Z Elfowej krainy storczyków ;)))
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Ja ostatnio natchniona półeczką Agaty, postanowilam sobie też takową sprawić<na wiosnę będzie miejsce na 5,6 storczyków>. A że nie mam chłopa, to umiem się posługiwać wiertarką i pędzlem. Dwa popołudnia i oto jest...ale jestem z niej dumna

- justus27

W niej będę doniczki bez osłonek, oczywiście w środku jest podstawka z keramzytem i wodą ;)
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No no fajna z Ciebie kobitka- wiertarka, troche gwożdzi i pedzel i półeczka jak malowana.
Do wiosny masz jeszcze troszke czasu proponuje poszerzyć, by weszły Ci 2 rzędy storczyków. Ja mam taką ale większą. 
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
- trzynastka

- Od: 8 paź 2009, o 18:42
No kochana możesz być dumna
super ci to wyszło !!!!
a oncidium masz boooskie moje rozsadziłam i jakoś stoi w miejscu ...
- justus27

AnnaL-hihi...przydałoby się rozszerzyć, ale okno
Firankę ledwo zasuwam...Musiałam zmodyfikować moją listę chciejstw na przyszły rok, ale mam miejsca jeszcze na jakieś 15 doniczek razem z półeczką.
Trzynastka- trzeba sobie jakoś w życiu radzić... A ja od małego miałam "pociąg" do męskich robót. W wieku trzech lat rozbierałam na części np: maszyny do pisania...
Kiedy Rozsadzałaś oncidium. Ja gdzieś w kwietniu<jak zaczęły rosnąć nowe przyrosty z psb> oddzieliłam młodą psb i Cioteczce się przyjęła. Nawet będzie kwitła, czyli eksperyment się udał. Na wiosnę dzielę w takim układzie całą roślinkę, bo wiem, że jej nic nie będzie 
Kobietki dzięki za odwiedziny.
Trzynastka- trzeba sobie jakoś w życiu radzić... A ja od małego miałam "pociąg" do męskich robót. W wieku trzech lat rozbierałam na części np: maszyny do pisania...
Kobietki dzięki za odwiedziny.
- trzynastka

ja moje rozsadziłam w sierpniu obie niby wypuściły psb, ale jakoś powoli idą, nie marnieją ale przyrostów jakoś nie widać, korzonki widzę sie pojawiają, a do jakiej mieszanki sadzisz? masz swoje podłoże czy raczej kupujesz?justus27 pisze:Kiedy Rozsadzałaś oncidium.
- justus27

Trzynastka...nie Uwierzysz...Ja to rozsadzanie i przy okazji zmiane podłoża przeprowadziłam jeszcze za czasów, kiedy to bardzo mało wiedziałam o hodowli storczyków. Nawet o tych 3 psb, że to minimum do rozsady nie wiedziałam. Jedną oddzieliłam i ta się rozrosła u Cioteczki, jakiś miesiąc temu ją widziałam i bodajże 3nowe psb już są.Jak kiedy będę u Niej zrobię fotkę. A podłoże<wtedy też malo wiedziałam o mieszankach o różnej granulacji dla różnych storczyków>, po prostu w ogrodniczym gotową kupiłam, raczej takie "byle jakie" ma i rośnie jak głupie...
Życzę Ci, aby i Twoje ruszyło
Skoro korzonki mu rosną, to będzie dobrze 
Życzę Ci, aby i Twoje ruszyło
- trzynastka

też mam taką nadziejejustus27 pisze:Skoro korzonki mu rosną, to będzie dobrze
- justus27

Ściskam za niego lciuki 
- trzynastka

dzięki
wiesz co czasem nie rozumiem tego im więcej człowiek się stara tym gorzej wychodzi a jak na jakiś czas odpuszcza nagle wszystko ślicznie rośnie
nie pojmuje
- śnieżka

- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Justus27-piękną kolekcję storczyków zgromadziłaś.
Niech pięknie rosną i kwitną.
Pomysłów na ich eksponowanie też widzę, że nie brakuje. Podziwiam wykonanie półeczki. A psica prześliczna i taka mniamniusia- aż kusi, żeby spróbować.
Pomysłów na ich eksponowanie też widzę, że nie brakuje. Podziwiam wykonanie półeczki. A psica prześliczna i taka mniamniusia- aż kusi, żeby spróbować.
- justus27

Trzynastka- ja mam ogród i kwiaty w mieszkaniu od urodzenia. Od 3 roku życia siedzę w ziemi. I wiem, ze niekiedy nie warto się przejmować kwiatkami. Czasami jedno zapomnienie owocuje tym, że kwiat zakwita. Ja naprawdę o moje oncidium nie dbałam, raczej sobie go odpuściłam. I pewnie dlatego ma tyle pędów.
Śniezka-dziękuję za miłe slowa. A kolekcja się powiększy na pewno. Dwa kolejne storczyki wnet do mnie przyjadą. A jutro sprawy służbowe gonią mnie do N.Sącza, podobno wybudowali tam OBI, muszę poszukać adresu, bo Kto Wie, może jakieś miniaturki będą...
Śniezka-dziękuję za miłe slowa. A kolekcja się powiększy na pewno. Dwa kolejne storczyki wnet do mnie przyjadą. A jutro sprawy służbowe gonią mnie do N.Sącza, podobno wybudowali tam OBI, muszę poszukać adresu, bo Kto Wie, może jakieś miniaturki będą...
- aogyy
- 100p

- Od: 30 wrz 2009, o 18:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Justus. Uwielbiam oglądać Twoje piękności. Rzeczywiście Ciapek taki sam jak mój, a na Bożą Krówkę poluję od dawna ale jak na razie nie udało mi się ...
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Moje storczyki
Moje storczyki
- justus27

Aogyy-ja moją bożą krówkę kupilam w Castoramie, ale bylam na nowej dostawie. I znów jej pędzik rośni, będzie cieszyć oko 
- justus27