień i w nocy, często w ciągu dnia widziałam jak kopczyk delikatnie drgał i na czubku pojawiła się kolejna partia ziemi
. Czasami taki gamoń potrafi spacerować po trawniku i jak się ma dobry refleks to można go upolować ... 
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Teza zaznaczam nie moja, ale co o niej sądzicie, otóż wykopywanie gleby przez krety, może obniżać teren, lub coś w tym stylu 
-
Rossynant
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Gdzieś obniży, a gdzieś podwyższy...

Znaczy... masz kreta z wywrotką?