hoja bella
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hoja - co jej może być?
Bella, bo to ona jest na zdjęciu, dobrze ukorzeniona, jest pijaczką.
Lubi doniczki gliniane, oddychające porami i zapewniające wymianę gazowa korzeniom.
Jeśli korzenie zgniły, jak sugeruje lilithbb ( marszczenie liści, to zwykle objaw niewydolności pokarmowej = braku korzeni),
to najwygodniej ukorzeniać:
- w wodzie ale o temp. min.25C, czyli nad kaloryferem lub pod sufitem
lub
- w ciepłym materiale porowatym typu seramis, koci żwirek, perlit, skałki, kamyczki rzeczne, skałki wulkaniczne, itp
- w lekko wilgotnym mchu
Korzenie potrzebują tyle samo wody, co powietrza!
Weź też pod uwagę, ze większość hoi to epifity, czyli mieszkańcy drzew, nie mający kontaktu z ziemią.
Bella, rośnie w naturze w chłodniejszych partiach gór Manyamar ( dawna Birma) i lubi przeciąg i wysoką wilgotność powietrza.
Będzie więc wdzięczna za mniejsze podlewanie doniczki, lecz za codzienne zraszanie liści, letnią wodą.
Lubi doniczki gliniane, oddychające porami i zapewniające wymianę gazowa korzeniom.
Jeśli korzenie zgniły, jak sugeruje lilithbb ( marszczenie liści, to zwykle objaw niewydolności pokarmowej = braku korzeni),
to najwygodniej ukorzeniać:
- w wodzie ale o temp. min.25C, czyli nad kaloryferem lub pod sufitem
lub
- w ciepłym materiale porowatym typu seramis, koci żwirek, perlit, skałki, kamyczki rzeczne, skałki wulkaniczne, itp
- w lekko wilgotnym mchu
Korzenie potrzebują tyle samo wody, co powietrza!
Weź też pod uwagę, ze większość hoi to epifity, czyli mieszkańcy drzew, nie mający kontaktu z ziemią.
Bella, rośnie w naturze w chłodniejszych partiach gór Manyamar ( dawna Birma) i lubi przeciąg i wysoką wilgotność powietrza.
Będzie więc wdzięczna za mniejsze podlewanie doniczki, lecz za codzienne zraszanie liści, letnią wodą.
- agarow78
- 500p

- Od: 22 lip 2011, o 22:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hoja - co jej może być?
Dziękuje Wam bardzo za wszelkie porady - sprawdziłam korzeń wyglądał jakby miał ugnić - hojka dostała mniejsza doniczkę i nową ziemię zobaczymy co będzie dalej
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Jeszcze raz dziękuję za pomoc
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
- ingga
- 500p

- Od: 7 paź 2009, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hoja Bella
ja mieszam ziemię uniwersalną z ziemią do storczyków i dodaję trochę perlitu
-
daria11715
- 200p

- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
od jakiegoś czasu jestem posiadaczką malutkich szczepek hoi bella. Szczepki mam od dużej i kwitnącej. Więc mam nadzieję że jak się szczepki moje zadomowią to uzyskam od nich kwiatki.
-
Marysiaaa
- 500p

- Od: 18 wrz 2013, o 12:41
Moja bella zaczęła zrzucać pędy ze stożkami wzrostu, to już 3,co dzień nowego nie ma
Boję się, że wyłysieje 
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
-
Marysiaaa
- 500p

Tu nie ma z czego zrobić sadzonek, bo ona niedawno została ukorzeniona i wypuściła kilka pędów, a teraz połowę zrzuciła. Może to przez to,że ją 3 razy przestawiałam, bo miała mało światła i szukałam lepszego miejsca. Nie była przelewana, oszczędnie ją podlewam, za to kilka razy dziennie zraszam ją przegotowaną i schłodzoną wodą. Taką samą też podlewam. 
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
-
Marysiaaa
- 500p

Tak wygląda teraz moja hoja bella, po zrzuceniu kilku pędów:

i zrzucone pędy:
takimi kawałkami odpadały

Już jej nie przestawiam.

i zrzucone pędy:
takimi kawałkami odpadały

Już jej nie przestawiam.
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
- ivonar

- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Re: hoja bella
Dawno nikogo tu nie było. A zatem przyszłam ja.
Od dzisiaj mam to cudeńko. Handel wymienny.

No i jak zwykle ma pytania.
1. Czy teraz przesadzać? Podłoże luźne, ale nie ma praktycznie ani perlitu ani wermikulitu.
2. Jeśli przesadzać, to czy podłoże uniwersalne wystarczy? Z rozluźnieczem (wermikulitem) i keramzytem na dnie oczywiście.
Od dzisiaj mam to cudeńko. Handel wymienny.

No i jak zwykle ma pytania.
1. Czy teraz przesadzać? Podłoże luźne, ale nie ma praktycznie ani perlitu ani wermikulitu.
2. Jeśli przesadzać, to czy podłoże uniwersalne wystarczy? Z rozluźnieczem (wermikulitem) i keramzytem na dnie oczywiście.
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
Na wszystkich waszych zdjęciach liście mają piękny, ciemny kolor. Moja też takie miała przez około rok, ale teraz liście stają się powoli jaśniejsze. Nadal są zielone, ale bardziej żółto-zielone. Jakie mogą być powody?
- norbert76

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Może to kwestia niedożywienia, kiedy była przesadzana?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przesadzałam ją, jak kończyło się robić ciepło - końcówka sierpnia/początek września. Ziemię chyba miałam wtedy tylko uniwersalną.
- norbert76

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Do samej ziemi, bez rozluźniacza?
Może w takiej sytuacji opiszesz warunki uprawy oraz wrzucisz zdjęcia.
Może w takiej sytuacji opiszesz warunki uprawy oraz wrzucisz zdjęcia.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta