Ogród Leszka
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Multiblue" rozkwita coraz bardziej 

"Vino"

"Matka Siedliska"

Zaczęły tez kwitnać irysy w "żółwiowym oczku "

"Vino"

"Matka Siedliska"

Zaczęły tez kwitnać irysy w "żółwiowym oczku "

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Przepiękne te powojniki! Skoro w Pilchowicach tak pięknie rosną to może i w Zabrzu będą... ;-)
Pozdrawiam, Basia
Pozdrawiam, Basia
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
- lesioc
Doświadczenia mam na razie małe, bo jest kupiona dokładnie 3 maja tego roku na wystawie w Chorzowie. Prawdę mówiąc szukałem "Omoshiro", który zresztą podobno jedna sprzedająca tam pani miała, ale po 20min przekopywanie się w poszukiwaniu przez gąszcz powojników dałem sobie z nim spokój i wziąłem właśnie "Betty Risdon". Ii chyba troszkę żałuje, przynajmniej na razie.Kocina pisze:Powojniki cudnej urody, a "Betty" zjawiskowa. Pokazałbyś jej szersze ujęcie? Sprawia jakieś kłopoty? Wymaga szczególnej troski? Jakie masz z nią doświadczenia?
Po pierwsze wszystkie sadzonki które były do wyboru były identycznie delikatne (więc obawiam się, że ta odmiana po prostu "tak ma") - strasznie cieniutkie i mocno zdrewniałe, sztywne pędy. Gdzie nie dotknąć to się łamie, a jak próbować powojnikowi pomóc i opleść mu liścia na podporze, to od razu ten liść usycha i odpada. Pocieszeniem jest tylko to, że kwiatek który widać na zdjęciu zakwitł na pędzie złamanym w 2 miejscach (i nawet długo się trzyma). Mam nadzieję, że w przyszłym roku wypuści nieco grubsze pędy i to tylko wina młodego wieku sadzonek.
Podobno jeszcze do tego kwiaty "Betty" bardzo szybko płowieją na mocnym słońcu (jak zauważyłem to przypadłość wielu odmian powojników) - dlatego staram się sadzić powojniki raczej w miejscach zacienionych - najlepiej zresztą wychodzą mi te powojniki które są posadzone tak aby miały słońce rano i wieczorem, za to cień w południe. Ze względu na delikatność "Betty" to poszukałbym do tego jeszcze miejsca wyjątkowo dobrze osłoniętego od wiatru i z bardzo dobrze dopasowanymi pod powojnik podpórkami.
Mimo wszystko jednak polecałbym raczej poszukać "Omoshiro" - kwiat jest kolorystycznie niemalże identyczny, choć może na zdjęciach w internecie "Betty" wygląda zwykle ciemniej. Na zdjęciach poniżej jest właśnie "Omoshiro":

Na miejsce bardzo mocno nasłonecznione podobno lepszym rozwiązaniem jest, również bardzo podobna kolorystycznie, odmiana "Utopia" - ale powiem szczerze, ze jeszcze nigdy i nigdzie jej nie widziałem, ani posadzonej ani w sprzedaży - więc chyba jest trudno dostępna w Polsce.
Szersze ujęcie "Betty" mogę zrobić jutro ... ale i tak nie będzie dużo widać - to dopiero młoda sadzonka z jednym kwiatkiem ;).
W końcu od tego jest forum dyskusyjne..... aby pytać i szukać odpowiedzi. Z chęcią podzielę się doświadczeniami ;).Kocina pisze:Zabrzmiało jak "100 pytań do..", ale wiem gdzie u mnie ładnie by wyglądała i jestem ciekawa
Oczywiście, że będą - bo to fajne roślinki są ;) Pozdrawiam Zabrze - sam kiedyś mieszkałem tam przez kilka lathrsta pisze:koro w Pilchowicach tak pięknie rosną to może i w Zabrzu będą...

Hm, ja mieszkam w śródmieściu Zabrza i tak się szczęśliwie złożyło, że mam b.duży ogród. Niestety są w nim miejsca w rodzaju Twojego muru, który tak pięknie zasłoniłeś. Dziś pokazałam Twoje powojniki siostrze i stwierdziła, że to dobry pomysł, więc jak się uporam z bałaganem ogrodowym, malowaniem, koszeniem i wyrywaniem chwastów to zacznę sadzenie powojników - przynajmniej z 3 na początek, żeby zobaczyć jak sobie radzą pod okropnym garażem.
Czy wszystkie swoje powojniki kupowałeś na wystawie w Chorzowie? Niestety, tam nie dojechałam, a na wystawie w Tychach nie było jakichś szczególnie pięknych. ;-)
Pozdrawiam, Baśka.
Czy wszystkie swoje powojniki kupowałeś na wystawie w Chorzowie? Niestety, tam nie dojechałam, a na wystawie w Tychach nie było jakichś szczególnie pięknych. ;-)
Pozdrawiam, Baśka.
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
- lesioc
Nie, nie wszystkie kupiłem na wystawie w Chorzowie, chociaż zwykle staram się z tych targów coś przywieść, bo jest tam czasami bardzo duży wybór w jednym miejscu. W tym roku było nawet stoisko wyłącznie z clematisami ;).hrsta pisze:Czy wszystkie swoje powojniki kupowałeś na wystawie w Chorzowie? Niestety, tam nie dojechałam, a na wystawie w Tychach nie było jakichś szczególnie pięknych. ;-)
Pierwsze 4 powojniki - te co rosną właśnie wzdłuż muru - kupiłem na Allegro, wtedy jeszcze nie interesowałem się nimi za bardzo i nie wiedziałem gdzie indziej można dostać. Kolejne kupowałem tam, gdzie akurat trafiłem na ciekawą odmianę lub dobrą cenę.
Na pewno mogę polecić targ w Knurowie ( nie jest zbyt daleko od Zabrza) - szczególnie w kwietniu można tam wybrać sobie coś z bardziej popularnych i sprawdzonych odmian wielkokwiatowych (niemalże zawsze widzę tam "Jan Paweł II" , "President", "Multiblue", "Snow Queen" itp, ale trafił mi się tam również "Kacper") - wszystkie w cenach około 13-15zł. W podobnych cenach sa równiez powojniki w centrach ogrodowych - niestety nie wiem gdzie jest takie w Zabrzu, ale takie ceny widziałem w zeszłym roku w Knurowie i Gliwicach.
Czasami można trafić coś w hipermarketach typu "Dom i ogród" - tutaj szczególnie miło zaskoczyła mnie Katowicka Castorama która na jesieni 2008 miała wręcz gigantyczny wybór z tych trudniejszych do znalezienia powojników (raczej nie wielkokwiatowe - tylko odmiany botaniczne, bylinowe, okrywowe i odmiany pachnące) w cenach poniżej 10zł. Kiedyś widywałem powojniki w Zabrzu w Praktikerze... ale nie wiem czy już jest teraz czynny po ostatnim pożarze.
A najtańszego powojnika to kupiłem właśnie w Zabrzu, przez zupełny przypadek. W Zabrzańskim "Makro" stały biedne podsuszone "Jackmanii" wyprzedawane po 2.50 - zaryzykowałem, kupiłem, podratowałem, przetrzymał zimę i właśnie ładnie odrasta ;).
- lesioc
Tym pięknie kwitnącym "Multiblue" to chyba przekonałem ją już do końca - chwali go niemalże codziennietomko34 pisze:Witam ,pięknie wszystko rozplanowujesz i konsekwentnie wdrażasz ,super powojniki,no i gratuluję kwitnącej w pierwszym roku glicyni,nie jeden zazdrości ze mną na czele.To pochwal się jak tam teraz z teściową ,jak udowodniłeś że można oddać ogród w Twoje ręce

- lesioc
Obiecanego zdjęcia niestety nie będzie..... przed chwilą przez Pilchowice przetoczyła się ulewa z gradem.... i z "Betty" niewiele zostało - prawie wyłącznie same badyle bez liścilesioc pisze: Szersze ujęcie "Betty" mogę zrobić jutro ... ale i tak nie będzie dużo widać - to dopiero młoda sadzonka z jednym kwiatkiem ;).

Trzeba będzie poczekać aż coś odrośnie. Nie chcę tu wklejać smutnych zdjęć ;).
A tak ratowałem inne powojniki: owinąłem taką siatką nylonową w jakie pakuje się często warzywa i zadziałało