Ogród Izabell
- maryla-56_56
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izabell, większe szanse na przezimowanie ma hebe o drobniejszych listkach.
Jak oglądałam zdjęcia kaktusów, to uzmysłowiłam sobie, że kwiaty tygrysówki też tak krótko kwitną,
gdy wychodzę do pracy, to jeszcze są stulone, jak wracam, zaczynają się zamykać.
Wrzosowisko masz śliczne, co roku będzie piękniejsze.
O zdjęciach wszystko napisano, ja tylko potwierdzam.
Kwiat pokazany przez Marylę to oczywiście powojnik, podobny do Błękitnego Aniołą, chyba
Jak oglądałam zdjęcia kaktusów, to uzmysłowiłam sobie, że kwiaty tygrysówki też tak krótko kwitną,
gdy wychodzę do pracy, to jeszcze są stulone, jak wracam, zaczynają się zamykać.
Wrzosowisko masz śliczne, co roku będzie piękniejsze.
O zdjęciach wszystko napisano, ja tylko potwierdzam.
Kwiat pokazany przez Marylę to oczywiście powojnik, podobny do Błękitnego Aniołą, chyba

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Wow jak tu tłoczno - strasznie się cieszę w Waszej wizyty
Tak Kogro - kocham robić zdjęcia, zwłaszcza przyrody i bardzo się cieszę, ze do Was przemawiają
Przyznam Ci się, że już nie mogę się doczekać wiosny - małe strzyżenie wrzosów - a potem już z dnia na dzień będą większe, ale masz rację jeszcze kilka lat zanim zarosną całe wrzosowisko.
Ze zdjęciami w szerszej perspektywie będzie trudno, bo szczerze mówiąc niewiele jest jeszcze u mnie do pokazania, tym bardziej, że już jesień - zacznę wiosną jak się zazieleni.
Tomko34 - szczerze mówiąc to mnie zmartwiłeś - myślałam, że ten wrzosiec zakwitnie jeszcze teraz, ale później ktoś mi powiedział, ze wrzośce kwitną i wiosną i jesienią, więc ja nadal czekam na kwiaty przed zimą. ;)
Jolu - masz rację, daje po oczach i bardzo wyróżnia się wśród innych wrzosów - taka czerwona plama wśród zieleni.
No właśnie nie wiem Polu, jak to jest z tymi wrzoścami - jak już pisałam Tomkowi, słyszałam, że nawet dwa razy w roku !!!. A co do zdjęć to nie zniechęcaj się - trening czyni mistrza
Dziękuję Gieniu. A w kwestii fotografii, to każdy jest mistrzem w swojej dziedzinie. Ja na przykład bardzo ubolewam na tym, że nigdy nie będę miała takiego pięknego ogrodu jak TY
Choć nie ustaję w staraniach ;)
Tak Dalo - tą pasję dzielimy - ja też najbardziej lubię kwaski - dlatego tak lubię Twój ogród
Dziękuję Ci bardzo Nemezjo, tak z wrzosami zaszalałam na wrzosowisku, a wczoraj dokupiłam ich jeszcze trochę do skrzynek za oknem a resztę porozstawiałam w różnych miejscach w domu.
Ciesze się Marylko, że znów u mnie jesteś. Twój kwiatuszek to clematis "Błękitny Anioł" - może mieć od 4-6 płatków na jednym pędzie, ale nie wiem od czego to zależy. Przynajmniej u mnie tak ma. A co do syna to pielęgnuj w nim pasje - nigdy nie wiadomo co mu się przyda w życiu
Dziękuję Ci Aniu - to wielki komplement - wielką odpowiedzialność składasz mi na barki - postaram się ją udźwignąć
Grażynko - podaję przepis na zdjęcie: Garniec cierpliwości i szczypta pasji. ;)
Dziękuję Ci cynamonowa Ewuniu - miło Cię znów gościć
Elsi - dzięki za informacje, o hebe - okryję je włókniną i pozostaje czekać.
Też mi się wydaję, że ten powojnik to Błękitny Anioł. A co do zdjęć to dziękuję bardzo - strasznie mi miło.
Wow Dziękuję Bogdanie - choć trudno konkurować z naturą.
Specjalnie dla Was wszystkich - barwy jesieni:
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...

Tak Kogro - kocham robić zdjęcia, zwłaszcza przyrody i bardzo się cieszę, ze do Was przemawiają

Tomko34 - szczerze mówiąc to mnie zmartwiłeś - myślałam, że ten wrzosiec zakwitnie jeszcze teraz, ale później ktoś mi powiedział, ze wrzośce kwitną i wiosną i jesienią, więc ja nadal czekam na kwiaty przed zimą. ;)
Jolu - masz rację, daje po oczach i bardzo wyróżnia się wśród innych wrzosów - taka czerwona plama wśród zieleni.
No właśnie nie wiem Polu, jak to jest z tymi wrzoścami - jak już pisałam Tomkowi, słyszałam, że nawet dwa razy w roku !!!. A co do zdjęć to nie zniechęcaj się - trening czyni mistrza

Dziękuję Gieniu. A w kwestii fotografii, to każdy jest mistrzem w swojej dziedzinie. Ja na przykład bardzo ubolewam na tym, że nigdy nie będę miała takiego pięknego ogrodu jak TY

Tak Dalo - tą pasję dzielimy - ja też najbardziej lubię kwaski - dlatego tak lubię Twój ogród

Dziękuję Ci bardzo Nemezjo, tak z wrzosami zaszalałam na wrzosowisku, a wczoraj dokupiłam ich jeszcze trochę do skrzynek za oknem a resztę porozstawiałam w różnych miejscach w domu.

Ciesze się Marylko, że znów u mnie jesteś. Twój kwiatuszek to clematis "Błękitny Anioł" - może mieć od 4-6 płatków na jednym pędzie, ale nie wiem od czego to zależy. Przynajmniej u mnie tak ma. A co do syna to pielęgnuj w nim pasje - nigdy nie wiadomo co mu się przyda w życiu

Dziękuję Ci Aniu - to wielki komplement - wielką odpowiedzialność składasz mi na barki - postaram się ją udźwignąć

Grażynko - podaję przepis na zdjęcie: Garniec cierpliwości i szczypta pasji. ;)
Dziękuję Ci cynamonowa Ewuniu - miło Cię znów gościć

Elsi - dzięki za informacje, o hebe - okryję je włókniną i pozostaje czekać.
Też mi się wydaję, że ten powojnik to Błękitny Anioł. A co do zdjęć to dziękuję bardzo - strasznie mi miło.

Wow Dziękuję Bogdanie - choć trudno konkurować z naturą.
Specjalnie dla Was wszystkich - barwy jesieni:
bab...
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Izabela,na moje oko jest to wrzosiec krwisty ,będzie kwitł wczesną wiosną,podpowiem że wrzośce przycinamy po kwitnieniu,tworzą pąki kwiatowe przed zimą na przyszły rok a wrzosy które kwitną jesienią przycinamy wiosną następnego roku,u jednych jak i drugich cięcie polega na obcinaniu gałązek poniżej zasuszonych kwiatów
Marylko - to już teraz wiesz co masz.
Muszę się zgodzić z Tomkiem - wrzosy tnę wiosną poniżej kwiatów, nim jeszcze zaczynają rosnąć. Wrzośce zasadziłam dopiero w tym roku, wiec dałam im teraz spokój - tym bardziej, że jeden zawiązał pączki. 
Aniu - sugeruję zastosować się do rad Tomka - ja robię tak samo i wrzosy co roku pięknie przyrastają i zagęszczają się.
Masz rację Sylweste, używam lustrzanki cyfrowej, choruję jeszcze na lepszy obiektyw makro.
Tomku w sprawie wrzosów w zupełności się zgadzam a za info o sposobie postępowania z wrzoścami dziękuje bardzo.
Oto fotki z Jesiennej Wystawy Kwiatów i Ogrodów w Chorzowie.
bab...

Aniu - sugeruję zastosować się do rad Tomka - ja robię tak samo i wrzosy co roku pięknie przyrastają i zagęszczają się.
Masz rację Sylweste, używam lustrzanki cyfrowej, choruję jeszcze na lepszy obiektyw makro.
Tomku w sprawie wrzosów w zupełności się zgadzam a za info o sposobie postępowania z wrzoścami dziękuje bardzo.

Oto fotki z Jesiennej Wystawy Kwiatów i Ogrodów w Chorzowie.
bab...